Wie dit jaar achteruit- en wat vooruitblikt in de softwaremarkt, kan niet anders dan beamen hoe interessant deze tijden wel zijn.
Dat begon al met de cijfers, waarvoor we even bij het European Information Technology Observatory (EITO) spieken. Dat berekent de ‘Belux’-markt voor software in 2011 op ca. 1,9 miljard euro, goed voor een groei met 4,4 procent. Voor 2012 voorziet EITO nog een groei van 4,7 procent, zij het dat dit cijfer allicht bij de eerstvolgende update (in voorjaar 2012) moet worden bijgesteld. In ieder geval liggen de verwachtingen voor software beduidend hoger dan voor de groei in hardware en ict-diensten.
Veranderingen bij de vleet
De softwarewereld gaat dan ook door een lang niet geziene golf van veranderingen. Zelfs de klassiekers aan de top van de markt voor softwarepakketten pakten uit met stevige vernieuwingen. Zo heeft Oracle zijn lang verwachte ‘new generation’ bedrijfssoftware, Fusion, nu echt bij de eindgebruikers draaien en is deze algemeen leverbaar. Tegelijk groeit de aandacht voor de verwerking van bijzonder grote datasets, al dan (steeds vaker) niet in relationele databases. Bij SAP nam dit de vorm aan van HANA, een High-Performance Analytics Appliance met ‘in memory’ technologie, die dit jaar algemeen leverbaar werd.
Onder de hoofding van ‘Big Data’ (grote datasets) zagen we tevens bijzondere activiteit rond ‘no sql’ databases, onder meer in de open source wereld. Voorbeelden als Facebook en de mogelijkheden voor dit bedrijf om informatie te formuleren uit de veelheid aan ongestructureerde data zal daar niet vreemd aan zijn.
Ook raken hardware en software steeds meer met elkaar vervlochten. Nogmaals wijst de top van de markt hier de weg, met de grote ‘hard en soft’ totaalaanbiedingen van Oracle (de Exadata, Exalogic, Exalytics, Sparc SuperCluster) en IBM (rond de nieuwe zEnterprise systemen). Zonder twijfel zullen op termijn deze high-end oplossingen ook naar de rest van de markt doorsijpelen.
Voorts blijft de consolidatie- en virtualisatietrend zijn invloed uitoefenen op de softwaremarkt, en niet alleen technologisch. Voor heel wat softwarebouwers blijft het een stevige klus om hun klassiek inkomstenmodel (verkoop van licenties) aan te passen aan de meer dynamische en ‘on demand’ gerichte wereld van virtualisatie. Zeker als deze laatste steeds meer overgaat in een ‘software as a service’ aanpak met abonnementen en ‘pay per use’ betalingen. Op dat ogenblik verlaten we zelfs de wereld van software voor die van ict-diensten.
Tegelijk zien de gevestigde softwarebouwers ook de concurrentie van ‘open source’ software groeien. Deze software start van het ‘free license’ principe (de software zelf is gratis), met een bedrijfsmodel op basis van ondersteuning tegen betaling. Het is duidelijk dat in het voorbije jaar het vertrouwen in een dergelijk model sterk is gegroeid bij de eindgebruikers. België kan hierbij op een mooi voorbeeld wijzen in de vorm van Drupal en het bijhorende bedrijf van Dries Buytaert, Acquia.
Het ‘apps’ mysterie
Een software-overzicht kan vandaag ook niet buiten een verwijzing naar de opbloeiende wereld van ‘apps’ voor mobiele toestellen (en nu ook klassieke computers, zoals de apps voor Mac OS). Opbloeiend gezien de duizenden ‘apps’, maar een mysterie wat de economische leefbaarheid op termijn betreft. Immers, het aantal apps en bedrijven die voor zichzelf voldoende inkomsten genereren, vormen een kleine minderheid. Bovendien is het nog verre van duidelijk hoe die ‘apps’ op langere termijn de toets van updates zullen doorstaan. Dat slaat niet alleen op bijkomende functionaliteit, maar ook op het volgen van de verschillende OS-versies (iOS 1-5, Android 2. x, 3. x en 4.x… en dan nog de verschillende extraatjes van de toestelbouwers). Voeg daarbij ook nog de opkomst van browser-gesteunde toepassingen in de mobiele wereld (om de kassa van de appsmarktuitbaters te omzeilen) en de sluimerende security-hommeles aan toe, en je hebt een ‘apps’ wereld die duidelijk nog niet in een vaste, laat staan betrouwbare (voor bedrijven) plooi is gevallen.
Klok tikt voor XP
Wat wel vast staat is dat de klok voor MS Windows XP afloopt. Twee jaar na de introductie van Windows 7 werden in België al 3,5 miljoen licenties verkocht en draait 38 procent van alle pc’s onder deze versie. XP is ondertussen gedaald tot 30 procent van de totale markt. Deze cijfers zijn evenwel iets minder goed voor de pc’s in de bedrijfswereld, waar in de eerste helft van dit jaar toch nog 52 procent onder XP draaide (en 16 procent Vista). Hoewel de migratie naar Windows 7 versnelt, wijst Microsoft toch met nadruk erop dat het einde van de ondersteuning van XP minder dan drie jaar in de toekomst ligt. En aangezien een bedrijf toch wel gemiddeld 18 maanden voor zo’n migratie moet uittrekken, dringt dus de tijd, ook al omdat niet al die pc’s door nieuwe systemen met Windows 7 zullen worden vervangen. In het bijzonder de grotere kmo’s lijken achterop te hinken, en lopen het gevaar als ze eraan beginnen onvoldoende ondersteunende dienstverlening in de markt aan te treffen.
Guy Kindermans
VOOR HEEL WAT SOFTWAREBOUWERS BLIJFT HET EEN STEVIGE KLUS OM HUN KLASSIEK INKOMSTENMODEL AAN TE PASSEN AAN DE MEER DYNAMISCHE EN ‘ON DEMAND’ GERICHTE WERELD VAN VIRTUALISATIE.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier