Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Tegen 2018 zal de helft van alle werknemers een smartphone of tablet als primaire device gebruiken. En dat heeft zo zijn impact op de it in de werkomgeving.

Al eens van de ‘i worker’ gehoord? De i kan voor iPad of iPhone staan – want dat zijn de geliefkoosde tools van deze generatie werknemers. Maar de i staat toch vooral voor het individuele, zoals in: ik beslis hoe en waar ik werk. De ‘mobile first’ werknemer of ‘i worker’ verspeelt geen tijd in files en is eeuwig bezorgd over de snelheid van zijn of haar internetverbinding: of dat nu een vast netwerk of een draadloos wifi- of 4G-signaal is.

De impact op werkgevers en de werkvloer is groot. “De typische desk en bureaustoel die je op je eerste werkdag toegewezen krijgt, maakt plaats voor gedeelde omgevingen, zowel op de werkvloer als thuis of in satellietkantoren”, zegt John Myklebust, business development manager voor mobility services binnen Getronics. Getronics is een van de pioniers in het aanbieden van oplossingen en diensten rond ‘het nieuwe werken’ en ziet dat er ondertussen veel meer aan de hand is dan alleen maar het invoeren van flex desks en een policy om thuis te mogen werken. “De wereld is eigenlijk de manier waarop we ons werk doen aan het heruitvinden. Onze veranderende maatschappij in combinatie met de technologische innovatie maakt dat de werkprocessen in bedrijven drastisch vernieuwen”, meent Myklebust.

USER EMPOWERMENT

De opkomst van de millennials – tegen 2020 zowat de helft van de werkende bevolking – is daar uiteraard niet vreemd aan, maar zeker ook het feit dat al tegen volgend jaar de helft van de werknemers het eerst naar een smartphone of tablet zal grijpen om online werk te verzetten. Daarmee samenhangend is er uiteraard ook de verschuiving naar de cloud, waarbij Getronics verwacht dat 40 procent van alle data zich tegen 2020 ergens in een cloud zal bevinden. Maar minstens zo belangrijk voor een bedrijf dat mee wil evolueren zijn de ondersteunende diensten: “Support services zullen tegen 2018 voornamelijk proactief moeten werken, problemen voorspellen en preventief werken”, zegt Myklebust. En dat in een omgeving waarbij die werknemer het liefst zijn of haar eigen toestel gebruikt. “Dat zijn uitdagingen, zowel in het technische als wat het beheersaspect betreft, maar we kunnen er niet buiten; in het digitale tijdperk waarin we leven staat de gebruiker centraal. Het is aan bedrijven zoals het onze om die gebruiker de mogelijkheid te geven om overal zo goed mogelijk te kunnen werken op eender welk toestel. Dat zorgt niet alleen voor tevredenheid bij de werknemer maar komt ook de productiviteit én het eindresultaat ten goede”, meent Myklebust.

Kristof Van der Stadt

“De wereld is eigenlijk de manier waarop we ons werk doen aan het heruitvinden”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content