Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

IBM heeft tijdens zijn jaarlijkse Edge-conferentie de kaart getrokken van openheid en samenwerking om met een opslagaanbod te kunnen komen dat grote hoeveelheden data kan verwerken.

De Edge-conferentie stond helemaal in het teken van opslag en it-services. Er werden maar liefst 63 nieuwe of verbeterde producten voorgesteld. Hoeft het te verbazen dat big data één van de hot topics was?

“De huidige it-infrastructuren zijn ontworpen met het oog op de automatisering van de backend processen, en uiteraard ook om de productiviteit te verhogen. Maar tegenwoordig moeten er grote hoeveelheden ongestructureerde data geanalyseerd worden, en moet je over ‘always-on’-technologieën beschikken”, vertelt algemeen directeur systems & technology group Steven Leonard van IBM.

“Daarom moeten de it-modellen herbekeken worden, en daarbij moeten er 3 belangrijke principes worden nageleefd: de data moet centraal staan bij het design van de architectuur, de omgeving moet ‘software designed’ zijn, en openheid en samenwerking moeten voorrang krijgen.”

Nieuw model

Om de grote hoeveelheden data waar bedrijven mee te maken krijgen te kunnen verwerken, mikt IBM duidelijk op Flash, dat 37 keer minder energie zou verbruiken, 80 procent minder ruimte zou innemen en 11 keer goedkoper zou zijn in dollar per IOPS dan de harde schijf (IBM zegt zelfs dat men zich niet langer druk hoeft te maken om de kosten per GB). Als bewijs kondigt het bedrijf een investering van 1 miljard dollar aan in deze technologie, en de opening van 11 campussen over de hele wereld om klanten te helpen bij hun invoering van Flash, naast een nieuwe groep Flashproducten.

Daarnaast oppert IBM dat er een software defined-omgeving moet worden uitgerold, en dat cloud slechts een eerste stap is naar een infrastructuur waarbij niet enkel de servers gevirtualiseerd worden, maar ook de opslag en het netwerk. Het uiteindelijke doel is een flexibelere infrastructuur.

Tot slot is IBM van mening dat één enkele fabrikant het niet langer alleen kan uitzingen in het huidige technologische landschap. Vandaar de wens om open source-initiatieven als OpenStack en Hadoop te omarmen. Dan is in het verleden tenslotte ook gebeurd met Linux, Eclipse en Apache. Ook gaat IBM zijn relaties met zijn partners nog verdiepen; partners die al sterk betrokken zijn bij de KMO-markt omdat Big Blue op dat vlak een 100 procent indirect model toepast.

Succes

Sinds de lancering een jaar geleden combineert het geïntegreerde platform PureSystems de flexibiliteit van een generiek platform met de soepelheid van cloud computing. Kenmerkend is het gemak waarmee verschillende elementen beheerd kunnen worden (opslag, servers, netwerk). Bovendien kan de consolidatie van de it-infrastructuur vereenvoudigd en versneld worden, terwijl de uitrol van applicaties veel gemakkelijker loopt.

Het succes zou niet uitblijven, want IBM heeft het over meer dan 4.000 geïnstalleerde systemen in 10 maanden tijd in 90 landen (waaronder de Nederlandse managend services provider ‘Axians’ in de Benelux en ‘Databalance’, een Nederlandse hosting services provider). Bovendien houdt de roadmap van PureSystems rekening met de evolutie van de Power- en x86-architecturen, en met de belangrijkste besturingssystemen op de markt. Voortaan zijn er trouwens 3 soorten oplossingen: PureFlex voor de storage/netwerk/virtualisatie-benadering, PureApplications voor de webtransacties en DB-applicaties, en PureData voor datadiensten.

IBM gaat ook voluit met zijn opslagplatform Storwize, dat door algemeen directeur system storage & networking Ambuy Goyal omschreven wordt als een “open platform in plaats van een systeem, naar het voorbeeld van Java, omdat het de vernieuwingen op het vlak van software defined storage en object storage integreert. ” Storwize mikt op de KMO-markt en wordt voortaan ook verkocht door ISV’s (independent software vendors), dus niet enkel meer via system dealers.

Op het cloud-front kondigde IBM onlangs de overname aan van SoftLayer Technologies, voor een bedrag dat rond de 2 miljard dollar zou schommelen. SoftLayer is een leverancier van cloud computinginfrastructuur met 13 datacenters verspreid over de wereld (Verenigde Staten, Europa en Azië), die zowel shared als dedicated infra- structuur aanbiedt.

Met de overname wil IBM bedrijven helpen om sneller naar de publieke cloud te migreren. De it-gigant koestert de ambitie om tegen 2015 niet minder dan 7 miljard dollar omzet te draaien in cloud, en om zo een directe concurrent van Rack-Space te worden.

Vernieuwing(en)

De voorbije 3 jaar investeerde IBM ongeveer 10 miljard dollar in overnames (Netezza, Algorithmics, Kenexa, DemandTec en SoftLayer), maar interne vernieuwing is naar eigen zeggen evengoed een belangrijke hefboom. Zo zou Big Blue jaarlijks 6 miljard dollar investeren in R&D, wat 65.000 patenten per jaar oplevert.

Zoals zo vaak haalde IBM het gebruik van Watson in de medische sector aan, meer bepaald in de oncologie (borst- en longkanker) om nauwkeuriger diagnoses te kunnen vast stellen voor patiënten, en te zorgen voor ondersteuning bij de besluitvorming.

Dichter bij huis zal UCB de kracht van de cognitieve informatica gebruiken in zijn zoektocht naar een behandeling tegen epilepsie (zie onze website van 16 mei). Andere gebieden waarin big data en analytics van cruciaal belang zijn (en waar het gebruik van de kracht van Watson een pluspunt zou vormen), is cybersecurity. Daarbij is voortaan de analyse van gegevens in real time vereist, met behulp van cognitieve computingtools.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content