Wanneer innovatie en disruptie voor de deur staan dan volgt de politiek doorgaans pas jaren later. Technopolitics wil dat veranderen met een oproep om los van de partijen na te denken over wetten en regels die van bij de start future proof zijn.
We moeten eerlijk zijn, de eerste editie van Technopolitics was inhoudelijk geen hoogvlieger. Maar het idee erachter is dat wel. Google sprak over zijn zelfrijdende wagen. Über wist dat Belgische taxi’s duur en niet innovatief zijn, terwijl een vakbondsactie aan de buitendeur ons waarschuwde voor Amerikaanse schurken die onder de marktprijs werken. Enkel Bart Becks kon zorgen voor een meerwaarde door aan de zaal, gevuld met politici, adviseurs en beleidsmakers, uit te leggen hoe digitale revoluties ontstaan en hoe start-ups van studenten supersnel uitgroeien tot wereldspelers.
Maar genoeg cynisme want de opzet van initiatiefneemster Els Ampe, Brussels parlementslid en schepen voor Open VLD, is om een brede beweging op gang te brengen. “Ik wil mensen uit andere partijen en parlementen uitnodigen om mee na te denken over hoe we wetgeving beter op elkaar kunnen afstemmen. Niemand wil technologie en vooruitgang blokkeren, maar als we dat niet samen doen zullen nieuwe initiatieven blijven botsen op muren van wetgeving. Tegelijk moeten we in de wet er rekening mee houden dat bepaalde zaken (zoals communicatie, nvdr) niet afhankelijk zijn van één technologie.”
Als voorbeeld verwijst ze naar Viber. “Je kan daar mee telefoneren, maar het valt niet onder de telecomwet terwijl je wel moet zorgen voor eerlijke concurrentie.”
Ampe, die zelf mee aan de kar trok om de stralingswet voor Brussel te versoepelen, beseft dat zo’n ambities niet evident zijn. “Het zal moeilijk zijn. Oude sectoren willen niet altijd hun privileges opgeven, of ze moeten zich net houden aan een wetgeving terwijl een andere speler hetzelfde kan zonder daar aan te moeten voldoen. Tegelijk moeten die oude sectoren die evolutie gebruiken om zichzelf heruit te vinden.”
Met de eerste editie achter de rug vernemen we van Ampe dat er intussen politici van verschillende partijen van zich hebben laten horen. Ook federaal volksvertegenwoordiger Peter Dedecker (N-VA) kijkt uit naar meer en wil zelf bijdragen. “Ik kijk uit naar een debat, met voor- en tegenstanders van een aantal zaken, en vooral concrete aandachtspunten voor de veranderingen die nodig zijn. Onder andere wetgevend, om van die disruptieve technologieën een positief verhaal voor meer welvaart te maken.” Dedecker is van mening dat zo’n debat nodig is. “We mogen daarbij niet uitgaan van protectionisme, maar moeten bekijken hoe we daar maximaal gebruik van kunnen maken om onze welvaart te versterken.”
Een volgende editie, te volgen op Technopolitics.be, staat gepland voor september en zal onder meer gaan over de evolutie in de telecomsector, met aandacht voor 4G en 5G. Nadien denkt men op het kabinet van Ampe onder meer aan e-health en robotica. Al is het niet de bedoeling om na een avond presenteren of debatteren met een wetsvoorstel te komen. Wel om te voorkomen dat technologie verdrinkt in politiek gepalaver. “We willen het op de agenda houden met deze events. Het heeft zeven jaar geduurd om de wetgeving te versoepelen om 4G mogelijk te maken. We hebben dat gewoonweg met te weinig mensen op de agenda gehouden.” Ook moet de politiek stoppen om zomaar met het argument ‘veiligheid’ te schermen. “De Brusselse stralingsnormen zijn verstrengd omwille van veiligheid. Maar daar werden geen verdere vragen bij gesteld terwijl we ons moeten afvragen of het echt onveilig is en in welke aspecten. Vandaag stoppen we alles met het label ‘onveilig’ in een kast en we kijken er niet meer naar. Maar als we dat met meer mensen samen op de agenda blijven zetten, dan kunnen we een aantal dingen veranderen.”
Pieterjan Van Leemputten
“Vandaag stoppen we alles met het label ‘onveilig’ in een kast en we kijken er niet meer naar.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier