Helioscreen stuurt productie vanop afstand
Social distancing is in de uitgestrekte productiehal van zonweringproducent Helioscreen een haalbare opgave. Dankzij een open beheersysteem met toegang tot alle productiedata voor de ingenieurs en planners slaagt de Lokerse onderneming erin om ook het productieproces op te volgen.
In de productiehal bevindt zich tussen de operatoren van de weefgetouwen voldoende afstand, waardoor het niet zo moeilijk was om daar in coronatijden de vereiste voorzorgen te nemen. “De uitdaging situeerde zich vooral bij onze bedienden en ingenieurs. Wie van thuis uit kon werken, moest daar zeker de kans toe krijgen”, zegt Stefaan Claeys, operations manager van de fabrics-afdeling. Helioscreen ging vorig jaar – nog voor er zelfs in China sprake was van covid-19 – in zee met het jonge Gentse softwarebedrijf Factry. “We investeerden de afgelopen jaren al op het vlak opendatastructuren en webtools. De openbronsoftware van Factry past binnen dat verhaal.”
Van extraatje tot cruciale factor
De software is gekoppeld aan het ERP-pakket Microsoft Dynamics NAV en vertaalt de machinedata in een database die Helioscreen gebruikt om productie-informatie te visualiseren en de werkorganisatie aan te sturen. “Dat onze mensen die data vanop afstand konden opvolgen, leek me aanvankelijk eerder een extraatje dan een cruciale functionaliteit”, blikt Stefaan Claeys terug. Toen de coronacrisis zich in Europa verspreidde, bleek de recent geïmplementeerde software bleek plots een cruciale factor om telewerk te realiseren. “Ze zorgt ervoor dat onze mensen ook van thuis uit een realtime kijk op de planning, orders en efficiëntie behouden, met de mogelijkheid om zaken eenvoudig bij te sturen. Enkele telefoontjes per dag volstaan om alles in goede banen te leiden.”
De medewerkers van Helioscreen krijgen via een virtual private netwerk (VPN) op een veilige manier toegang tot het ERP-pakket en de machinedata via de software van Factry. “Ze werken op de computer die ze ook in het bedrijf gebruiken.”
Het ‘nieuwe’ werken
Helioscreen behoort tot het selecte kransje ondernemingen in de maakindustrie waarvan de productieafdeling tijdens de lockdown volledig operationeel bleef. “De crisis heeft ons geleerd dat we ons niet noodzakelijk allemaal binnen de bedrijfsmuren moeten bevinden om puik werk te leveren”, aldus Claeys. “Dankzij videoconferencing via Microsoft Teams verloopt overleg soms zelfs efficiënter dan dat traditioneel het geval was. Daar staat wel een sociale dimensie tegenover: mensen die al meer dan twee maanden thuis werken, snakken ernaar om hun collega’s terug in levenden lijve te ontmoeten. Wanneer de crisis helemaal is weggeëbd, plannen we alleszins een grondige evaluatie van dit ‘nieuwe’ werken: wat zijn de voor- en nadelen, en hoe vinden we een gezonde mix. Hoe zwaar de crisis ook doorweegt, ik denk dat elke onderneming er wel iets uit zal meenemen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier