In Nederland kunnen consumenten sinds een jaar kiezen om een eigen modem te gebruiken in plaats van het standaardmodel van hun operator. Ook België heeft plannen in die richting. Hoe populair is dat ondertussen over de grens?

Vrije modemkeuze is vooral een strijdpunt voor de gevorderde consument met een stevig binnenhuisnetwerk, en dan nog blijft het eerder niche. Tegelijk is het wel een terechte vraag. Wie iets meer controle wil over dat thuisnetwerk, plaatst liever een zelfgekozen toestel. En zelfs als de modem van uw internetprovider puur als doorgeefluik (bridge) functioneert, is het een toestel dat zonder veel meerwaarde de hele dag extra stroom verbruikt. Het zijn argumenten die maken dat regulatoren in verschillende landen de afgelopen jaren besloten om consumenten de vrije keuze te geven, weliswaar steeds na wat lobbywerk van de fabrikanten van die alternatieve toestellen.

De impact van vrije modemkeuze ga je pas na enkele jaren zien

Nederland

Nederland deed dat een jaar geleden. Een overrompeling van mensen die hun eigen modem willen is er vooralsnog niet, maar exacte cijfers zijn er evenmin en de internetoperatoren zijn karig in hun communicatie erover.

De Nederlandse telecomregulator ACM zegt aan Data News dat het (nog) geen cijfers bijhoudt. Stellen we de vraag aan VodafoneZiggo, de Nederlandse kabelprovider, dan krijgen geen exacte aantallen, maar wel de melding dat het om “hooguit enkele tientallen per maand” gaat. KPN zegt dat het de optie al drie jaar aanbiedt maar dat er beperkt gebruik van wordt gemaakt, al noemt het geen cijfers. Aan de krant De Telegraaf vertelde operator Delta in januari dat 0,5 procent van de klanten kiest voor een eigen modem.

Duitsland

Gerrie Spaansen, woordvoerder van ACM nuanceert dat die cijfers op dit moment sowieso laag liggen. “De meeste mensen kiezen pas voor een eigen modem wanneer ze naar een andere provider overstappen. De impact van vrije modemkeuze ga je dus pas na enkele jaren zien,” zegt hij. In Duitsland is er sinds 2015 vrije modemkeuze en daar lag het cijfer na drie jaar op ongeveer tien procent.

AVM, dat met haar Fritz!Box de voornaamste producent is van alternatieve modems in Duitsland, zegt dat vandaag 20 tot 30 procent van de nieuwe internetklanten bij een provider voor een eigen toestel kiest. “We verwachten die trend ook in Nederland, maar het zal nog even duren,” zegt Eric Van Uden, bij AVM verantwoordelijk voor de Nederlandse markt.

En België?

Nederland deed het in 2021, Duitsland in 2015, Finland al in 2014 en Italië in 2018. Maar hoe zit het in België? Bij ons heeft het BIPT ook plannen voor vrije modemkeuze. Eind vorig jaar kwam er een ontwerpbesluit met openbare raadpleging waar operatoren en andere betrokkenen op kunnen reageren. Het BIPT kijkt voor haar aanpak naar Nederland, waar het een jaar heeft geduurd voor men op technisch vlak overeen kwam met de providers. De ambitie is om daar lessen uit te trekken en sneller die procedures op punt te krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content