Data.be is een zoekmachine die het opsnorren van bedrijfsinformatie zo gemakkelijk en intuïtief mogelijk maakt. De nieuwe webapp kan ook gebruikt worden als monitoring tool. Mits een kleine bijdrage krijgen geïnteresseerden de laatste updates over de bedrijven waarop ze zich abonneren, toegestuurd.
Het is geen geheim dat de Belgische overheid interessante sites uitbaat waar waardevolle informatie op gepubliceerd wordt. Denk maar aan het Staatsblad, de webstek van de Nationale Bank of de Kruispuntbank van Ondernemingen. “Het enige probleem met die sites, is het gebruiksgemak”, zegt bedenker en medeoprichter van Data.be Toon Vanagt. “De informatie is vaak moeilijk te vinden en onoverzichtelijk.”
“Met Data.be hebben we een zoekmachine ontwikkeld die de publieke informatie op al die openbare overheidsbronnen indexeert en samenbrengt, en vlot toegankelijk maakt. Die ‘vlot’ is heel belangrijk, want onze toepassing wil zo intuïtief mogelijk zijn, en gemakkelijk in het gebruik door bijvoorbeeld ‘autocomplete’ op zoektermen te bieden. Al wordt er altijd doorgelinkt naar de originele bron.”
Het zoeken naar bedrijfsinformatie is en blijft gratis, benadrukt Vanagt, “maar als je de applicatie wil gebruiken als monitoring tool, moet er een kleine bijdrage betaald worden. Je kan bedrijven die je interesseren in een lijst zetten en je abonneren op de updates, een beetje zoals dat bij LinkedIn gebeurt. Dat is een handige manier om op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt in jouw netwerk van ondernemingen. Per update vragen we 20 cent.” Naar de toekomst toe wil Data.be zijn diensten gaan uitbreiden, onder meer met het aanbieden van prospectgegevens op basis van een aantal vooraf gekozen criteria. En omdat de start-up de voorbije maanden heel wat ervaring heeft opgedaan met het indexeren en bewerken van grote hoeveelheden data, gaat hij straks ook consultancy-diensten toevoegen aan de portfolio, en wel rond big-data projecten.
“Intussen hebben we al ruim 10 miljoen documenten geïndexeerd”, klinkt het bij mede- oprichter Eric Rodriguez, “en de Nationale Bank van België alleen publiceert jaarlijks 15 gigabyte aan data. We spreken met andere woorden over aanzienlijke datasets.” Tot slot is het de bedoeling dat ook derden applicaties kunnen bouwen op de interface van Data.be. Daartoe zal er straks een api worden aangeboden. Misschien nog even vermelden dat geïnteresseerden die nu intekenen op een aantal bedrijven, honderd ‘credits’ gratis krijgen. De meldingen gebeuren per mail.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier