Karlien Vanden Eynde als eerste ‘Young ICT Lady of the Year’, dat zie je meteen zitten. Karlien gáát voor haar job en interesses, gedrenkt in een gutsende woordenvloed.
Als ze begint over een onderwerp dat haar nauw aan het hart ligt, zie je als het ware de stop van de fles schieten en het enthousiasme opbruisen, en dat was blijkbaar al van kindsbeen af. Nadat ze haar mannetje leerde staan – letterlijk, als enige meisje tussen vijf broers – werd ook zij gebeten door de technologie-bug. Op 13 jaar verdiende ze wat bij door pc’s te bouwen voor onder meer vrienden en collega’s van haar vader, die dierenarts was, en ontwikkelde ze websites. Op 15 jaar leek haar kamer op “een opnamestudio, waar ze online radio voor familie en kennis verzorgde.” Niet zo vreemd in een huis waar al vroeg de computers van de bewoners in een huisnetwerk zaten (met boodschappen als “komen eten”).
Maar technologie was voor haar wel iets om wat mee te doen, in plaats “van a tot z er alles van te weten.” Dat is mee de reden waarom het niet computerwetenschappen werd voor Karlien Vanden Eynde, maar Solvay Handelsingenieur aan de VUB (hoewel ze toch ook de multimedia-liefde wat toetste door de toegangsvoorwaarden van een vermaarde New Yorkse ‘artschool’ aan te vragen). Handelsingenieur bood haar de kans om naast technologie ook op nog heel wat meer aspecten te focussen, met de mogelijkheid nog later alle mogelijke richtingen uit te gaan.
Altijd Microsoft
Na de studies had Karlien Vanden Eynde wel zin om naar Noord-Amerika te trekken, het “Walhalla van media”, maar het werd toch Microsoft hier in België. Ook dat bedrijf doet natuurlijk aan campusrekrutering en na een ontmoeting was “meteen duidelijk dat dit bedrijf perfect aansloot bij wat ik deed. Microsoft is echt een bedrijf dat open staat voor individuele bijdragen.”
Karlien Vanden Eynde werd product en solutions manager voor de security en management producten en dat was meteen een duik in een technische richting, met meer producten in die portfolio dan ze had gedacht. Een hele uitdaging om dat onder de knie te krijgen en over te brengen aan een publiek van (gewoonlijk mannelijke) experten. Als vrouw. Hoewel, “als je als vrouw weet waarover je het hebt, kan je nadien ook wel het dubbele bekomen. Dat is wellicht wat spijtig, maar het kan ook een voordeel zijn!” Overigens schat Vande Eynde dat ca. 35 tot 40 procent van de werknemers bij Microsoft Belux vrouwen zijn, zodat ze zeker niet uniek is. Belangrijk was in ieder geval de ‘mentoring’ die Microsoft van bij de start heeft geboden, met regelmatige contacten waar “echt de tijd wordt genomen om te helpen! Het is een snelle wereld, maar je wordt niet aan je lot overgelaten”
Van bij de aanvang wordt ook gepolst naar hoe iemand zijn doorgroei bij Microsoft ziet. Voor Vanden Eynde was dat na een drietal jaar overwegend marketing de wens om naar een meer sales-gericht traject over te stappen. Vandaag is ze dan ook verantwoordelijk voor de hosting business in België en Luxemburg als de Business Development manager voor de ‘partner cloud business’. Zeg maar, ze zit tot over haar oren in het ‘private cloud’ aanbod voor en via partners. “Ik ben ‘part of their team’. Ik zeg dat ik 49 % Microsoft en 51 % partner ben, en meer aan hun kant sta!” schetst Vande Eynde haar ‘commitment’ om partners te helpen.
Over de grenzen
Die inzet wordt duidelijk gesmaakt bij Microsoft, en Karlien Vanden Eynde kreeg binnen het bedrijf dan ook al twee ‘gold awards’ als erkenning voor onder meer haar samenwerkingsvermogen over verscheidene groepen heen en technologische intuïtie. Ze wordt bovendien gerekend onder de ‘high potentials’. Dat voelt wellicht wat onwennig maar “het geeft wel een aangenaam gevoel en de nodige energie om enthousiast te zijn.” Ze ziet zich dan ook graag nog lange tijd bij Microsoft zijn, want “ik heb hier mijn hart verloren” (en in zekere zin ook wel gevonden, want haar verloofde werkt eveneens bij Microsoft).
Jeukt het niet om zelf iets op te zetten? Dat sluit ze zeker niet uit, dat hoeft nog niet meteen en kan zelfs misschien wel naast Microsoft. Eigenlijk doet ze dat al, want nog als student startte Karlien Vanden Eynde reeds Avalon Studios – een vzw die studiomiddelen en -tijd aan jonge artiesten wil leveren. Met hulp van derden ging ze ook hier meteen voor ‘excellence’, terwijl het tevens een mooie gelegenheid was om de materie van haar studies in de praktijk te brengen. Ook nu nog gaat ze er langs, “of check ik toch zeker wekelijks eens hoe het gaat. Dat is ook een moment van rust in een drukke wereld.” Het biedt tevens de mogelijkheid om door te groeien in haar passie voor muziek, multimedia en technologie.
En wat het buitenland betreft? Karlien Vanden Eynde heeft “absoluut ook wel de ambitie wat in het buitenland te doen,” waar Microsoft zeker mogelijkheden toe biedt. Maar ook nu staat reizen al hoog op het activiteitenlijstje, waarbij ze graag het nuttige aan het aangename paart. Zo heeft ze voor ‘Close the Gap’ – de ngo van haar broer Olivier Vanden Eynde – al computerinstructie gegeven in Ladakh, Noord India!
Guy Kindermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier