Hun zetel ligt pal in het hart van de Waalse hoofstad, maar hun actieradius gaat over de hele Waalse regio: ‘l’Infopole Cluster TIC’ fungeert als een ict-expertisecentrum terwijl het AWT eerder promotie wil voeren voor de Waalse ict.
Wat zijn de krachten van de Waalse ict-industrie? Softwareontwikkeling, consultancy rond zakelijke toepassingen, flexibiliteit en zin voor innovatie. De zwakheden? De grootte van de spelers, een gebrek aan leadership en – zo constateert l’Infopole Cluster TIC – het gebrek aan sterke technologische partnerschappen.
Directeur Thierry Villers: “Wij fungeren als een cluster waarbij we sinds 2008 de uitdrukkelijke wil hebben om echt de complementariteit van de verschillende partijen uit te spelen, door ons te richten op specifieke activiteiten.” Op basis van het in kaart brengen van de ict-spelers door het AWT in 2008, de Europese prioriteiten, en een interne studie samen met l’Agence de Stimulation Technologique, heeft l’Infopole enkele duidelijke sectoren omschreven waarop het zijn acties richt: de gezondheidswereld, intelligent transport, groene informatica (meer bepaald de impact die ict kan hebben op duurzame ontwikkeling) en e-gov.
IT for Green
“De idee is om partnerships te bevorderen en de opportuniteiten te verspreiden. Een voorbeeld: met ‘IT for Green’ creëren we een netwerk tussen onze leden en collega’s van de Tweed-cluster (belast met duurzame ontwikkeling) en de Cluster Cap 2020 (de bouw). Met deze drie gaan we werken rond de manier waarop it een rol kan spelen in energiezuinige gebouwen.”
Naamse prioriteiten
De domeinen die l’Infopole uitgekozen heeft, weerspiegelen meteen de prioriteiten van de hele Naamse ict-regio. Bovenaan de lijst vinden we bijvoorbeeld softwarespecialist Adehis, het vlaggenschip van de Dexia-groep dat momenteel te koop staat. Op de tweede stek staat Priminfo, de Belgische pc-assembleur met aan het hoofd Jean-Marie Bodard – af en toe ook weleens ‘Monsieur Cyberclasse’ genoemd.
Ook e-health komt terug in de Naamse lijst, bijvoorbeeld op de derde plaats. Daar vinden we Corilus dat een partnership lopen heeft met Adehis. Samen werken ze aan een portefeuille met gemeenschappelijke toepassingen voor rusthuizen, de verpleegsector en de publieke sector in Wallonië en Brussel. En dan zijn daar nog BioXpr, DTI, Lambda+, pmiGest, Smolinfo en les Facultés Universitaires Notre Dame de la Paix. De universiteit is erg actief in een brede ict-waaier.
In de top-20 vinden we tot slot ook nog enkele ronkende namen als Alcatel-Lucent (slimme meters) en Océ Software Laboratories en heel wat veelbelovende bedrijven. Denken we maar aan Docledge (een e-CMR project), Projections, Sodiplan of Orditool voor intelligente transportsystemen.
Jean-Luc Manise
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier