1. Belgacom De dominante factor

Voor Didier Bellens was 2011 een jaar om snel te vergeten. De heisa rond zijn vertrouwelinge Concetta Fagard deed hem bijna de das om. De Belgacom-topman kon als financieel strateeg echter alweer goede resultaten voorleggen en loodste de operator zonder veel scheuren door de economische crisis. Bel-gacom blijft de grootste Belgische ict-onderneming met een omzet van 4,2 miljard euro en een nettowinst van 2,6 miljard euro. Dat levert vooral de overheid veel dividenden op. Even gingen er weer stemmen op om (een deel van) Belgacom te verkopen, maar dat ballonnetje ging snel weer liggen. 2011 was wel het jaar dat Belgacom de tv-rechten voor de Belgische voetbal kwijtspeelde aan Telenet dat in Vlaanderen de grootste concurrent blijft. Bart Van Den Meersche stapte begin 2011 van IBM over naar de job als verantwoordelijke voor de bedrijfsafdeling. Ook in dit segment blijft Bel-gacom heer en meester, zowel voor telefonie, breedband als data-oplossingen, zo bleek uit de jongste Data News enquête. Belgacom pakte recent ook als eerste operator uit met 4G, de nieuwe mobiele breedbandtechnologie. Daarmee bevestigde het zijn voorsprong op Mobistar en Base. Uit Waalse hoek, waar Voo langzaam uit de startblokken trekt, is er voorlopig nog weinig concurrentie. Didier Bellens slaagde erin om de tanker ook in 2012 op koers te houden. Zijn mandaat loopt nog tot maart 2015. Veel verrassingen moeten we tot dan wellicht niet verwachten.

2. Avnet Grote groei nu bestendigen

Avnet Europe zag zijn omzet aanzienlijk stijgen in boekjaar 2010-2011, tot ruim 2,2 miljard euro. Het distributiebedrijf groeit zo door naar de tweede plaats in onze top-1000. De groei bleek zowel afkomstig van de divisie Technology Solutions (TS) als van de (veel grotere) elektronicacomponentenpoot EMG. Ook de Financial Services-afdeling draait goed. Technology Solutions – dat fungeert als Europese inkoopcentrale voor onder andere IBM, Juniper, Brocade,… – groeide met 45 procent tot een omzet van ongeveer 350 miljoen euro. Veel heeft te maken met de overname van Bell Micro – die de Belgische business een stevige boost gaf – en met de sterke prestaties in Dubai en Saoedi-Arabië (de zogenaamde ‘MENA-regio’). De EMG-divisie dikte met 41,7 procent aan tot 1,87 miljard dollar. Die sterke groei valt vooral te kaderen binnen een stevige opflakkering van de componentenmarkt, die sinds 2007-2008 zwaar was teruggevallen. De heropleving was al een jaar eerder gestart, maar bleef zich in 2011 doorzetten om in het tweede halfjaar alle records te breken. Het doel voor Avnet is dus om die resultaten de komende tijd te bestendigen. De overname van Bell Micro – binnen TS – was daarvoor één maatregel, naast de “voortdurende optimalisatie van de kosten”. Voor de divisie EMG wordt gezocht naar nieuwe overnames “om een opwaartse trend te bewerkstelligen en te behouden”, naast een drastische inperking van de voorraden.

3. BICS Minder omzet, meer winst

Daniel Kurgan, de ceo van Belgacom International Carrier Services (BICS), zag in 2011 zijn omzet iets dalen van 1,58 naar 1,55 miljard euro met een echter iets hogere nettowinst van 145 miljoen euro. BICS zakt daarmee wel opnieuw naar de derde stek in deze top-1.000 en krijgt de hete adem van Mobistar en Telenet in zijn nek. BICS, dat wereldwijd internationale communicatiediensten biedt voor telco’s, is sinds begin 2011 een onafhankelijk filiaal van Belgacom, dat 57,6 procent van de aandelen in handen heeft. Het telt zowat 600 klanten, waarvan de helft mobiele operatoren. Daniel Kurgan heeft tot nog toe inderdaad de focus sterk gelegd op het mobiele aanbod. De jongste maanden heeft hij heel wat akkoorden afgesloten met operatoren voor een mobiele financiële transacties. Eind oktober werd nog een deal afgesloten met Vodafone.

Spraak blijft echter voor 90 procent van de omzet staan. En opvallend is dat deze inkomsten tijdens de eerste negen maanden van 2012 ondanks de druk op de internationale tarieven, met bijna 3 procent gestegen zijn. De groei van data is veel sterker en nam met ruim een vijfde toe. Daarmee mag Daniel Kurgan, die BICS sinds maart 2007 leidt, zich opnieuw op de borst kloppen. 2012 wordt opnieuw een groeijaar.

BICS heeft naast Brussel ook kantoren in Bern, Monaco, New York, Dubai en Singapore. Het participeert in een 40-tal overzeese kabelverbindingen.

4. Mobistar Verjaardag zonder veel glans

In 2011 vierde Mobistar zijn 15-jarig bestaan: een verjaardag zonder veel glans. De doelstellingen voor 2011 werden weliswaar gehaald, maar ook na 15 jaar slaagde Mobistar er niet in om een vuist te maken tegen de dominante speler Belgacom. Het aantal actieve klanten voor mobiele telefonie steeg weliswaar tot 4,2 miljoen – een toename met 4,1 % ten opzichte van 2010 – maar toch moest Mobistar een omzetdaling slikken van bijna 38 miljoen euro. Dat is los van Mobistar Enterprise Services dat zijn omzet eveneens zag krimpen van 86 miljoen euro in 2010 naar 80 miljoen in 2011. De alsmaar grotere reguleringsdruk zit daar zeker voor iets tussen, maar het geflopte aanbod rond digitale televisie evenzeer. Sinds 1 december 2011 staat Jean-Marc Harion aan het roer. Aan hem de moeilijke taak om opnieuw met groei aan te knopen. De eerste 9 maanden van 2012 bleken vooral stabiliteit te brengen.

Mobistar verwacht 2012 te zullen afsluiten met een nieuwe omzetdaling van maximaal 2 procent. Goed om weten is overigens dat Mobistar dit jaar 60 miljoen euro extra omzet zou geboekt hebben indien de terminatie- en roamingtarieven niet in rekening gebracht werden.

5. Telenet Zwaard van Damocles

Op 23 september 2011 blies Telenet 15 kaarsjes uit. In al die tijd is Telenet geëvolueerd van een ‘kabelboer’ die breedbandinternet introduceerde – kent u Pandora nog? – naar een telecomspeler die een geconvergeerd aanbod van televisie, internet, telefonie en diensten voorstelt. Die ‘shakes’ zorgden andermaal voor een verdere toename in het aantal abonnees en daarmee samenhangend ook de omzet. De gemiddelde download- en uploadnelheden en datavolumes werden opgekrikt, zodat consumenten mee de verjaardag van Telenet konden vieren.

En toch hangt daar meer dan ooit het zwaard van Damocles. De conferentie van regulatoren besloot immers op 1 juli 2011 dat Telenet, Numericable en Tecteo een dominante marktpositie hadden in de tv-distributie. Dat beperkte de concurrentie, vonden de regulatoren. Telenet is er niet in geslaagd om de gevraagde openstelling van de kabel te vertragen. Dat wil zeggen dat er een doorverkoopaanbod komt zodat anderen via de kabel breedbandinternet of televisiediensten zouden kunnen leveren. En ondertussen is daar nog het overnamebod van hoofdaandeelhouder Liberty Global. 2013 dient zicht als een scharnierjaar voor Telenet aan.

6. HP Belgium In volle transformatie

2012 is het eerste jaar van het grote transformatieproject dat de nieuwe ceo Meg Whitman aankondigde. Whitman wil dat HP meer gaat investeren in infrastructuur, software en services, zonder desinvesteringen of overnames. Deze transformatie vertaalt zich in een vereenvoudiging van de organisatie ten opzichte van de klanten, partners én werknemers, met bijvoorbeeld de fusie tussen de printing- en pc-activiteiten en het vereenvoudigen van de interne processen. HP houdt vast aan haar engagement om de vruchten van de transformatie te herinvesteren (niet naar de zin van de Beurs trouwens…), met vooral een sterke stijging van de cashflow met meer dan 10 miljard dollar. Dat laat toe om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, zoals in ‘converged infrastructure’, servers, cloud, pc’s, en Windows 8 tablets of ultrasnelle inkjetprinters . In België is Eric Van Bael van mening dat ” de prestaties blijven toenemen”, waarbij hij verwijst naar belangrijke contractvernieuwingen (Eandis, Umicore en Carlson Wagonlit). Maar ook naar Belgacom dat ArcSight gekozen heeft voor security en naar BNP Paribas en Belfius die hun investeringen in HP-infrastructuur verder zetten. HP heeft ook de VDAB en Toerisme Vlaanderen geholpen in hun zoektocht naar innovatie. De impact van de herstructurering vertaalt zich bij ons in een vertrek van 265 personen op 2.600 medewerkers, verdeeld over de twee entiteiten HP Belgium en CDS.

7. Tech Data Onvoorspelbaarheid counteren met diversificatie

Ja, ook Tech Data voelt dat het moeilijke tijden zijn, getuige de omzetdaling in vergelijking met 2010. Toch blijft de winstmarge gehandhaafd, en dat is wel degelijk een prestatie in de harde distributiebusiness. “Dat resultaat is ‘by design’ het gevolg van onze diversificatiestrategie in ons productaanbod”, zegt Patrick Steenssens, country manager Tech Data Belux. “Daarbij leveren we de nodige specialisaties en diensten die onze marge ten goede komen.” Het succes van dat businessmodel ziet Steenssens als de belangrijkste verwezenlijking van het bedrijf in het voorbije jaar. De onvoorspelbaarheid van de markt blijft immers een enorme uitdaging. “We zien hier van maand tot maand schommelingen gaande van +10 procent jaar-op-jaar naar -15 procent. Daarnaast is ook de snelheid van de technologische veranderingen gigantisch. Bepaalde productlijnen zien we inkrimpen met meer dan 15 procent op één jaar tijd: niet evident om daarop te anticiperen.” Steenssens is dan ook voorzichtig en realistisch over 2013. “Wij zien 2013 als een ‘overgangsjaar’ met geen groei. Wij zullen tevreden zijn als we onze omzet kunnen vasthouden door opnieuw te anticiperen op de markttrends. Ik hou er rekening mee dat verschillende it-bedrijven, die de afgelopen jaren niet voldoende hun businessmodel hebben bijgestuurd, in zeer zwaar weer zullen terechtkomen.”

8. IBM Belgium Verscheidenheid van projecten

Crisis op of neer, voor IBM lijken de grote schokken niet van deze wereld. Getuige daarvan dat IBM Belgium dit jaar twee stappen omhoog zet in deze top-1000. Dat het bedrijf daarvoor kan rekenen op een bijzonder breed pallet van producten en diensten – van de nieuwste mainframes tot een veelheid aan services, inclusief in de cloud – zal hier niet vreemd aan zijn. Een lijstje van recente projecten zet dit nog meer in de verf. Zo won IBM en een aantal partners als Sword en Swift, twee belangrijke loten in een raamcontract van de Europese Unie voor het directoraat-generaal Belastingen (BTW) en de douane-unie. Het contract betreft zowel applicatiebeheer, de bouw van een datacenter en de Europese messaginginfrastructuur. Dichter bij huis werd voor het IBBT een hybride cloud opgezet in het kader van het Smarter Media in Flanders onderzoeksproject, en voor Tele Ticket Service een business analytics toepassing. Ook wat security betreft, kan IBM uitpakken met verwezenlijkingen bij de Vlaamse overheid (met Tivoli Cloud Security) en bij het AZ Monica.

Om zeker te zijn dat het geen klanten laat liggen door de belaagde financiële wereld, kondigde IBM overigens aan ca. 4 miljard dollar wereldwijd beschikbaar te stellen aan zijn partners doorheen zijn Global Financing divisie. Zo kunnen die partners op hun beurt hun klanten makkelijker voorzien van financieringen, wat zowel de bestellingen als de getrouwheid moet ondersteunen.

9. KPN Group Belgium Dan toch niet verkocht

Binnen de Nederlandse KPN Group wist de Belgische afdeling (Base) zich in 2011 goed staande te houden en zelfs nog groei neer te zetten. In het vierde kwartaal van 2011 wist KPN Group Belgium zijn klantenbasis uit te breiden met meer dan 61.000. In totaal maakten eind 2011 4.131.000 klanten gebruik van het mobiele netwerk van KPN in ons land: een jaar-op-jaar toename van 403.000.

De omzet bleef op peil en die prestatie stond in schril contrast met de problemen op het Nederlandse thuisfront. Voor 2012 verwacht de groep nu al slechtere resultaten dan in 2011. De internationale Getronics-activiteiten werden verkocht en uiteindelijk werd ‘goede leerling’ Base zelf ook in de etalage gezet. KPN moest uiteindelijk de verkoopprocedure staken omdat de biedingen volgens het bedrijf geen correcte weerspiegeling waren van de vooruitzichten voor Base. Dat Telenet zich even voordien teruggetrokken had uit de overnamerace, was allicht de druppel?

Jos Donvil ruilde zijn interimstatuut ondertussen voor een vaste benoeming tot ceo van KPN Group Belgium. Op zijn takenlijst staat het verder uitbouwen van het Base-netwerk met onder meer lte-technologie, maar ook het aanbieden van digitale televisie via vdsl2.

10. Agfa HealthCare Digitaal compenseert analoog

Hoewel de omzet lichtjes daalde met 0,3 procent tot 1,177 miljard euro, was 2011 toch een hoopgevend jaar voor Agfa HealthCare, dat wel één stapje omlaag zet in deze ranglijst. Immers, “zoals verwacht werd 2011 het eerste jaar waarin de digitale en it-oplossingen de achteruitgang in de traditionele filmbusiness konden compenseren,” klinkt het. Zonder wisselkoerseffecten zou de jaaromzet overigens met 0,9 procent zijn gestegen. Voor president Luc Thijs is het in ieder geval bemoedigend dat zowel de digitale beeldvormingssystemen, als de beheersystemen voor ziekenhuizen blijven aanslaan. “Vandaag worden Agfa HealthCare producten in één op de twee ziekenhuizen wereldwijd aangewend,” klinkt het. In het voorbije jaar bleef het bedrijf in ieder geval nieuwe producten introduceren, en projecten in vooraanstaande ziekenhuizen aankondigen (onder meer in China (5), Taiwan (1), Duitsland, België (Ziekenhuis Oost-Limburg) en Nederland) in een lijstje van succesverhalen. Ook in de VS werden een aantal gereputeerde klanten genoteerd, zoals het Beth Israel Medical Center in New York, het San Francisco General Hospital en het Massachusetts General Hospital (dat zijn relatie met Agfa Healthcare uitbreidt). Recent werd nog een eerste project in Oezbekistan gescoord, voor de levering van 115 computerradiografiesystemen (en bijhorende printers), gefinancierd door fondsen van de Wereldbank.

11. Barco Succes geprolongeerd

Presteerde vorig jaar Barco al sterk op de golven van digitale cinema, dan lijken de nieuwe cijfers te wijzen op een ‘geprolongeerd wegens succes’ (wat zich ook uit in een ‘status quo’ op rang 11). En ja, het verwachte 1 miljard wereldwijde omzet werd zelfs lichtjes overstegen, tot 1,04 miljard euro. Meteen goed om zich tot doel te stellen over amper vijf jaar tot 2 miljard euro omzet op te klimmen. Deze klus zal ceo Eric Van Zele allicht niet meer klaren, zij het dat hij wel zijn vervroegd vertrek heeft afgeblazen en tot mei 2014 zal aanblijven.

Van Zele zag Barco dit jaar onder meer scoren op de Olympische spelen (met de schermen in het Wembleystadion), en doorgaan op het succes in de digitale cinema’s. Zo wordt Barco de komende zeven jaar de exclusieve leverancier van projectoren voor IMAX-bioscopen, waar het digitaliseringsproces nog maar begint en goed zal zijn voor enkele miljoenen euro. Ook in China wordt het succes geprolongeerd, met recent nog een bestelling van 800 projectoren door de China Film Group (met een jaarlijks groeiend aantal leveringen).

Tegelijk wil Barco zijn activiteiten verbreden door meer producten in het middensegment van de markt uit te brengen (naast het huidige topsegment), evenals netwerkoplossingen en geïntegreerde systemen. Immers, klanten kopen niet alleen een projector, heet het dan. Zelf heeft Barco geïnvesteerd in nieuwe datacenters met Cisco ‘unified computing system’ servers (geïntegreerd door Dimension Data).

12. Swift The New Normal

Het jaar 2012 stond in het teken van het vervolg van het “plan van groei en verandering” dat sinds 5 jaar door Lazaro Campos in goede banen wordt geleid (een plan dat voor quasi een verdubbeling van de volumes heeft gezorgd terwijl de kosten werden gedrukt met 30 % en de prijzen met 50 %). Lazaro Campos werd in mei als ceo vervangen door Gottfried Leibbrandt. Deze laatste werkt sinds 5 jaar in de groep en zou “bijzonder geschikt zijn om het roer over te nemen.” Op het vlak van it was 2012 het jaar van de cloud met de lancering van Alliance Lite2 die het de gebruikers (om en bij de 10.000 bedrijven en financiële instellingen in 212 landen) mogelijk maakt zich te verbinden met het Swift-netwerk en berichten en bestanden uit te wisselen. Het systeem ondersteunt alle formaten van berichten en Swift-standaardvormen, alle types van bestanden en biedt opties aan van automatisering en manuele invoer. Swift gaat ook verder met de bouw van een datacenter in Zwitserland om op het Oude Continent de gegevens te bewaren van de transacties tussen Europese organisaties. Het ondergrondse datacenter (ondergronds om redenen van veiligheid en ecologie dankzij de natuurlijke koeling) zou in 2013 geopend moeten worden en staat in het teken van een vijfjarenplan van distributed architecture met een budget van 175 miljoen euro.

13. S.I.T.A. Vliegtuigen als vliegende datacenters

Als ‘s werelds grootste leverancier van it- en communicatieoplossingen voor de luchtvaartindustrie werkt SITA niet enkel voor ruim 550 luchtvaartmaatschappijen, maar ook voor zowat alle grote luchthavens, aircargo-bedrijven en ruimtevaartorganisaties in de wereld. In 2011 was SITA goed voor een omzet van 436 miljoen euro in ons land, een opvallende daling in vergelijking met de 475 miljoen van een jaar eerder, maar de toegevoegde waarde steeg. SITA geeft aan dat het moeilijke jaren zijn, maar dat er in Europa toch enkele mooie dingen in gang gezet werden, en nieuwe contracten onderhandeld. Intussen neemt de Zwitserse multinational trouwens enkele miljoenen machine-to-machine kaarten af van Mobistar, “want nieuwe vliegtuigen zijn eigenlijk vliegende datacenters”, aldus network & mobility directeur Sebastien Fabre”, die toestellen praten voortdurend met de servers aan de grond. SITA en Orange Business Services bundelen trouwens de krachten om een wereldwijde cloud-infrastructuur uit de bouwen.

14. Atos Wordline Naar een cashloze samenleving

Atos Worldline verwerkt elektronische (betaal)transacties, voert activiteiten uit voor rekening van de kaartuitgevers, neemt nieuwe handelaars op in het netwerk en ontwikkelt en levert terminals en aanverwante diensten. Het bedrijf bouwt ook verder aan een aanbod van online transactiediensten voor particulieren, bedrijven en de overheid. Belangrijke focus op vlak van het elektronisch betaalverkeer in 2012 is het project dat in het leven geroepen om tegen 2014 2 miljard elektronische betaaltransacties te verwerken. Deze verlaging leidde daar tot een sterke stijging in het aantal elektronische transacties (+12.8 %). Ook op vlak van technologische innovatie stond het bedrijf niet stil. Nieuwe betaalterminals als Yoximo (draagbare contactloze terminal) en Yoneo (onbemande terminals) werden ontwikkeld en komen weldra in productie. Atos Worldline Benelux zet ook in 2012 zijn Europese expansie verder met de overname van de Nederlandse leverancier van betaaldiensten Quality Equipment. Atos Worldline focust ook op Centraal- en Oost-Europa. Het bedrijf zet de eerste stappen op de Slowaakse markt, waar het zich wil richten op de handelaren die nog geen elektronisch betalen aanbieden.

2012 is voor Atos Worldline ook het jaar waarin een aantal belangrijke contracten met Belgische banken worden getekend, in het kader van de voortzetting van issuing processing diensten.

Willy Walraeve werd in 2012 aangesteld als nieuwe ceo.

15. Ingram Micro Na zonneschijn komt regen

Stabiel kan je de resultaten van distributeur Ingram Micro de voorbije jaren niet noemen. Het bedrijf had in 2009 te kampen met een dip, maar kon dat in 2010 mooi herstellen. 2011 is echter weer een crisisjaar, dus ook voor Ingram Micro een jaar van negatieve groei. De omzet in België zakte tot ongeveer 372 miljoen euro, van 438 miljoen euro in 2010. Omdat de kosten niet zo snel mee zakten, moest de winst er ook aan geloven. Bovenop de economische context had Ingram Micro in 2011 wereldwijd te kampen met een bijzonder moeilijke erp-implementatie (SAP), onder meer in Australië, die mee aan de basis lag van de omzetdaling en de slinkende marges. Hoewel de situatie van dat project in de loop van 2012 gestabiliseerd is – en het moederbedrijf overtuigd is van de langetermijnwinst van de SAP-implementatie – zou de impact zelfs nog voelbaar kunnen zijn op de resultaten van dit boekjaar. Operationeel wordt wel verwacht dat de marges weer zullen verbeteren, onder meer dankzij een betere website (en dus een efficiënter bestelproces, meer mogelijkheden om het klantenbestand uit te breiden,…). De prioriteiten zijn nu vooral het terugwinnen van het vertrouwen van de klanten en van de leiderspositie in de distributiemarkt. Verder zijn in 2012 enkele financiële constructies (onderlinge leningen en participaties tussen de verschillende entiteiten van de Ingram Micro-groep) naar voren geschoven om de financiële toestand van het Belgische filiaal weer te verbeteren.

