Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Geconvergeerde opslag en software-defined storage vormen voortaan de strategische pijlers van HP om de opslag wendbaar, efficiënt en eenvoudig te maken. Dankzij een polymorfe architectuur.

Doorbraak van flash of zelfs all-flash, opkomst van software-defined, lancering van nieuwe ontplooiingsmodellen (cloud, convergentie): de wereld van de opslag wordt steeds complexer en moet rekening houden met bestaande en nieuwe technologieën (veiligheid, thin provisioning, compressie, enz.). Op basis van deze vaststellingen heeft HP het liever over vereenvoudiging, wendbaarheid, snelheid, efficiëntie, bescherming van de investering en risicomanagement. Met voorrang voor 2 benaderingen: geconvergeerde opslag en software-defined storage.

AANKONDIGINGEN

HP heeft zijn aanbod voortaan gestructureerd rond een zogenaamde ‘polymorfe’ architectuur – in tegenstelling tot legacy-leveranciers, waaronder vooral EMC, die architecturen in silo’s zouden gebruiken, benadrukt HP. Dit aanbod bestaat uit HP 3PAR StoreServ voor primaire opslag, de StoreOnce- en StoreAll-oplossingen die respectievelijk gebruikt worden voor het bijhouden van informatie (back-up en recovery) en de bescherming van gegevens (archivering), HP OpenView en HP Helion (gebaseerd op OpenStack) voor opslagbeheer en StoreVirtual voor software-defined storage, momenteel block-based, maar binnenkort ook met object- en file-ondersteuning). En om de invoering van software-defined te versnellen, kondigde HP onlangs ook StoreServ all-flash en StoreVirtual VSA aan.

Meer recent kondigde HP de integratie aan van de nieuwe Intel Xeon E5 v3-processor, waarmee de prestaties van StoreVirtual VSA versneld kunnen worden. HP laat SDS trouwens gratis uittesten, niet alleen op HP ProLiant Gen9-servers, maar ook op servers van Dell, IBM, Lenovo en Cisco. Deze opslaginfrastructuur in cloud zal via een eenvoudige muisklik beschikbaar zijn. Tot slot breidt HP zijn aanbod voor de bescherming van informatie op SDS uit met StoreOnce VSA in de vorm van een appliance.

VOOR WIE IS SDS WEGGELEGD?

Volgens David Scott, senior vice president HP Storage Enterprise Group, zou SDS vooral ingevoerd worden in kmo’s, die meestal geen opslagspecialist in huis hebben en waar een geconvergeerde oplossing het beheer van de infrastructuur veel gemakkelijker maakt. Verre dochterondernemingen en kantoren van grote bedrijven zouden wel oren hebben naar de argumenten voor SDS en kunnen op die manier genieten van de expertise van het hoofdkantoor, zonder al te zwaar te moeten investeren. Tot slot noemt Scott enkele afdelingen van grote organisaties, zoals de entiteit Test & Development, die een specifieke infrastructuur zou kunnen invoeren. “En niet te vergeten: iedereen kan nu gratis SDS uitproberen”, merkt Scott nog op, verwijzend naar de bovenstaande aankondiging, zodat HP zijn pijlen voortaan kan richten op klanten voor wie de opslagkeuze niet evident is. Scott gelooft niet in de doorbraak van open source in de opslag, het gaat hier immers om iets “uniquely important” want “precies hier schuilt de informatie van het bedrijf, zijn kapitaal”, behalve uiteraard voor het beheer van de infrastructuur, met OpenStack. Ook zei hij dat hij achterdochtig staat ten opzichte van all-flash, dat “nieuwe silo’s creëert”.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content