De traditionele 3G-netwerken gaan het op middellange termijn niet redden wat bandbreedte, technologie én kostprijs betreft. Dat zegt Gery Pollet, die met ZapFi inzet op de concurrerende wifi-technologie.
ZapFi is opgericht door Gery Pollet en volledig gefinancierd door private investeerders. Ondertussen kan hij al bogen op meer dan 15 jaar telecomervaring bij onder meer United Callers (Online Internet), ITinera (Versatel) en iTopia/Artilium. Met ZapFi wil hij draadloze netwerken bouwen op basis van de wifi-standaard én via draadloze toepassingen zorgen voor extra toegevoegde waarde.
Een eerste pilootproject is pas opgestart in Brugge. Tegen Pasen moet de volledige Brugse binnenstad voorzien zijn van draadloos internet. In totaal gaat het om 50 basisstations (802.11b/g/n) van de Israëlische leverancier Wavion die voornamelijk op de gebouwen van de horeca geplaatst zullen worden. De horeca kan dan via een vouchersysteem voordelig mobiel internet aanbieden aan de klanten en toeristen en er zelf nog een centje aan verdienen ook. Pollet mikt op 10.000 gebruikers in Brugge op achttien maand. Eenmaal het project in Brugge rond is, wil ZapFi ook uitbreiden naar Brussel, Gent, Antwerpen of andere steden. “We hebben al gesprekken lopen met enkele steden”, klinkt het.
Wimax is dood
Pollet ziet in wifi de ideale technologie om de concurrentie aan te gaan met bestaande mobiele operatoren die het van 3G-technologie (UMTS en HSDPA) moeten hebben. “Wifi is veel kostenefficiënter. Je hebt minder basisstations nodig die bovendien stukken minder kosten. En er hangen geen zware licentiekosten aan vast”, zegt Gery Pollet. Volgens hem is er ook een zeker momentum nu smartphones en mobiele toepassingen in opmars zijn. “Precies die toename van mobiele data zal er voor zorgen dat bestaande 3G-netwerken capaciteitsproblemen krijgen en upgrades moeten uitvoeren”, aldus Pollet. In die andere mobiele technologie Wimax gelooft Pollet in ieder geval niet meer. “Wimax is dood. Het heeft allemaal te lang geduurd vooraleer de chips er waren, en de technologie is te duur. Bovendien dien je er licenties voor vast te krijgen”, klinkt het. Overigens kiest ZapFi ook bewust niét voor mesh-technologie. In een mesh-netwerk delen verschillende basisstations de beschikbare bandbreedte. “Wij sluiten elk access point rechtstreeks aan op internet, hetzij draadloos, hetzij via vdsl-bundeling, of via glasvezelverbindingen waar die beschikbaar zijn”.
Prijzenoorlog ontketenen
Met het initiatief wil Gery Pollet de prijzen voor mobiel breedbandinternet doen dalen. Een abonnement op ZapFi zal in een jaarabonnement 10 euro per maand kosten. Er zijn ook aangepaste formules per maand, week, en zelfs voor 48 uur. “Dat laatste is met name interessant voor de hotels en horeca. Onze marketing zal specifiek ook via die kanalen werken”, aldus Pollet. Binnenkort worden ook enkele bijkomende diensten gelanceerd. Zo zal je voor 15 euro per jaar ook draadloos kunnen bellen over het wifinetwerk van ZapFi: voice als toegevoegde waarde op een datanetwerk dus. Het voip-platform op basis van SIP wordt geleverd door het pas in juli vorig jaar opgerichte Unified Telecom. Medeoprichter Koen Steenkiste was overigens eerder al als business development manager eeen collega van Gery Pollet bij Artilium. Een andere bijkomende dienst wordt ZapSummit: een soort prepaid MasterCard waarmee je ‘on the go’ kan betalen. De kaart wordt gelinkt aan een gsm en kan via een softwareapplicatie op de smarthpone bijgeladen worden. “Via die interface kunnen bijvoorbeeld ook gezinsbudgetten beheerd worden of maxiamle bedragen geplakt worden op de kaarten van kinderen. Ook rechtstreekse betalingen van de ene naar de andere persoon zijn er mee mogelijk”, legt Mark Carter uit. Mark is de Engelse vennoot van Gery Pollet in het bedrijf ZapSummit. Volgens Carter is de interesse erg groot, ook bij mobiele operators. “Het probleem is dan weer dat die liever de simkaart als betalingsmiddel zien en die boot houden we toch af”, aldus nog Gery Pollet.
Kristof Van der Stadt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier