Voor Xavier Verhaeghe, Oracle Belux country manager (en emea-vp emerging technologies & security sales lead) is het voorbije jaar toch nog goed geweest. “Onze resultaten waren procentueel conform de wereldwijde resultaten”, klinkt het. “De groei was single digit, maar dat is goed in de huidige markt.”
In het voorbije jaar heeft ook de integratie van Sun zijn beslag gekregen en dat resulteerde wel in het vertrek van een aantal mensen, “maar minder dan als Sun zelfstandig was doorgegaan.” Wat de verkoop van Sun-materiaal betreft, kenden onze contreien dezelfde terugval als de rest van de wereld voor de overname, maar ondertussen “zijn de teams terug opgebouwd, en kon snel worden uitgepakt met roadmaps.” Dat resulteerde “in een aantal bedrijven die overstappen hebben gemaakt, maar niet zoveel. Het betrof veeleer hun mix van producten en er zijn geen voorbeelden van klanten die 100 procent hun Sun-materiaal de deur hebben uitgedaan. [… ] Ze waren gezond sceptisch.” Belangrijk was dat Oracle snel werk heeft gemaakt met de uitvoering van de roadmap, meent Verhaeghe. Hoe dan ook zal het wel een uitdaging blijven om klanten ertoe aan te zetten hun huidige Sun-systemen te vervangen door nieuw Oracle/Sun materiaal, wanneer nodig.
In de pijplijn
Als Oracle Belux in de voorbije periode nog voldoende groei aan de dag heeft gelegd, dreigen de huidige economische ontwikkelingen niet daar een krimp in te zetten. Ook al omdat de publieke sector, vaak een laatste bron van groei, door de toestand van ‘lopende zaken’ vandaag al met blokkeringen zit? “Gelukkig is de publieke sector in België niet alleen federaal,” stelt Verhaeghe, “en zelfs federaal waren er nog lopende projecten.” Als er vandaag toekenningen van opdrachten geblokkeerd zitten, is dat een kwestie van “vertraging, want een aantal zaken moeten uiteindelijk toch worden toegekend. Ze zitten gewoon in de pijplijn.” Overigens worden in de publieke sector evenmin als in de private economie nog weinig mastodontprojecten opgezet, maar wordt er vaker naar een snelle(re) return gekeken. “Je kan in ieder geval al een en ander voorbereiden.” En voorts “is de publieke sector wel belangrijk maar nu ook weer niet de helft van onze business.” Vergeet tevens niet dat “ook in 2008 we nog een groei hebben gekend.” Ongeacht de vooruitzichten voor het komend boekjaar, blijft Verhaeghe in ieder geval mensen zoeken.
Exa in onze contreien
Hoewel Oracle meer hardware in huis heeft, letterlijk en figuurlijk, blijft toch ook hier het software aspect in onder meer systemen als Exadata van belang. Waarna Verhaeghe wijst op klanten voor deze systemen in de Benelux in sectoren als de medische wereld, de luchtvaartsector (met een dagelijkse prijsberekening van ticketprijzen, in plaats van wekelijks) en dies meer. Vaak kunnen al krachtige resultaten worden geboekt met een ‘kwart’ of een ‘achtste’ Exadata systeem, onderstreept Verhaeghe.
Guy Kindermans
” Gelukkig is de publieke sector in België niet alleen federaal, en zelfs federaal waren er nog lopende projecten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier