Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Op enkele interessante maar relatief kleine aankondigingen na, stond HP Discover 2012 in Las Vegas dit jaar helemaal in het teken van het herstel van het vertrouwen. Daarbij werd er sterk gefocust op trends waar zowat alle infrastructuurafnemers mee te maken krijgen, namelijk cloud, big data en security.

Het zal je maar overkomen, een event moeten organiseren enkele dagen nadat je aangekondigd hebt 27.000 werknemers te zullen ontslaan, en op het moment dat de grote clash met Oracle over nieuwe ontwikkelingen voor het Itanium-platform in alle hevigheid losbarst voor de rechtbank. Aan Meg Whitman dus (sinds september grote baas bij HP) om voor een publiek van 11.000 klanten en vertegenwoordigers het vertrouwen te herstellen, en de rust te doen wederkeren.

De 55-jarige ceo slaagde daar slechts gedeeltelijk in. Het journaille dat was overgevlogen vanuit Europa kreeg een gespannen bedrijf voor zich, een onderneming op zoek naar een nieuw elan. Op zich hoeft dat nauwelijks te verbazen, want werden de voorbije jaren niet gekenmerkt door een dalende pc-verkoop, een seksschandaal, slinkende winsten en meerdere wissels aan de top? Bovendien speelt de it-gigant nog steeds niet mee op de o zo belangrijke markt van de tablets en de smartphones, en vragen klanten zich luidop af of ze niet moeten migreren naar systemen van de concurrentie nu Oracle zijn handen aftrekt van servers die draaien op Itanium-chips. De gevolgen laten zich raden: nerveuze vice-presidents en reacties van mensen die nog niet helemaal op dezelfde lijn zitten. Eén voorbeeld. Terwijl senior vp Enterprise Group Peter Ryan van HP EMEA het belang benadrukte van pc’s en de soon to be launched Windows 8-tablets voor de professionele markt, klonk het enkele uurtjes later bij marketingdirecteur Flynn Maloy van HP Technology Services dat access een commodity wordt, en dat HP zich beter met andere dingen bezighoudt dan met het ontwikkelen van laptops en tablets.

“Wat er zich achter de devices afspeelt is veel belangrijker”, aldus Maloy, “in de cloud, op het vlak van security en wat informatiemanagement betreft. Daar moet HP het verschil maken. Binnen dit en vijf jaar maakt iedereen knak dezelfde toestellen, voor zover dat nu nog niet het geval is. In die zin was de visie van Apotheker om de pc-divisie af te stoten niet eens zo ver gezocht.”

Supersnelle backup

Eén van de interessantste aankondigingen in Las Vegas draaide rond back-up. De nieuwe StoreOnce systemen van HP zouden een back-up van gegevens mogelijk maken aan 100 TB per uur (in een maximum configuratie met meerdere gelinkte apparaten). Wat data recovery betreft, klokken ze af op 40 TB per uur.

De StoreOnce-tools gaan vergezeld van een nieuwe generatie deduplicatie-software die nagaat of data slechts één keer wordt opgeslagen en gebackupped, en dit over heel de onderneming. Als een file ergens nodig is, dan wordt er voortaan altijd verwezen naar dat éne exemplaar. Zelfs application servers op afgelegen locaties brengen ‘gededupliceerde’ data meteen naar de centrale back-up.”

HP heeft ook de connectiviteit tussen servers en storage aangepakt, en wel met de ‘Virtual Connect Flex Fabric’ voor 3PAR-systemen. De FlexFabric-infrastructuur is vernieuwend in die zin dat ze complexe storage area networks (SANs) overbodig maakt dankzij de direct attach fibre channel technologie.

Voorgesteld als de eerste ‘flat SAN’ voor cloudoplossingen, kan deze infrastructuur een directe verbinding van 10 GB/24 ports leggen tussen servers en storage, waardoor het datacenter in zekere zin verlost wordt van de dure en ingewikkelde SAN-apparatuur die traditioneel bij breedbandboeren als Brocade, Cisco of QLogic wordt opgepikt. Of hoe ook storage meegezogen wordt in het hele ‘converged’-verhaal.

Frederik Tibau

Het journaille kreeg een gespannen bedrijf voor zich.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content