Gezondheidszorg krijgt nieuwe digitale dimensie
Meer dan ooit wisselen alle betrokkenen in de gezondheidszorg, van instellingen over artsen tot patiënten, constant informatie uit. Om die hoeveelheid aan gegevens in goede banen te leiden ontwikkelde InterSystems een nieuw dataplatform, IRIS for Health, specifiek gericht op de optimale exploitatie van die gegevens.
Geïnformatiseerde gezondheidszorg is zeker niet nieuw: medische rapporten en facturen werden vroeger ook al elektronisch uitgewisseld maar de beperkte reken- en opslagcapaciteit van computers remde een echte doorbraak nog af. Nu de computersystemen steeds gesofisticeerder worden, inclusief meer rekenvermogen en grotere opslagruimte, zijn we in staat de zorgverlening nauwkeuriger op te volgen en alle klinische data maximaal te gebruiken. “Maar meer informatie leidt niet automatisch tot een beter eindresultaat”, zegt Paul Grabscheid, vice president Strategic Planning bij InterSystems. “De datastromen van die verschillende bronnen kunnen zo overweldigend worden dat we uiteindelijk door de bomen het bos niet meer zien – ook het menselijke brein heeft zijn grenzen. Vandaar dat we een toepassing ontwikkeld hebben die met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning in staat is om de meest relevante informatie uit die berg big data te halen. InterSystems IRIS for Health is gebouwd op ons IRIS Data Platform dat transactieverwerking combineert met analytics en geïntegreerde interoperabiliteit om zodoende een ontwikkelomgeving te creëren voor het bouwen van bedrijfskritische applicaties op grote schaal.”
Blockchain is belangrijk in de gezondheidszorg want je kan elke stap traceren
Standaarden
De nieuwe oplossing zit stevig verankerd in FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources), de standaard voor het uitwisselen van digitale gegevens binnen en tussen zorginstellingen. Alle data kunnen opgeslagen worden als FHIR-resources en de FHIR-server van InterSystems kan vervolgens gebruikt worden om het gemeenschappelijke gebruik van die data te vereenvoudigen. Er zijn ook gesofisticeerde ontwikkeltools voorzien die de link leggen tussen legacy dataformaten en FHIR om instellingen in staat te stellen de waardevolle informatie uit hun legacy-systemen verder te gebruiken.
“Interoperabiliteit is altijd een van de sterkten van InterSystems geweest”, stelt Grabscheid, “en IRIS for Health is daarop geen uitzondering omdat informatie probleemloos heen en weer moet kunnen reizen tussen alle bronnen, nieuwe zowel als oude. Wij ondersteunen dan ook elke belangrijke healthcare berichtenstandaard, zodat alle applicaties snel gegevens kunnen delen en meerdere soorten data tegen hoge snelheden kunnen verwerken. Daartoe hebben we zowel horizontale als verticale schaalbaarheid voorzien om kostenefficiënt elke workload aan te kunnen, ongeacht de hoeveelheid data of het aantal gebruikers – en grote data-intensieve applicaties kunnen we zonder problemen ook naar de cloud overbrengen.”
Nog meer cloud
Dat cloudaanbod voor het InterSystems IRIS Data Platform wordt nu weer uitgebreid met Microsoft Azure. “Eerder hadden we IRIS al beschikbaar op Google Marketplace, maar om snel te kunnen inspelen op marktwijzigingen hebben organisaties nood aan een maximale flexibiliteit bij het implementeren van nieuwe applicaties, en dus voegen we daar nu ook Microsoft Azure aan toe”, legt Carlos Nogueira uit, general manager Data Platforms bij InterSystems. “Eerstdaags komt er ook nog Amazon Web Services bij. InterSystems IRIS is immers een cloud-native platform dat partners en klanten in staat stelt snel data-driven applicaties te ontwikkelen. We introduceren ook nieuwe cloudproducten met een gratis community-licentie en een Express-licentie op basis van een abonnement, alles beschikbaar via Docker containers. We gaan zeker ook meer aandacht besteden aan blockchain want we zien dat het in alsmaar meer sectoren wordt toegepast. Dit is vooral belangrijk in de gezondheidszorg, want met blockchain kan je precies achterhalen waar ergens in de keten iets misgelopen is. Je kan elke stap traceren.”
Analytics en AI
InterSystems legt ook meer en meer de klemtoon op real-time analytics om met behulp van kunstmatige intelligentie alle gebruikers snel duidelijke inzichten te verschaffen in de informatie die van verschillende bronnen samenkomt. Het verwerken van real-time klinische gegevens is immers een zware klus, vooral als ze bestaan uit zowel klinische als niet-klinische data in verschillende formaten. Het pleit voor InterSystems dat het zich bij zijn IRIS for Health-platform niet beperkt heeft tot één analytics-oplossing maar integendeel gekozen heeft voor open analytics in partnership met ondermeer Tableau, Qlik, Power BI (Microsoft) en R.
Overigens: wat partners betreft kondigde Nogueira nog aan dat InterSystems weldra een partner portal gaat opzetten om de interactie met zijn partners te vergemakkelijken. Niet onbelangrijk want het bedrijf is in zijn businessmodel in hoge mate afhankelijk van die partners – die trouwens hoog oplopen met InterSystems, zo bleek nog op de recente Global Summit van het bedrijf in San Antonio waar meer dan duizend hun opwachting maakten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier