Op de Berlijnse IFA-beurs gaat het lang niet alleen om nieuwe headsets, smartphones en laptops. Nieuwe wasmachines, koelkasten, gasvuren, multifunctionele microgolfovens, mixers en andere huishoudapparatuur worden er voorgesteld aan de wereld en ook die toestellen worden stilaan uitgerust met een wifi-adapter en sensoren. Ons huis wordt slimmer. Maar slim is niet per definitie volwassen.
We beginnen dit artikel vanop de zetel in de demoruimte van Vestel, een Turkse producent die naast een hoop beeldschermen op IFA ook zijn slimme huis voorstelt. Het bedrijf heeft onder meer een slimme airconditioner, slimme keukentoestellen, een slimme koelkast, securitycamera en rookdetectoren. Wat wil dat zeggen ? ‘s Morgens selecteert u op uw smartphone of tablet de ochtendmodus. Uw lichten gaan aan, het alarm springt uit en de keukentoestellen gaan van ecomodus naar de normale modus. Omgekeerd scenario wanneer u naar uw werk vertrekt. U krijgt een melding en u kan een livestream bekijken als er doorheen de dag activiteit in uw huis plaatsvindt, of dat nu brand, inbrekers of een lekkende kraan – en dus vals alarm – is.
De kans is klein dat u Vestel al bent tegengekomen. “In Europa zijn we vooral actief als white label voor onder meer Bosch, LG en Electrolux, enkel in Turkije gaan we onder eigen naam naar de markt. Al sluiten we niet uit dat we volgend jaar meer onder eigen naam naar Europa brengen”, zegt product manager Direnç Demir. Naast eigen toestellen biedt Vestel vandaag al kits aan met sensoren en wificonnectoren om bestaande apparaten te verbinden.
NIET SMART, WEL CONNECTED
Toch moeten we nuanceren dat de naam ‘smart home’ bij de meeste fabrikanten op IFA wat te rooskleurig klinkt. “Wij en andere fabrikanten bieden vandaag oplossingen aan voor een ‘connected home’. Dat is nog geen ‘smart home’. U kan er toestellen mee verbinden, beheren en aan- of uitschakelen. Echt slimme huizen zullen we pas in de komende jaren zien”, zegt Demir van Vestel.
LG en Samsung zitten in dezelfde vijver met kits en toestellen die nieuwe en bestaande toestellen met elkaar verbinden. Eerstgenoemde heeft zijn SmartThinQ, een cilindervormige hub waarmee u een collectie van sensoren en modules beheert en aanstuurt in huis. Dat kan door bijvoorbeeld een universele infraroodmodule naast de bestaande airconditioning te plaatsen, waardoor u die voortaan ook kan besturen met de hub of vanaf uw smartphone. De hub werkt met wifi, Zigbee en Bluetooth, maar hij kan ook muziek streamen en ondersteunt Amazons spraakassistent Alexa. Ook de Dash-knoppen van Amazon worden ondersteund. Die knoppen hebben één specifieke functie : product X in uw online winkelkar leggen. Handig voor wie er enkel tijdens het wassen aan denkt dat het wasmiddel op is. Maar vooral handig voor online retailers die zich zo in uw huishouden nestelen.
Bij dezelfde twee fabrikanten zien we bovendien een aantal internetkoelkasten : toestellen die zijn uitgerust met een (soms transparante) aanraakwand waarop Android of Windows 10 draait. Handig om uw koelkastrekken digitaal te labelen, timers in te stellen, een recept op te zoeken of voluit mee te zingen via YouTube. Bij enkele modellen zijn er binnenin ook camera’s verwerkt. Zo kan u snel zien wat er in de koelkast zit zonder de deur te openen.
HET INTERNET DER WEEGSCHALEN
Allemaal leuke zaken om in huis te halen maar een revolutie ten opzichte van kleefbriefjes en ‘voelen of het bier al koud is’ is het niet. Misschien moeten de merken in kwestie eens gaan praten met Terraillon. Dat gaat, met een vrij beperkt gamma van hoofdzakelijk weegschalen, wel een stap verder. De Franse fabrikant heeft onder meer een weegschaal die groenten en fruit automatisch herkent en meteen ook zaken als vocht, voedingswaarde en versheid analyseert. Zo weet u wat u eet, maar ook wat u er aan hebt. Die technologie zou voor ons gerust ingebouwd mogen worden in de groentelade van de koelkast van de toekomst. Liefst gelinkt aan ons digitaal winkellijstje of onze Collect&Go winkelmand, zodat we niet onverwacht zonder paprika’s en wortelen komen te zitten.
Terraillon maakt ook personenweegschalen, waarbij uw gewicht, water- en vetgehalte gelinkt worden aan een wellness coach app die u kan bijstaan. Hetzelfde gebeurt met de Activi-T band, de fitnesstracker van het bedrijf. En dan is er nog Omni, een slimme nachtlamp die u kan koppelen aan sensoren op uw kussen om uw slaap op te volgen. De lamp analyseert de temperatuur, lichthoeveelheid, vochtigheid en geluid. “Zo kan u eenvoudig achterhalen of u ‘s nachts wakker wordt van te veel warmte, of misschien van lawaai in uw straat dat er al niet meer is wanneer u goed en wel wakker bent”, legt een vertegenwoordiger van het merk uit. Omni kan u daarnaast, in combinatie met de app, laten ontwaken met licht en geluid. Het heeft ook programma’s voor korte dutjes, dubbelt als muziekstreamingbox en heeft twee usb-poorten. Een klein maar tegelijk goed uitgewerkt ecosysteem.
Het voornaamste probleem met IoT in de woonkamer lijkt ons de levensduur van de toestellen zelf. Wie vandaag een gasvuur koopt, kookt er in 2035 waarschijnlijk nog mee. De uitdaging zit hem dus vooral in het connected maken van bestaande toestellen. Vandaag blijft het slimme aspect vooral beperkt tot elk individueel toestel. Pas als alles ook met elkaar in verbinding staat, kunnen fabrikanten uw huis echt slim maken.
Pieterjan Van Leemputten
Fabrikanten bieden vandaag oplossingen aan voor een ‘connected home’, dat is nog geen ‘smart home’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier