Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Ook dit schooljaar wordt ‘I Love IT’ georganiseerd. De competitie die jongeren enthousiast wil maken voor informatica en technologie, wordt zelfs nog uitgebreid.

Vorig jaar namen meer dan 1100 leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs uit Vlaanderen en Brussel deel aan I Love IT. De uitdaging die ze aangingen was het ontwerpen van een intelligent kledingstuk. Met het project wilden de initiatiefnemers op een ludieke manier de kloof tussen het onderwijs en de industrie verkleinen en jongeren stimuleren om een wetenschappelijke of technische studie te beginnen. Het thema van vorig jaar – het ontwerpen van intelligente kledij – wordt ook in 2010 opnieuw opgepikt. “De doelstelling – jongeren enthousiasmeren voor informatica en technologie – blijft dezelfde, maar de formule is wat aangepast”, legt Bart Verheecke, projectleider van de Erasmushogeschool Brussel uit: “Dit schooljaar bieden we work-shops en een wedstrijd rond drie thema’s.”

Duurzame innovatie

Naast het thema Smart Textiles kunnen leerlingen dit jaar ook werken rond ‘Green IT & Clean Technologies’ en rond het thema ‘Underground’. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld workshops volgen bij bedrijven en onderzoeksinstellingen die illustreren hoe groene technologie gebruikt wordt om maatschappelijke en bedrijfsprocessen milieuvriendelijker te maken. In de wedstrijd hierrond bedenken de leerlingen een oplossing op maat van een individu, de school, of zelfs de maatschappij in zijn geheel. Hoofddoel is aantonen hoe technologische innovatie cruciaal is om de steeds belangrijker wordende milieu- en klimaatproblematiek aan te pakken.

Klassen die kiezen voor de ‘Underground’-wedstrijd, zullen daarentegen een multimediareportage over de grootstad moeten maken. Zij kunnen daarvoor work-shops volgen rond het thema duurzame innovaties in mobiliteit, water, energie en communicatie in de grootstad. Hierbij worden de onzichtbare elementen (elektronische informatiedragers en besturingssystemen, pijpleidingen, riolering, kabels, tunnels, e.d.) die de stad doen functioneren, zichtbaar gemaakt voor en door de jongeren.

I Love IT is een organisatie van Erasmushogeschool Brussel, Vrije Universiteit Brussel, Hogeschool Gent, Hogeschool West-Vlaanderen en Universiteit Gent en is er voor leerlingen en leerkrachten 2de en 3de graad ASO, TSO en KSO. De wedstrijd loopt van januari tot en met april 2010, in heel Vlaanderen en Brussel. Op 29 april 2010 staat het slotevenement gepland.

Kristof Van der Stadt

Leerlingen kunnen dit jaar ook werken rond ‘Green IT & Clean Technologies’ en rond ‘Underground’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content