‘Ideaal programma om op korte termijn organisatie echt te leren kennen’

Tom Ampoorter

Voor de tweede keer krijgen young potentials in België de kans om deel te nemen aan het Young Graduates-programma van Computacenter. ‘Het grote voordeel is dat je de noden van iedere afdeling sneller en beter begrijpt.’

Het Young Graduates-programma dat in november van start gaat, is een wereldwijd initiatief binnen Computacenter, een onafhankelijke leverancier van IT-infrastructuuroplossingen. In België is het de tweede editie. Tijdens de één jaar durende opleiding komen de kandidaten in contact met het management, leidinggevenden en collega’s in België en het buitenland. “Voor pas afgestudeerden of mensen die al een eerste werkervaring hebben, is het programma ideaal om op zeer korte termijn een organisatie echt te leren kennen”, zegt Veronique De Pues, hr-manager Computacenter Belgium. “Ze krijgen ook de kans om mee te draaien op verschillende afdelingen van de organisatie. Als iemand solliciteert, blijft hij of zij normaal gezien gelinkt aan één departement. Bij ons maken ze kennis met diverse commerciële activiteiten binnen Computacenter, om zo te ontdekken waarvoor ze de meeste passie hebben en waarin ze uitblinken.”

Veronique De Pues
Veronique De Pues

Speeddating

Computacenter selecteert een tot twee deelnemers om het Young Graduates-programma te volgen. “De eerste stap is een kort kennismakingsgesprek, waarbij we snel door het cv gaan en peilen naar motivatie en talenkennis, zoals standaard gebeurt bij elk selectieproces”, zegt De Pues. Daarna volgt een virtuele speeddate van 20 minuten met hr en sales waar de nadruk ligt op wederzijdse kennismaking. “We bekijken welke ervaring de kandidaat heeft, wat hem of haar aanspreekt en waarom ze voor het programma kiezen. We krijgen ook veel praktische vragen over hoe het is om voor Computacenter te werken, welke voertaal gesproken wordt enzovoort. Wanneer er aan beide kanten van de speeddate een goed gevoel is, volgt er een ‘meet & match’-day waarbij de kandidaten naar het kantoor in Zaventem komen. Na een aantal gesprekken en oefeningen maken we de uiteindelijke keuze.”

Meer begrip

Tom Ampoorter nam vorig jaar deel aan het Young Graduates-programma. Zelf had hij nog geen ervaring in de IT-sector, wel in sales. “Ik ben toevallig bij Computacenter terechtgekomen. Ik wist niet wat ik van het programma moest verwachten, maar ik heb snel mijn draai gevonden. Door de lockdown kon ik ook iets sneller mijn rol als accountmanager opnemen. Dat was een meevaller. Ik ben heel blij dat ik die kans heb gekregen.”

Bij de start van het programma werd Ampoorter onmiddellijk ondergedompeld in de bedrijfscultuur en kwam hij in aanraking met alle businessunits. “Daardoor begrijp je sneller wat op de achtergrond speelt. Die kennis kan je achteraf ook gebruiken in je rol van accountmanager.” Hij leerde heel wat bij, waaronder het opbouwen van klantenrelaties met zowel interne als externe stakeholders. “Dat is een leerweg die ik nog altijd aan het bewandelen ben. Het is de visie van Computacenter om niet in het wilde weg duizenden bedrijven te benaderen, maar zich aan een selectie te houden en te focussen om die relatie over de jaren heen uit te bouwen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content