Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Voor het eerst en op algemeen verzoek publiceert Data News dit jaar ook een top met ict-bedrijven die hun geconsolideerde jaarrekening hebben ingediend bij de Nationale Bank. Ook hier bekleedt Belgacom een dominante eerste plaats, al ziet de ranking er voor het overige helemaal anders uit.

Als je enkel de omzetcijfers in overweging neemt, dan lijkt 2011 een behoorlijk tot goed jaar te zijn geworden voor de meeste bedrijven in deze top 30. Een meerderheid kan immers betere cijfers optekenen dan in 2010. In zekere zin zou je dus kunnen zeggen dat het er op leek of het herstel zich had ingezet na enkele moeilijke crisisjaren. Maar zoals we eerder in dit nummer al aanstipten, lijkt het er op dat heel wat ict-bedrijven er alles aan deden om hun omzet te blijven behouden tot zelfs op te krikken in 2011, maar ging dat dikwijls ten koste van de winstmarges.

Dat Belgacom afklokt op de eerste plaats met een geconsolideerde omzet van 6,3 miljard euro is geen verrassing. Wel zag de dominante Belgische operator zijn omzet slinken met 200 miljoen in het ‘moeilijke’ 2011. Mobistar, dat in deze top tweede eindigt, bleef min of meer stabiel (-7 miljoen euro omzet), maar de onderneming zag haar nettowinst flink afnemen.

Dat de France Telecom-dochter haar ‘Starpack’ (Mobistar TV gebundeld met mobiele en vaste telefonie en een internetverbinding) aan de straatstenen niet kwijt geraakte, speelde zeker mee, en bovendien konden Mobistar én Belgacom ook minder roaming en mtr-tarieven (kosten die operatoren elkaar aanrekenen voor inkomende oproepen) aanrekenen aan hun klanten.

Econocom vervolledigt opvallend de top-drie met een indrukwekkende omzetstijging van een half miljard euro. Knap dat Materialise, spin-off van de KU Leuven en specialist in 3D-printing, dé hype van het moment, binnenkomt op een 26ste stek. IRIS Group zal allicht voor één van de laatste keren in deze top 30 prijken, want de specialist in optische karakterherkenning wordt opgeslokt door Canon.

Voor Delaware Consulting en voor Prognoz zijn er geen cijfers voor 2010 beschikbaar. Overigens is de Kortrijkse it-dienstenleverancier Delaware in 2012 gefuseerd met managementconsultancybedrijf B&M. Ook SiegCo valt op in de lijst, niet alleen omdat de holding zijn ‘omzetcijfer’ bijna zag verdubbelen in 2011, maar vooral omdat het eigenlijk geen ict-bedrijf as such betreft, maar wel het tech-georiënteerd investeringsvehikel van de AB InBev-families de Spoelberch en de Mévius.

Overigens willen we nogmaals het zuiver boekhoudkundige karakter benadrukken van deze top-30, die verre van compleet is. Bedrijven zijn immers niet verplicht om hun geconsolideerde rekeningen in te dienen bij de Nationale Bank. Het volstaat deze top naast onze andere rangschikking te leggen, om te zien hoe groot de verschillen zijn.

Sommige bedrijven klagen over het feit dat we ons voor de Data News-ranking baseren op de cijfers van Trends Top, en niet op hun geconsolideerde jaarrekening. Maar je moet appelen met appelen kunnen vergelijken, en iedereen op gelijke voet kunnen behandelen.

Frederik Tibau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content