Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

HP heeft op het eigen Technology Forum in Las Vegas een nieuw aanbod aan servers, netwerk- en opslagproducten en power management technologie voorgesteld. “De belangrijkste technologische vernieuwingen in de afgelopen vier jaar”, omschreef executive vice president Dave Donatelli de aankondiging.

De lancering van nieuwe producten kadert in het ‘converged infrastructure’-plan dat de cio een blauwdruk wil aanreiken van hoe hij in zijn datacenter het kluwen aan kabels, connecties, servers en appliances kan ontwarren en vereenvoudigen. Volgens HP is het beheer van dit kluwen – ook wel eens it-sprawl genoemd – goed voor zo’n 70 procent van het budget van de cio, zodat er amper 30 procent overblijft voor innovatie.

De nieuwe producten – allemaal heel erg modulair aangepakt – moeten daar verandering in brengen, met onder meer de ProLiant G7 blades en servers. Die zouden zelfs al na 30 dagen hun return-on-investment al beginnen verdienen. HP zwaait met een consolidatieratio van maar liefst 91 op 1. De in de G7 ingebouwde Virtual Connect FlexFabric module elimineert de noodzaak aan heel wat fysieke interconnecties. Dat zou per rack voor een besparing van 185.000 dollar zorgen: geld dat de cio dan voortaan in innovatie zou kunnen stoppen.

“We zijn er van overtuigd dat het data center van de toekomst op geconvergeerde infrastructuur zal draaien, zowel wat servers, storage, energie, koeling als management software betreft. En wij zijn een van de enige die alle componenten zélf bouwen en dus alles vanaf de grond opbouwen”, wist Dave Donatelli te verkondingen.

Intelligent stroombeheer

Een van de andere voorgestelde innovaties die in het oog springt, is ‘Intelligent Power Discovery’. Met die technologie worden netwerken zich voor het eerst echt ‘bewust’ van energie – weliswaar op voorwaarde dat het om ProLiant-servers van HP draait. “We hopen dat we via innovatie aan de basis van industriestandaarden kunnen liggen”, klinkt het dan. De software wisselt zijn informatie uit met facility-software in datacenters en moet een zeer accurate weergave bieden van het energieverbuik van servers én de volledige faciliteit. Dat moet op zijn beurt de nodige optimalisatie genereren en dus kosten besparen. Maar de oplossing zou ook menselijke fouten helpen elimineren die nu nog te vaak gebeuren rond stroomonderbrekingen in data centers.

Gewapend met de nieuwe productportfolio is HP vastberaden om meer dan ooit ten strijde te trekken tegen Cisco. Zo is alvast het data center in Houston de allereerste ‘Cisco-free’ locatie van HP, wat een teken aan de wand hoort te zijn. In het meest recente magische kwadrant van Gartner rond ‘enterprise lan’, is HP de enige die zich naast Cisco in het felbegeerde, uiterst rechtse hokje kan plaatsen: dat van de marktleiders in zowel visie als praktische uitvoering. Al houden beide partijen maar beter goed Brocade in het oog, net als Juniper Networks dat voor het eerst in het kwadrant opduikt als een duidelijke ‘challenger’ in de markt – vooral dan in de niches ‘lan edge’, ‘lan core’ en in datacenter switches.

In networking haalde HP binnen emea in het vierde kwartaal van 2009 een marktaandeel van 20,1 procent met ProCurve, wat je eigenlijk moet aanvullen met de 7,8 procent van het ondertussen overgenomen 3Com. Cisco is volgens de cijfers van Dell’Oro Group nog steeds de onbetwiste leider met 38,8 procent – ook al is dat een jaar-op-jaar daling van 6,7 procent. Nortel, Extreme en Foundry (overgenomen door Brocade) volgen op respectabele afstand met respectievelijk 3,1%, 1,8% en 0,5%. Opmerkelijk is het grote aandeel van andere spelers (samen 27,9%): dat laat uitschijnen dat er nog heel wat consolidatie mogelijk is.

Kristof Van der Stadt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content