Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Met zijn opslagplatform VSP en zijn beheersoftware Command Suite biedt Hitachi Data Systems (HDS) een extreem flexibele en degelijke opslagoplossing aan.

Het Virtual Storage Platform (VSP) van HDS moet (op termijn) zijn high-end usp-aanbod vervangen en valt op door zijn extreme vermogen om te evolueren in 3 richtingen.

Ten eerste kan het naar boven toe evolueren omdat het systeem opslagcapaciteiten tot 247 tb kan bereiken door ssd-disks, sas (serial-attached scsi, ter vervanging van de Fibre Chanel disks) en goedkope sata in 2,5″ en in 3,5″ formaat te combineren in eenzelfde bay.

Ten tweede kan het evolueren “in de breedte” omdat VSP verschillende eenheden kan bijeenbrengen in één logisch geheel, met dynamische toewijzing van de opslag, balancering van de belasting, pooling van de hulpmiddelen, optimalisatie van de hulpmiddelen, enz. Dit alles wordt gestuurd door een coherente Hitachi Command suite die ook het besturingssysteem, de servers en de applicaties beheert.

Tot slot evolueert het in de diepte, aangezien VSP niet alleen HDS-opslag ondersteunt, maar ook de bays van externe leveranciers zoals EMC, IBM, Fujitsu en HP. Daarnaast is VSP sterk geïntegreerd in de virtualisatieplatformen van de markt (waaronder VMware vSphere en Microsoft Hyper-V).

Software

Naast dit platform onthult HDS zijn nieuwe beheertool voor opslaginfrastructuren, Command Suite 7, waarmee de informaticamiddelen binnen complexe en heterogene omgevingen kunnen worden geoptimaliseerd. Ook hier legt HDS de nadruk op de flexibiliteit en het evolutievermogen van zijn oplossing, naast zijn openheid naar concurrerende producten.

Tot slot biedt HDS met zijn Dynamic Tiering een tool aan om gegevens automatisch te migreren naar de meest geschikte drager in functie van de mate waarin ze kritiek zijn en gebruikt worden. Kortom, een nieuwe vorm van ilm (information lifecycle management).

De software en diensten waren in 2009 goed voor zo’n 45 % van de omzet van HDS (3 miljard $ voor boekjaar 2009 eind maart vorig jaar). Tegen 2012 zal dit oplopen tot meer dan 55%. “En we halen reeds meer dan 50% in Europa”, zegt Michaël Väth, senior vice president HDS Europe blij. Want naast het oem-contract met HP verdeelt HDS zijn producten zowel rechtstreeks als onrechtstreeks (50% meer omzet op het Oude Continent aangezien Avnet onlangs een distributiecontract tekende).

Concurrentie

Als rechtstreekse concurrent van het aanbod van EMC en IBM draagt VSP – dat ook door HP verkocht zal worden – een startprijskaartje van ongeveer 230.000 $, maar een gemiddelde configuratie zou eerder op zo’n 400.000 $ komen. Sun heeft sinds zijn overname door Oracle de wederverkoop van zijn HDS-producten overigens stopgezet. Iets wat blijkbaar geen invloed heeft gehad op de resultaten van HDS, dat immers bevestigt dat zijn eerste fiscale kwartaal van 2010 werd afgerond met een omzet van 700 miljoen $, tegenover 610 miljoen $ in hetzelfde kwartaal van 2009. “Deze overname is een uitgelezen kans voor HDS”, vindt Michael Väth. De vraag blijft of HP HDS zal blijven verkopen na zijn overname van 3PAR. Väth heeft het over een concurrentie in het “goedkopere segment”, maar bij sommige waarnemers zijn de meningen hierover eerder verdeeld. “Onze geïnstalleerde basis migreren is één zaak, maar we willen ook klanten winnen van EMC en IBM”, verduidelijkt Väth nog. Hij zei ook nog dat VSP vanaf het eerste jaar een tco vertoont die 33 % lager is dan die van een monolithische architectuur en dat de aankoopkosten van de opslag met 70 % verlaagd kunnen worden, naast de voordelen op het vlak van CO2-uitstoot (30 % minder dan de concurrentie) en vloeroppervlak (ook 30% minder dan de concurrentie).

Onder zijn belangrijke referenties in ons land noemt HDS Barry Callebaut en de NMBS. Deze laatste tekende trouwens in oktober 2009 een contract van 10 miljoen euro over 4 jaar voor de vernieuwing van heel zijn opslaginfrastructuur.

Marc Husquinet

” Onze geïnstalleerde basis migreren is één zaak, maar we willen ook klanten winnen van EMC en IBM.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content