16. TE Connectivity Groeit ook in draadloze oplossingen

Het is in Kessel-Lo, bij Leuven, dat zich de hoofdzetel bevindt van de telecomactiviteiten van de wereldwijde TE Connectivity groep. Die staat sinds deze zomer onder leiding van Werner De Wolf, vice president en general manager emea. Het staat in ons land voor een omzet van 266 miljoen euro. Na de zopas aangekondigde reorganisatie zullen er nog zo’n 650 medewerkers aan de slag zijn. 150 daarvan zijn te vinden in de r&d-afdeling. “Elk jaar is een derde van onze producten nieuw. We staan dan ook in de top-100 van meest innovatieve ondernemingen ter wereld”, vertelt De Wolf. Daardoor kan de groep ook deels de concurrentie van Chinese producenten afhouden. TE Connectivity levert zo goed als uitsluitend aan telecomoperatoren die inspelen op de groeiende vraag naar breedbandaansluitingen, zowel op glasvezel als op koper. 98 procent van de omzet bestaat trouwens uit export. Maar ook draadloos ziet het een groeimarkt. “Er is een steeds grotere convergentie. Wij hebben daarvoor onder andere oplossingen voor de Distributed Antenna Systems”, aldus Werner De Wolf. Een derde groeipool zijn de energieleveranciers die zich ook wel meer op de telecommarkt profileren. TE Connectivity verwacht een iets tragere groei in West-Europa, maar vooral in de ‘groeilanden’, ook in Turkije en Afrika, trekt de vraag verder aan. De afdeling in Oostkamp (de ex-divisie van Siemens) behoort ook tot de groep, maar legt zich vooral toe op automotive oplossingen.

17. Imec Met torenhoge ambitie

Een vzw op rang 17 – één stapje hoger dan vorig jaar – aantreffen in deze Belgische ‘top-30’ mag al lang niet meer verbazen. Het Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC) uit Leuven is al jaren koploper in Europa inzake onderzoek op het gebied van nanotechnologie en nieuwe chiptechnologieën, maar ook draadloze communicatie, visualiseringstechnologieën, energiesystemen (met uitgebreid onderzoek naar photovoltaïsche cellen) en elektronica voor gebruik in de medische wereld. In het voorbije jaar steeg de omzet tot meer dan 300 miljoen euro (een stijging met 5 procent), inclusief 45,5 miljoen euro van de Vlaamse overheid en 7,2 miljoen van de Nederlandse overheid (voor het Holst-centrum in Eindhoven). Met de Vlaamse overheid werd een nieuw akkoord afgesloten voor de periode 2012-2018, en werd door Vlaanderen al een eerste investering ter waarde van 100 miljoen toegezegd voor een nieuwe ‘clean room’. Naast Nederland heeft IMEC ondertussen ook eigen onderzoeksvestigingen in Taiwan, China en (sinds 2011 ook in) India (Bangalore), naast kantoren in de VS en Japan. Het eigen personeelsbestand groeide lichtjes aan tot 1980 (eind 2011), goed voor 73 nationaliteiten. Dat laatste hoeft niet echt te verbazen, aangezien IMEC wereldwijd met ca. 600 bedrijven en meer dan 200 universiteiten samenwerkt. In het voorbije jaar werden onder meer belangrijke akkoorden met bedrijven als ASML, Panasonic en Huawei vernieuwd of getekend.

18. RealDolmen Het post-Segers tijdperk

Het abrupte vertrek van Bruno Segers begin oktober bracht Marc De Keersmaecker in poleposition bij RealDolmen. De Keersmaecker moet de integrator verder door woelig water leiden. RealDolmen kon wel terugkijken op een aardig 2011. De omzet steeg van 187 naar 205 miljoen euro waardoor de gefuseerde onderneming van stek 20 naar plaats 18 opklom in deze top 1.000.

De vooropgestelde strategie om een leidende rol te spelen in de Belgische consolidatie kon echter niet waargemaakt worden. Heel wat grote overnames, inclusief een fusie met Cegeka, werden tegen het licht gehouden, maar geen enkele werd goed genoeg bevonden. Eind november werd wel nog een kleine overname goedgekeurd: Het Waalse Alfea Consulting uit Bergen, met 50 medewerkers goed voor een omzet van 4,5 miljoen euro werd ingepalmd. De jongste halfjaarcijfers waren echter niet goed met een omzet die daalde met 13 procent. Zowel producten als diensten deden het minder goed. Toch heeft de nieuwe topman Marc De Keersmaecker er een goed oog in en verwacht hij in het tweede deel van het gebroken boekjaar een terugkeer naar het normale. Daardoor zou de omzet in 2012 op een gelijk niveau van vorig jaar uitkomen. Hij wijst op een 30-tal outsourcingscontracten van meer dan 1 miljoen euro. Het wordt uitkijken of de groep die Colruyt als belangrijkste aandeelhouder heeft alsnog verder gaat voor overnames als groeistrategie.

19. BT Belux Met dank aan Europese instellingen

In 2009 en 2010 werd het BT zwart voor de ogen. In volle bankencrisis zat er maar één ding op: fors in de kosten knippen, het bedrijf efficiënter laten werken en proberen voor een ommekeer te zorgen. Na twee moeilijke crisisjaren, deed de Benelux-afdeling van BT het in 2011 flink wat beter. “Ik ben blij dat we geen mobiele carrier zijn, want daar is waar momenteel de zwaarste klappen vallen”, zei BT Benelux-ceo Edwin Hageman onlangs nog in Data News.

De Belgische afdeling klokte in 2011 af op een omzet van 205,7 miljoen euro. Al wordt de sales voornamelijk als een Benelux-organisatie georganiseerd. Het afgelopen jaar wist BT Benelux een aantal mooie deals binnen te halen zoals Navo, Besins Healthcare, Carglass, Imtech, en het Europees Parlement. “In een recent overzicht van grote internationale nieuwe contracten waren 5 van de 10 namen eigenlijk Benelux-namen. Dat geeft toch aan dat we hier mooi werk leveren”, zei Hageman nog vlak voor de zomer van dit jaar. Hij ziet ook in de Benelux nog groeiopportuniteiten voor de grootzakelijke markt. “Maar we trappen niet meer in de valkuil van 3 jaar geleden waar we de profitability uit het oog verloren waren”, klinkt het resoluut.

20. Alcatel-Lucent Bell Krimpend belang

Alcatel Bell was ooit de trots van Antwerpen met begin jaren’80 ruim 15.000 medewerkers en één van de topondernemingen in België. Sinds enkele jaren krimpt de afdeling van Alcatel-Lucent stelselmatig. In 2009 stond het nog voor een omzet van ruim 800 miljoen. Drie jaar later zijn de inkomsten geslonken tot nog slechts een vierde en telt het nog 1.650 werknemers, waarvan 122 in Namen. En in een recent aangekondigde herstructurering staan er nog eens 280 banen op de tocht in Antwerpen en Namen. Dat past in een wereldwijde reorganisatie van topman Ben Verwaayen die met het schrappen van 5.000 banen zo’n 750 miljoen euro wil besparen.

Vice president customer unit Benelux en ceo Luc Defieuw heeft het dus niet onder de markt. Alcatel Lucent blijft wel een belangrijke onderzoeks – en ontwikkelingspoot van de Frans-Amerikaanse groep. De nadruk lag altijd sterk op breedband en dsl-oplossingen, maar steeds meer wordt het een referentie voor ip-routers. Die zijn, net zoals het gros van de business, vooral gericht op telecomoperatoren. Ook voor het ‘digital home’ platform, op basis van het in 2008 overgenomen bedrijf Motive, scoort Antwerpen nog sterk.

Genesys, de afdeling gespecialiseerd in software voor call centers, is in februari van dit jaar verkocht aan de kapitaalinvesteerder Primera die er 1,5 miljard euro voor over had. De enterprise afdeling van Alcatel Lucent blijft wel actief.

21. Smals Besparen zonder te versmallen

Smals groeide in 2011 nog mooi tot een vzw met een omzet van 193 miljoen euro en ook 2012 zal nog een jaar van groei zijn. Dat is vooral te danken aan nieuwe projecten – denk maar aan Student@Work (studentenarbeid), Dolsis (strijd tegen sociale fraude) en Vitalink (eerstelijns gezondheidszorg) – maar ook aan de blijvend hoge vraag naar detachering van it-mensen. Die mensen vinden, dat is precies ook een belangrijke uitdaging: vaak gaat het om specifieke technische profielen, met de nodige ervaring en een goed begrip van de publieke sector. Het komende jaar wordt minder evident, want vanuit de regering is er een vraag gekomen om 3,3 procent van onze inkomsten te ‘onderbenutten’, zegt gedelegeerd bestuurder Frank Robben. “Als je ook de loonevolutie en de index meerekent, moeten we op 3 jaar tijd 10 à 15 procent kosten besparen. We willen dat liever niet doen in ons personeelsbestand, dus rekenen we vooral op winst uit een hogere productiviteit.” Maar daarvoor is Robben wel afhankelijk van een efficiëntere manier van werken en synergieën bij zijn overheidsklanten. “We verwachten dat bij hen in de toekomst duidelijker gesteld wordt wat de noden en eisen zijn, zodat er nadien minder change requests zijn. Herbeginnen kost tijd en geld. Op die manier zouden de kosten voor informatisering moeten dalen, waardoor er meer geld is voor ander projecten.” Robben is realistisch: “Ik kan dit niet alleen. Efficiënter werken lukt alleen als we dat met z’n allen doen.”

22. Nuance Goed boerende spraaktechnologie

Ruim tien jaar na de val van Lernout & Hauspie vindt spraaktechnologie langzaamaan haar weg naar de consument. Siri en de eerste stemgestuurde televisietoestellen vormen de voorhoede van een nieuwe generatie revolutionaire gebruikersinterfaces. In die context hoeft het dus nauwelijks te verbazen dat de Amerikaanse spraaktechnologiespecialist en Apple-partner Nuance goed boert. Twee jaar geleden viel het bedrijf nog buiten onze top 30, maar sinds vorig jaar is er geen ontkomen meer aan. In vergelijking met 2010 lag de gerapporteerde omzet met 191 miljoen euro alweer een pak hoger dan de 174 miljoen uit 2010 (de vestiging in Merelbeke is tevens het emea-hoofdkwartier van Nuance), en ook de winst steeg van 28,9 miljoen tot 30 miljoen euro. Wereldwijd klokte de organische groei in 2011 af op 10 procent, en laat het bedrijf een omzet van bijna 1,5 miljard dollar optekenen. Momenteel richt de erfgenaam van L&H zich vooral op drie grote domeinen: mobiele applicaties (Siri en alles in de auto), klantendiensten bij bedrijven (zoals vliegtickets bestellen via de telefoon) en de zorgsector, waar het bedrijf traditioneel al sterk staat. Eén van de laatste wapenfeiten dit jaar is de opgefriste stemherkenningstool in de nieuwe Ford Fiesta.

23. Accenture Technologische innovatie

Accenture BeLux heeft in het boekjaar 2011/2012 6 % vooruitgang geboekt, zowel op het vlak van het aanbod als op het vlak van de betrokken bedrijfssectoren, met een sterke vooruitgang van innovatieve diensten, zoals AaaS (Analytics-as-a-Service), mobility, consumerization, duurzame ontwikkeling en e-health. Het bedrijf blijft de nadruk leggen op innovatie en op zijn sterke punten, zoals de integratie en consultancy in softwarepakketten (SAP, Oracle, Microsoft), de outsourcing van de ontwikkeling en de support van applicaties, en uiteraard de integratie en de ontwikkeling op maat voor de verticale en transversale sectoren. Er zal in het bijzonder aandacht besteed worden aan de outsourcing van applicaties. Verder is de consultancy in technologie en architectuur rond cloud, big data, security, infrastructuur en het it-departement blijven groeien, met een uitgesproken klemtoon op de high-performance it-research.

In het jaar 2011/2012 heeft de SAP-activiteit ook een nieuw Belgisch record gevestigd, met onder andere een groei in de outsourcing van SAP-applicaties bij grote klanten. De divisie Technology Growth Platform heeft op haar beurt een groei gekend van 2 cijfers, zowel op het vlak van de verkoop als op het vlak van het aantal personeelsleden. Zo heeft ook de offshoring bij Accenture BeLux een vooruitgang geboekt die hoger ligt dan het Europese gemiddelde. Sinds maart 2011 is Olivier Gillerot de algemeen directeur van Accenture Belux.

24. Schneider Electric Op weg naar ISO-certificaten voor datacenters

Ondanks de politieke, economische en milieu-uitdagingen op het vlak van energie is de groep Schneider Electric van plan “geschiedenis te schrijven in plaats van achter de feiten aan te lopen.” Het is om die reden dat Schneider Electric in de ISO-certificering in datacenters gelooft. De Groep schat dat ISO-certificering voor datacenters zeer binnenkort mogelijk zal zijn en dat dit één van de grote uitdagingen zal zijn in 2013.

Dergelijke ISO-certificatie is ontzettend welkom want het belang van datacenters in onze samenleving wordt steeds groter. De trend die is ingezet op het gebied van automatisering, mobiele communicatie, cloud computing en andere remote diensten en platformen zal de volgende jaren alleen maar toenemen. Dit heeft tot gevolg dat de vraag naar servercapaciteit almaar toeneemt.

Dit jaar heeft Schneider Electric de eerste fysieke infrastructuur voor kmo’s, InfraStruxure for SmallIT, gelanceerd, die het toelaat om een kritische it-infrastructuur te installeren in een omgeving met beperkte omvang, gebaseerd op de kenmerken van grotere accounts.

De groep heeft ook verschillende software ontwikkeld met daarin StruxureWare Operations 7.2 en DCIM om de it-omgeving te optimaliseren.

In België heeft de Groep in 2011 een omzet gerealiseerd van € 220 miljoen met momenteel 625 personen.

25. SAP Belgium Nieuwe directeur, nieuwe adem?

Voor SAP stonden de voorbije jaren in het teken van de lancering van tal van nieuwe producten, zoals versie 4.0 van de business intelligence module van BusinessObjects, die een nauwere integratie met SAP en nieuwe functies in sociale media, geolocalisatie of gebruikscomfort bevat. Of van de HANA-appliance (High Analytics Appliance) met in-memory analytics (o.a. betere prestaties, betere real-time en grotere verwerkte volumes), met in hun kielzog HANA-applicaties voor rentabiliteitsanalyse en smart metering, aangezien uiteindelijk de hele business suite op HANA zal draaien. 2012 markeert dan weer het begin van een nieuwe periode voor SAP België, want Bertrand Andries heeft het roer overgenomen van Henri Van Der Vaeren als algemeen directeur. Ten opzichte van 2010 steeg de omzet in 2011 met 9 procent tot 167 miljoen euro, de winst met 3,6 procent tot 57 miljoen. Tot de grote namen waar recentelijk overeenkomsten werden mee afgesloten in ons land, behoren UGent, AB InBev en KBC. Volgend jaar mikt SAP naast bedrijfssoftware (ERP, HR, BI) vooral op ‘mobility’, ‘cloud’ en ‘big data’.

26. Fujitsu Technology Solutions Crisis? Welke crisis?

Fujitsu Technology Solutions rolt, het tweede volledige jaar na de fusie tussen Fujitsu Siemens en Fujitsu Services, mooi onze top-30 binnen. Het bedrijf noteerde te midden van een moeilijke economische context dan ook een opmerkelijke stijging van de omzet. De grootste groeimotor is de dienstenbusiness, die er met 25 procent op vooruitging. Vooral in managed services en applicatiediensten deed Fujitsu het uitstekend. Dat is hoofdzakelijk te danken aan enkele grote contracten – vooral in de industrie- en overheidssector – die de afgelopen boekjaren werden beklonken en die nu volop inkomsten genereren. Nu is het vooral zaak om dit en volgend jaar nieuwe contracten te winnen om de winstgevendheid op peil te houden. Tegen de markttendens in (lees: een daling qua verkochte eenheden en omzet, door de economische crisis en de druk op de hardwareprijzen) was er overigens ook een groei in de productenpoot. Pc’s gingen tegen alle verwachtingen in met 4,6 procent vooruit dankzij enkele mooie contracten, servers groeiden iets trager (maar ook dat is momenteel een prestatie), maar de opslagafdeling zette de kroon op het werk dankzij de introductie van het nieuwe merk Fujitsu Eternus. Voor 2012-2013 is de doelstelling een omzetgroei van 6 procent en een scherp beheer van de kostenstructuur.

27. Ricoh Belgium Ricoh behoudt leiderspositie

Als specialist in bureautica en diensten voor documentbeheer en production printing rondde Ricoh Belgium zijn boekjaar 2011 af met een vier procent hogere omzet (164 miljoen euro) en een winst die groeide met 9 procent tot 57 miljoen euro. Wat maakt dat de sterkere cijfers uit 2010 niet helemaal konden worden doorgetrokken in 2011, of toch alleszins niet in ons land. In een markt met veel concurrentie kan het bedrijf wel zijn leiderspositie in A4-multifunctionals behouden (ruim 40 procent). Vorige zomer kwam Ricoh ook met een nieuw ShortRent-aanbod voor de huur van afdrukapparatuur op korte termijn, en er werd ook een nieuwe entiteit, Managed Document Services opgericht. Binnen die nieuwe afdeling verzamelt het bedrijf alle diensten waarmee het de documentinfrastructuur (digitaal en papier) van klanten in kaart kan brengen en kan optimaliseren en beheren. Wim Vanhove, die de afdeling gaat leiden, krijgt 86 mensen onder zich. “Tegen eind 2013 wil ik het jaarlijks omzetcijfer van mijn divisie doen groeien met 25 procent”, klonk het ambitieus. Tot de recentere wapenfeiten van Ricoh Belgium behoren de deal met Syntra Midden Vlaanderen. Personen die gebruik maken van de opleidingsprogramma’s van Syntra kunnen zich voortaan inschrijven via de online diensten van Ricoh en hun gewenste documenten binnen de 48 uur ontvangen.

28. Cisco Systems Groei vanuit datacenters

Cisco sneed in 2011 drastisch in het personeelsbestand. Wereldwijd moesten 10.000 banen verdwijnen, oftewel 14 procent van het totaal. De portfolio werd grondig teruggeknipt – van 32 strategische projecten naar 5 focusgebieden -, niet-rendabele divisies zoals die in he consumentensegment stopgezet en Cisco plooide terug op de essentie. Begin dit jaar zei Belgische Cisco-baas Pol Vanbiervliet nog aan onze collega’s van Trends dat België grotendeels de dans kon ontspringen en dat ‘maar’ 4 procent van de jobs geschrapt werd. De vestiging in Kortrijk blijft immers belangrijk voor Cisco omwille van de expertise in kabelnetwerken en settopboxen. Belangrijk om weten is trouwens dat de omzet van die Kortrijkse vestiging afzonderlijk genoteerd wordt (zie plaats 34) en dus niet geconsolideerd wordt in de cijfers van ‘Cisco Systems Belgium’ op de 28ste stek.

De meest opmerkelijke groei in België kwam overigens uit de datacenterbusiness en de virtualisatietechnologie. Zo wist Cisco het afgelopen jaar nog Barco en Subaru op te tekenen maar ook Nova Natie is een belangrijke referentie.

Ook Telenet en Voo lieten zich het afgelopen jaar charmeren door Cisco en namen wifi-oplossingen af. Bij Voo mocht Cisco daarnaast ook een ipv6-migratieproject doen, en voip-specialist Voxbone was dan weer goed voor een belangrijke routerdeal.

29. Toshiba Tec Europa Met e-paper etiketten in de supermarkt

Een bedrijf als Toshiba TEC Europe heeft allicht niet zo’n grote naambekendheid, maar komt heel wat meer mensen onder de ogen dan je denkt. Meer dan 60 jaar geleden opgericht en al meer dan 30 jaar actief in Europa en België, spitst het bedrijf zich toe op systemen voor winkelautomatisering, point-of-sales, barcodeprinters en dies meer. Daarmee worden zowel de kleinhandel als ketens bediend, maar ook de voedingsindustrie (traceerbaarheid), logistiek en de medische wereld. Hiervoor steunt het bedrijf op twee business units: Retail en AutoID.

In ons land won Toshiba TEC onder meer de rfp voor de integratie van ‘elektronische schaplabels’ bij Super Delhaize (op basis van nieuwe ‘e-paper’-type dotmatrix technologie, met draadloze IR update), met al 15 supermarkten voorzien van het nieuwe systeem. Voorts wordt in de Torfs-vestigingen en Q8-stations de roll-out van Windows 7 voor de back office pc’s aangepakt. De AutoID business unit noteerde projecten in samenwerking met partners in sectoren als productie (Komatsu, i.s.m. Turbel), gezondheidszorg (Pfizer, i.s.m. Zetes) en retail (Delhaize, i.s.m. Etilux). Bij Toyota werd een project met focus op draagbare printeroplossingen gescoord.

Toshiba TEC Europe zag het daglicht in 2000, wanneer alle Europese filialen werden samengevoegd in de in België gevestigde vestiging. Het bedrijf wordt geleid door ceo Masanori Kawasumi.

30. Alvadis Kaarten troef bij Alvadis

Alvadis, gevestigd in Anderlecht, is op 15 jaar tijd uitgegroeid tot een belangrijke specialist in elektronische verkoopoplossingen en vooraf betaalde producten zoals prepaid telefoonkaarten, Paysafe internet vouchers en kaarten voor attractieparken. Zowat iedereen die zijn telefoonkaart herlaadt en daarvoor een speciale code krijgt, passeert via Alvadis. Het bedrijf werkt dan ook samen met de drie grote mobiele operatoren in ons land: Proximus, Mobistar en Base, en tal van mvno’s zoals Jim Mobile, Ortel, Lyca Mobile en Mobisud. Overigens verdeelt Alvadis ook betaalterminals voor Atos, maar dit terzijde. Eind 2011 werd Peter Vanvaerenbergh aangetrokken als nieuwe managing director voor het bedrijf. Hij werkte 1 jaar bij Belgacom, onder meer als lead manager sales, en deed voordien heel wat ervaring op bij Carrefour. In 2009 dook Alvadis voor het eerst op in onze top-30 van de grootste ict-ondernemingen in België, om er nadien nooit meer uit te verdwijnen. In 2011 werd er een kleine omzetdaling ten opzichte van een jaar eerder genoteerd, van 153 miljoen euro naar 148 miljoen euro, maar de winst steeg tegelijkertijd lichtjes, van 3,45 miljoen euro tot 3,57 miljoen euro. In dat jaar slonk ook het werknemersbestand met 2, tot 35. Alvadis maakt deel uit van de Lagardère Services Distribution Group.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content