Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Met nieuwe producten en een stevige peptalk houdt ceo Meg Whitman bij HP de druk op de ketel, zo bleek op HP Discover in Barcelona.

Groei van de omzet heeft ceo Meg Whitman nog niet bewerkstelligd, maar ze heeft HP wel in rustiger vaarwater gebracht. Een rust die blijkbaar ook door de investeerders wordt gesmaakt, want het aandeel van HP steeg op een jaar tijd met 90 procent.

Whitman ziet in ieder geval een toekomst met stevige groei, want “in de komende jaren zullen 8 tot 10 miljoen servers nodig zijn.” Die zullen de nodige ‘nieuwe stijl van ict’ onderbouwen met “lagere kosten, meer ‘agility’ en snelheid,” zoals Meg Whitman bij eBay zelf heeft nagestreefd. De cio van een bedrijf moet leren “een plaats op de brug van het schip te verwerven en de koers [van het bedrijf] helpen uit te stippelen. [… ] HP kan hierbij helpen om jou de officiersstrepen te bezorgen,” met de ict veilig en mobiel bij de klant zelf of in de cloud. Dat laatste is allang geen toekomstmuziek meer, maar realiteit. “Naar energieverbruik gemeten, vormt vandaag het cloudgebeuren al het vijfde grootste ‘land’ ter wereld”, rekent Whitman voor.

HP blijft hiervoor inzetten op nieuwe producten, en toonde onder meer de eerste resultaten van het ‘Moonshot’-project. Dat beoogt nieuwe innovatieve verwerkingseenheden die 80 à 90 procent minder stroom en ruimte vereisen, en haast 80 procent minder kosten. “Allesomvattende oplossingen als basis voor de nieuwe stijl van ict, dat is het doel van HP, [en] wij zijn het enige bedrijf dat de nodige diepgang inzake hardware, software en dienstenaanbod levert”, klinkt Whitman meer dan zelfzeker.

Op Discover werden nog meer producten aangekondigd, zoals nieuwe ‘converged systems’ – resultaten van het ‘Shark’-project. Het zijn geïntegreerde en gebruiksklare systemen, optimaal bestemd voor virtualisatiedoeleinden, met de kwaliteiten en kenmerken van een mainframe (evenwel zonder dat woord in de mond te nemen). De systemen komen in configuraties voor zowel grote als kleinere bedrijven, en zijn snel leverbaar (offerte in één dag, kleinste model geïnstalleerd op 20 dagen tijd).

Dat is ook duidelijk in het cloud-aanbod, waar HP uitdrukkelijk een ‘hybride cloud’ toekomst ziet – een mengvorm van private en publieke cloud-diensten. HP’s Cloud business kende in het voorbije jaar een groei met 66 procent, en telt al meer dan 1.900 enterprise klanten. Nieuw op Discover waren onder meer HP Flexible Capacity (bij de klant geïnstalleerd, met ‘pay per use’-betaling) en een hybrid cloud beheersomgeving, naast professionele hybrid cloud ontwerpdiensten.

SOFTWARE-OPLOSSINGEN

Software-oplossingen spelen vandaag bij HP een belangrijke rol – goed voor 4 miljard dollar omzet – op gebieden als ‘it operations’-beheer, de ontwikkeling en het testen van toepassingen, security en big data.

Een voorbeeld van dat laatste is ‘Earth Insights’, op basis van HP’s big data platform en in samenwerking met Conservation International. Deze organisatie maakt met behulp van autonome camera’s in bedreigde natuuromgevingen grote aantallen foto’s van dieren (al meer dan 1,5 miljoen foto’s). Met HP big data materiaal kunnen de data uit de foto’s nu haast in reële tijd worden verwerkt, met een meer objectieve kijk op de snelle terugval van een aantal diersoorten.

Big data is een focus, met complete oplossingen bij HP, van infrastructuur (vanaf tablets) tot financieringsfaciliteiten. HP creëerde tevens de HAVEn-stack en -toepassingen, met elementen als Hadoop, Autonomy en Vertica – twee gespecialiseerde big data producten met onder meer plug in packs voor verticale sectoren – evenals Enterprise security en n-toepassingen (on site en in de cloud).

Naast oplossingen als een Digital Marketing Hub (voor next generation analytics), of analyse van operationele data in het kader van business service management, security en dies meer, mikt HP tevens op de nakende wereld van het ‘internet of things’, met ongebreidelde hoeveelheden data, gegenereerd door extreme grote aantallen toestellen en sensoren.

Guy Kindermans

90% GROEI van het aandeel op een jaar tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content