Ook al heeft de Franse informaticadienstverlener GFI, net als vele anderen, een moeilijk jaar achter de rug, vooral op internationaal vlak, toch bevestigt de onderneming opnieuw haar wil om te groeien in ons land, met een nieuwe Belux-structuur.
Voor haar boekjaar 2009 zal GFI een omzet van 663 miljoen euro geboekt hebben, een daling met 6,7% in vergelijking met vorig boekjaar. Een resultaat dat nog slechter had kunnen zijn als de firma haar activiteiten niet had overgelaten in Duitsland (aan het Belgische Vision IT) en in Italië (aan een industrieel). In die twee landen was het omzetcijfer met respectievelijk 12% en 33% gedaald.
Nu realiseert GFI 70% van haar omzetcijfer in Frankrijk, met nog significante vestigingen in Spanje, Portugal en Canada. Na de komst van een nieuwe ceo in mei 2009 kreeg de groep een nieuwe organisatiestructuur, gebaseerd op 3 pijlers: de sectoren (financiën, overheid, telecommunicatie/media, energy/utilities en transport/diensten), de businesses (consultancy, bedrijfsoplossingen, infrastructuurdiensten, integratie van systemen en software) en de landen (voorheen in grote mate autonoom). Met de ambitie om synergieën te creëren.
Uitbreiding
In de Belux bedroeg het omzetcijfer in 2009 16,8 miljoen euro, een daling met 9% in vergelijking met vorig boekjaar, voor een personeelsbestand van 150 medewerkers. Het bedrijf had eind 2005 Adelior, gespecialiseerd in Java-ontwikkelingen overgenomen. Adelior had zelf net de controle overgenomen van EMD, bekend voor haar expertise in informatiebeheer en samenwerking (vooral gericht op Lotus Notes). Bij ons positioneert de firma zich als een ‘e-process company’, lees: de optimalisering van administratieve processen.
Maar ingevolge de nieuwe strategie profiteert het filiaal nu meer van de competenties van de groep. Zodoende beschikt GFI in Rijsel over een dienstencentrum “waar de kosten de helft minder zijn dan in Brussel of Parijs”, stelt Pascal Meyers, Algemeen Directeur Belux – met competenties in Java, .Net en mainframe. Binnenkort zal het lokale filiaal ook infrastructuurdiensten aanbieden, evenals een “online expertise”. In de praktijk zal een onderneming credits kunnen kopen om 24 uur op 24 uur en 7 dagen op 7 een beroep te doen op competenties op het vlak van Oracle, Lotus, enz.
“Maar we blijven een e-process company”, benadrukt Pascal Meyers nog, die zich positioneert als lokale leader in de IBM-technologie, die tegelijk ook diensten in open source kan aanbieden (Alfresco met name), Microsoft Sharepoint, intranet en samenwerkingsinstrumenten.
Voor het overige pakt de firma binnenkort uit met een nieuwe versie van haar boekhoudkundig softwareprogramma Easy.
Belux
Sinds januari opereert de firma ook onder een Belux-structuur, na herstructurering van het Luxemburgse filiaal. Een land waar de groep vooral over een belangrijk opleidingscentrum beschikt, dat voortaan toegankelijk zal zijn voor de Belgische klanten.
“Wij willen voortaan profiteren van de competenties die in de groep aanwezig zijn, want de groep beschikt over een erg uitgewerkt aanbod, terwijl we voorheen eerder geïsoleerd waren”, verheugt Pascal Meyers zich nog. Daarom wil het filiaal nog dit jaar een twintigtal nieuwe medewerkers aanwerven (een klein tiental werd bovendien reeds aangeworven). “Het is onze ambitie om dit jaar een groei met bijna twee cijfers te bereiken, een haalbare doelstelling”, oordeelt de baas van de Belux nog, die zich meer wil toeleggen op de Franse klanten van de groep in België. Met de kracht van een grote speler, maar zonder zijn arro-gantie, vat Meyers nog samen, die mikt op nabijheid.
Nederland staat nog niet op de agenda van de groep, die verkiest om de investeringen die werden gedaan in de nieuwe structuur, rendabel te maken. Dat gezegd zijnde lijdt GFI bij ons onder de grootte en haar zichtbaarheid. “Ideaal zou zijn om dubbel zo groot te worden op termijn”, vertrouwt Pascal Meyers ons toe, terwijl hij preciseert dat hij alle dossiers bekijkt die hem nieuwe competenties kunnen aanreiken.
Marc Husquinet
“Het is onze ambitie om dit jaar een groei met bijna twee cijfers te bereiken, een haalbare doelstelling”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier