Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De aanstelling van Ronny De Goedt als ceo van Getronics Belux midden mei, zorgde voor een verandering in de continuïteit. Toch wil De Goedt verder bouwen op wat al bestaat om te groeien.

Nu hij aan het hoofd staat van de Belux dochteronderneming, een jaar na de overname door Aurelius van Getronics, dat tot dan een dochteronderneming was van KPN, wil Ronny De Goedt eerst verduidelijken dat “Aurelius geen private equity company is, zoals sommigen nog steeds denken, maar een industriële holding.” En dat informatica de belangrijkste van de 5 pijlers van de onderneming is, goed voor ongeveer de helft van de 1,38 miljard euro omzet (+ 9 procent in 2011). “Aurelius is in feite een grote kmo, waar lokale empowerment hoog in het vaandel wordt gedragen.”

VIER PIJLERS

Op het vlak van strategie vormt operational excellence nog altijd de core business. Dit betekent dat we de klant oplossingen en systemen bieden waarmee hij zijn business efficiënt en zuinig kan (laten) beheren, naast het aspect van de re-engineering van de end-to-end processen. Ook innovatie is een ontwikkelingspijler, met in ons land een bijzondere nadruk op nieuwe manieren van werken, met 4 oplossingen: beheerd drukken (met betaling per kopie); unified communications (gekoppeld aan mobiliteit); cloud (privé, gemengd of publiek, met bij ons een ‘nationaal’ publiek cloudaanbod, zie ook Data News nr. 14 p. 11, naast de Workspace-as-a-Service, waar de werkruimte van de werknemer van op afstand wordt beheerd in de vorm van een dienst, met facturatie naargelang het profiel van de gebruiker); en de ontwikkeling en het beheer van mobiele apps (dankzij de overname van een dochteronderneming van Thalès in Spanje, dat werd omgedoopt tot Connectis en beschikt over software factories in Microsoft-, Java- en mobiele technologieën).

Wat de markt betreft blijft de Belux dochteronderneming zich toespitsen op financiën en de openbare sector (in de ruime zin, met inbegrip van de Europese instellingen), die goed zijn voor 75 tot 80 procent van haar omzet. In 2013 vond er echter een herstructurering plaats om de omzet bij bestaande klanten te verhogen en om nieuwe sectoren aan te trekken, zoals de industrie, farmaceutische, chemische en nutsbedrijven.

Ronny De Goedt is trouwens van mening dat de splitsing met KPN “nieuwe deuren opent” omdat de onderneming niet langer gekoppeld is aan een telecomoperator. “Maar we hebben de expertise op het vlak van connectiviteit wel binnen onze eigen muren gehouden.”

VERANDERINGEN

Naast de invoering van een nieuw leidinggevend team (bijna alle leden van het uitvoerend comité zijn nieuw), vertaalt de komst van De Goedt zich in een nieuwe geestesgesteldheid die meer gericht is op de actieve deelname van de basis en een grotere responsabilisering van de teams.

Het personeelsbestand is stabiel gebleven op 750 werknemers, na het vertrek van een veertigtal mensen in 2012. “We hebben dit jaar 30 tot 40 werknemers aangeworven”, aldus De Goedt. Hij is ook blij dat hij niet veel business verloren heeft, ondanks de prijzendruk. Hij maakt ook gewag van enkele grote contracten, zoals de migratie naar Windows 7 voor een bank, de verlenging van een service deskcontract ter plaatse voor een andere bank of een deal met Cisco bij een kleinere bank. “Onze pipeline van opdrachten kent een groei met twee cijfers”, merkt de Belux baas nog op, en hij wijst ook nog op het succes van de Consultingentiteit, waar bijna 50 mensen werken.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content