Het leek wel een aardbeving toen HP besliste om zijn pc-business af te stoten. En dat was het ook wel. “De impact van de beslissing is enorm,” geeft ook Belux managing director Eric Van Bael toe.
Toen topman Leo Apotheker eind augustus aankondigde dat HP uit de pc-business zou stappen, leek het alsof het doodvonnis van de grootste Amerikaanse it-speler was getekend. Apotheker, een man uit de softwarewereld (SAP) werd met alle zonden van de wereld opgezadeld. Nog geen maand later werd hij buitengewerkt en vervangen door Meg Whitman. “De impact is enorm, ik ontken dat zeker niet, maar de media hebben een verkeerd beeld getekend”, vindt Eric Van Bael. Wereldwijd staat de pc-business voor HP zowat 40 miljard dollar met een globaal marktaandeel van liefst 20 procent. In België loopt dat zelfs op tot een kwart. “Voor het eind van het jaar moet de Personal Systems Group (PSG) afgestoten worden. Het zal geen 12 tot 18 maanden duren”, aldus Van Bael. “PSG is vooral consumentengericht. Er moet veel sneller ingrijpende beslissingen genomen worden.” De marges dalen blijkbaar even snel. “Maar in tegenstelling tot wat iedereen zou kunnen denken, stoppen wij niet met computing.”
Hoe de verhouding zal zijn tussen HP en de nieuwe spin-off is nog niet duidelijk. In ons land staat het voor 30 vaste medewerkers onder leiding van directeur Raf Cuypers, met contractuelen voor zowat 65. Dat lijkt peanuts in het geheel van 2.400 Belgische werknemers, maar PSG staat wel voor 30 procent van de ongeveer 1 miljard euro omzet in België. Om dat niveau opnieuw te halen zal HP dus de komende jaren 30 procent business bij moeten creëren. Een deel daarvan moet komen van het overgenomen Autonomy (zie kader). “We rekenen volgend jaar alvast op 4 tot 7 procent groei,” aldus Eric Van Bael
Winstgevende printers blijven
Voor alle duidelijkheid, de printerbusiness van HP, de Imaging & Printing Group, wordt niet afgevoerd. De afdeling onder leiding van directeur Dirk Slachmuylder beschikt immers niet alleen over heel wat sterke patenten maar is ook bijzonder winstgevend. Grote klanten zijn Colruyt en de FOD Financiën. “Bovendien wordt printing on demand steeds meer een service die in de cloud aangeboden zal worden.” Dat past dan weer in de toenemende focus op de enterprise business. En daarmee lijkt de overname van EDS in mei 2008 voor 13,9 miljard euro een omgekeerd effect gehad te hebben. Het enterprise services businessmodel van EDS bepaalt sterk de nieuwe koers. Dat Eric Van Bael, sinds december 2006 de country manager van EDS, twee jaar later bij de overname ook als baas werd verkozen van HP Belux was dan ook geen toeval. Het contract met de Vlaamse Gemeenschap, goed voor 615 miljoen euro tot 2014 was een mooi visitekaartje. HP heeft inmiddels ook grote contracten bij Bpost en Nato. Bij BNP Paribas Fortis heeft het onlangs Getronics gewipt als leverancier van end-to-end desktopdiensten. Bij diezelfde bank moest trouwens ook IBM plaats maken voor de storage-oplossing van HP, goed voor een contract van 25 miljoen euro. En voor het ‘Deep Dive’ project van Belgacom biedt HP samen met Tata Consultancy Services de outsourcing van de applicaties.
Het Cisco-alternatief
Sinds de overname van 3Com eind 2009, richt HP ook steeds uitdrukkelijker zijn pijlen op de netwerkmarkt, traditioneel de biotoop van Cisco. Enkele maanden eerder had Cisco aangekondigd dat het de servermarkt wil indringen. Daar is het vooralsnog niet in geslaagd. HP slaat wel hard terug met prijzen die 30 tot 70 procent goedkoper zijn dan Cisco.”Grote ondernemingen moeten besparen en komen daarvoor nu bij ons aankloppen.” Het gaat om grote klanten zoals BMW en Heineken die z’n wereldwijd netwerk heeft uitgerust met HP-apparatuur.
Minder fraai is het WebOS-verhaal, dat het platform zou moeten worden voor smartphones en tablets, na de overname van Palm in april vorig jaar. Op 31 oktober stopt HP ermee. 500 WebOS-ontwikkelaars werden al op straat gegooid. En toch verkoopt de HP Touchpad als zoete broodjes, zeker toen de prijs fors verlaagd werd tot 99 à 150 dollar. De verkoop overtrof alle verwachtingen. Het wordt afwachten of de nieuwe topvrouw Meg Whitman, die uit de eBay-consumentenwereld komt, ook die klok alsnog zal terugdraaien. “Het connectivity aspect, één van de vijf pijlers van HP is inderdaad geïmpacteerd door de beslissing, maar de overige pijlers blijven overeind: cloud, software, services en printing,” aldus Eric Van Bael. HP België draait goed, we zijn nog steeds op zoek naar 100 nieuwe medewerkers, bovenop de 90 die we eerder dit jaar aangeworven hebben.” Benieuwd of de rust nu ook teruggekeerd is bij HP. Aardverschuivingen worden meestal nog gevolgd door naschokken.
Luc Blyaert
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier