Met de komst van 5G en IoT moet dataverwerking zo dicht mogelijk bij de gebruiker gebeuren. Het verklaart de opkomst van datacenters in de ‘edge’.
Colocatiedatacenters en de datacenters van ‘hyperscalers’ zoals Google, Apple, Facebook en Amazon, maar ook IBM en Alibaba, zitten in de lift. Toch ontstaan er ook nieuwe behoeften naar een grotere decentralisatie van de verwerking en opslag van informatie. Voor veel toepassingen wordt ‘latency’ een cruciale factor, vaak met de bedoeling netwerken niet extra te belasten met bijvoorbeeld grote videobestanden, of om de privacyregelgeving te volgen, die vaak ‘lokale’ gegevensverwerking voorschrijft.
Oplossing
Daarnaast komen er nieuwe toepassingen bij die een zeer snelle verwerking vereisen, dichter bij de gebruiker. Voor games is een hoog debiet bijvoorbeeld essentieel voor een optimale gebruikerservaring. Denk bijvoorbeeld ook aan de videosector, met Netflix en consoorten, waar nabijheid belangrijk is en videostromen zoveel mogelijk ‘gecasht’ worden.
“Daarnaast zien we de opkomst van een golf van geconnecteerde toestellen waarbij de interacties zich eerder lokaal afspelen. Neem bijvoorbeeld de zelfrijdende auto: gegevens over verkeerslichten of files hoeven niet via Californië te passeren”, aldus Olivier Labbé, CEO van Cap DC, een Frans bedrijf dat zich al tien jaar specialiseert in edge datacenters. “Dat is een klein datacenter, meestal van minder dan 200 vierkante meter, gelegen in een stedelijk gebied, in de onmiddellijke omgeving van de vraag. Een datacenter ook met een dichtheid van minder dan één kW/m2 en van het type tier 3”, vat Labbé samen.
Gegevens hoeven niet via Californië te passeren om hier auto’s te laten rijden
Uitdagingen?
Probeer maar eens een datacenter van 400 m2 op te zetten in een straal van vijfhonderd meter rond de Grote Markt in Brussel, waar er weinig of geen beschikbare kantoorruimte is. “Eerst moeten de potentiële locaties in kaart worden gebracht. De bouw van dergelijke datacenters brengt ook beperkingen met zich mee op het gebied van esthetiek, akoestiek (met name trillingen) en warmteafvoer, om nog maar te zwijgen over het feit dat deze projecten onder bijzondere omstandigheden worden uitgevoerd: weinig ruimte, respect voor bestaande structuren enzovoort”, aldus Olivier Labbé. Cap DC is in Frankrijk daarom een partnerschap aangegaan met CBRE, een consultingbureau op het gebied van bedrijfsvastgoed. “De basistechnologie bestaat en is goed gekend, maar de moeilijkheid ligt in de aanpassing ervan aan de plaatselijke realiteit, met name op het gebied van de wetgeving,” aldus de CEO van Cap DC.
Labbé denkt in de eerste plaats aan telecomoperatoren als potentiële spelers op de markt van edge datacenters, omdat “zij ongetwijfeld projecten op dit gebied hebben en tientallen edge datacenters in België zouden kunnen uitrollen om te voldoen aan de behoeften, vooral op het vlak van 5G”. Bovendien gelooft hij niet meteen dat de colocatiespelers deze markt zullen betreden, al zouden er wel nieuwe spelers kunnen komen. Hij verwijst naar Cellnex, en naar het partnerschap tussen Colony Capital en Liberty Global, die net AtlasEdge Data Centers hebben opgericht.
België
“Cap DC kijkt naar ook België voor een toekomstige inplanting”, zegt Labbé. “Als een Belgische speler een dergelijk project wil opzetten, kunnen we hem perfect ondersteunen. We hebben veel knowhow over edge, zoals blijkt uit de projecten die al in Frankrijk zijn gelanceerd.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier