De toepassingen van Avia-GIS combineren satellietbeelden en gis-informatie om de verspreiding van ziekten te voorspellen en te beheersen. De technologie van het bedrijf uit Zoersel is uniek in de Europese markt.
Voor veearts Guy Hendrickx in 2001 Avia-GIS oprichtte, voerde hij dertien jaar wetenschappelijk onderzoek in Afrika. In Togo bracht hij onder meer de verspreiding van de tseetseevlieg in kaart. De ziekte die de insecten verspreiden – trypanosomiase of slaapziekte – is er de belangrijkste aandoening bij runderen. “Sinds de jaren negentig vormen satellietbeelden een belangrijke nieuwe informatiebron”, vertelt Guy Hendrickx. “De beschikbaarheid van die beelden liet ons toe de evolutie van de vegetatie te meten. Omdat insecten samen met de vegetatie voorkomen, slaagden we er zo in te voorspellen waar de tseetseevlieg zou opduiken – en dus waar de boeren maatregelen moesten treffen. Door het geheel te koppelen aan een gis-toepassing, konden we ook bepalen welke gebieden prioriteit kregen.”
Terug in België ging Guy Hendrickx met een eigen consultancybedrijf van start. Avia-GIS groeide uit tot een kmo met negen medewerkers en een omzet van 600.000 euro. Avia-GIS meet ruimtelijke informatie rond de verspreiding van ziektes en ontwikkelt tools voor beleidsondersteuning. Klanten zijn onder meer de FOD Economie en het FAVV, maar ook de Europese Unie en de VN, diverse onderzoekscentra en bedrijven, onder meer in de farmaceutische industrie. Klanten zijn vooral geïnteresseerd in ruimtelijke risicoanalyse. “Wanneer er in de Franse veestapel een ziekte uitbreekt die via knijten (een soort muggen, nvdr) wordt overgedragen, dan kunnen wij aan de hand van onze windmodellen afleiden waar en wanneer de ziekte naar ons land zou kunnen overwaaien. Aan de hand van die informatie kan de overheid dan beslissen waar en wanneer er vaccinatie noodzakelijk is.”
Softwareontwikkeling
Naast de landbouwingenieurs die modellen opstellen heeft Avia-GIS ook een entomoloog – een specialist in insecten – en een softwareontwikkelaar in huis. Het bedrijf wil in de toekomst een nieuwe poot uitbouwen: softwaretools die overheidsinstanties helpen om de uitbraak van een ziekte efficiënter te managen. Guy Hendrickx: “Onze tools zorgen voor een beter overzicht over de verspreiding van de ziekte, en helpen zo ook toe om de verspreiding sneller in te dijken.” Avia-GIS baseert zich ook hier op de combinatie van satellietbeelden en gis-informatie. “Dat laat onder meer toe op een gerichte en kostenefficiënte manier stalen te nemen – bijvoorbeeld van insecten die een ziekte verspreiden – en zo toch een goede voorspelling van de verspreiding te berekenen.”
Dries Van Damme
“Onze tools zorgen voor een beter overzicht over de verspreiding van de ziekte.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier