Pieterjan Van Leemputten

Solid state drives zijn nog steeds duurder dan klassieke harde schijven. Maar de prijs per gigabyte daalt en de betrouwbaarheid stijgt. Is de SSD klaar om het datacenter te veroveren ?

Ik geloof niet in een volledig flashgebaseerd datacenter voor de nabije toekomst,” zei David Goulden van EMC Information Infrastructure dit voorjaar nog op EMC World. Ja ze zijn populair en ja ze bieden voordelen. Maar HDD’s blijven goedkoper en betrouwbaarder, dus zullen ze altijd in het datacenter blijven bestaan. Samsung heeft meer vertrouwen in NVME (Non Volatile Memory Express, zoals SSD’s ook worden benoemd). Het verkocht zijn HDD-productielijnen aan Seagate en focust enkel nog op SSD. “Vandaag kost een SSD 38 dollarcent per gigabyte (zonder btw, nvdr), maar jaarlijks willen we 20 procent goedkoper worden”, zegt Dr. KyonMoo Mang, vicepresident Nand Flash marketing bij Samsung “SSD’s zullen de harde schijf volledig vervangen. Vandaag zien we in de helft van de datacenters dat SSD de overhand neemt. Ook bij Amazon en Microsoft vervangen ze momenteel hun klassieke opslag door solid state drives,” aldus Mang, die er als SSD-producent een andere mening op nahoudt dan EMC.

Als we ons enkel op de prijs baseren dan blijft de harde schijf de laagste investering. Al speelt er volgens Samsung meer mee dan prijs en snelheid. “Het gaat om ook om wat je bespaart op koeling en ruimte met SSD’s. Ook al is de kost per gigabyte hoger, ze hebben veel meer voordelen dan harde schrijven”, zegt Ryan Smith, senior manager SSD Product Marketing bij Samsung.

HOE ZIT DAT IN BELGIË ?

We steken ons licht op bij Laurens van Reijen van LCL, dat datacenterinfrastructuur levert aan bedrijven die clouddiensten willen opzetten. De vraag naar snelle opslag varieert van klant tot klant en de diensten die ze aanbieden. “We hebben een kleine rondvraag gedaan bij onze klanten over hun gebruik van SSD’s en we hebben één klant die er 2,5 jaar geleden mee begon. Daar kwamen wat kinderziektes bij kijken maar intussen zijn ze volledig op SSD’s overgestapt in een distributed storage omgeving. Ze hebben die stap gezet omdat klassieke harde schrijven prestatieproblemen gaven omdat de I/O (lees- en schrijfsnelheid, nvdr) er lager ligt. Ze gebruiken nog harde schijven als backup storage, maar alle nieuwe installaties gebeuren met solid state drives.

Vooral de prijs per gigabyte is momenteel een obstakel om de snellere opslagmedia in te schakelen. Maar ook dat is relatief volgens van Reijen. “Het prijsverschil is vandaag beter dan 2-3 jaar geleden, maar klanten hebben vandaag ook hogere eisen en dat maakt een overstap ook interessanter. Vandaag zien we dat twee derde van de servers op een of andere manier in aanraking komt met solid state drives.”

Van Reijen merkt op dat de vraag naar opslag blijft groeien maar wel met een verschil in gebruik. “Volgens een van onze klanten zullen zowel HDD’s als SSD’s toenemen en zijn ze evenwaardig. Maar harde schijven worden vooral gebruikt voor grote opslagsystemen.”

Interessant daarbij is dat één van de datacenterklanten van LCL opmerkt dat de beperkte overschrijfbaarheid van een solid state drive best meevalt. “We horen van minstens twee klanten dat die perceptie niet klopt. Als je de juiste SSD’s koopt dan kan je zeer veel data wegschrijven en de fail rate naar omlaag krijgen. Vroeger waren SSD’s peperduur, maar nu komt er een kantelmoment waarbij de voordelen maken dat zo’n opslag best wat duurder mag zijn”, besluit van Reijen.

Pieterjan Van Leemputten

“Vroeger waren SSD’s peperduur, maar nu komt er een kantelmoment”

“Vandaag zien we dat twee derde van de servers op een of andere manier in aanraking komt met solid state drives.” – Laurens van Reijen, LCL.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content