‘Ik zie te weinig vrouwen in de ICT-sector’
Marijke Verhavert werd zowel in 2016 als in 2018 genomineerd voor onze ICT Woman of the Year-award. ‘De combinatie van strategisch en operationeel veranderingen in gang zetten, vind ik heel boeiend.’
Het stond in de sterren geschreven dat Marijke Verhavert voor ICT zou kiezen. Haar vader werkte in de sector en vertelde honderduit over die boeiende wereld waarin alles zo snel veranderde. “Mensen geloofden hem niet altijd, als hij de disrupties in de sector voorspelde, maar mij had hij wel overtuigd”, zegt ze. Ze studeerde handelsingenieur, in combinatie met beleidsinformatica. “Ik ben nooit ontwikkelaar geweest, maar leidde in mijn loopbaan wel verschillende ICT-projecten. Ik keek altijd hoe digitalisatie het bedrijf vooruit kon helpen.
Na haar studies kwam ze maar weinig vrouwen in de sector tegen. “Gelukkig veranderde dat enkele jaren later en was ik op ICT-conferenties of vergaderingen niet meer de enige vrouw. Ik heb het gevoel dat er nog altijd te weinig vrouwen in de ICT-sector werken, maar ik kom ze wel tegen in hogere posities. Dat is een positieve evolutie.”
Nieuwe oorden opzoeken
Toen ze in 2016 een eerste keer genomineerd werd voor de ICT Woman of the Year-award, werkte Marijke Verhavert als afdelingshoofd bij Informatie Vlaanderen. “Op zo’n moment besef je dat je een bepaalde strategie of visie uitdraagt die anderen inspireert. Ik was daar niet altijd mee bezig. Het gaf me een boost om verder te doen en vooral nog meer bij te leren.” Op professioneel vlak breidde de nominatie haar netwerk uit. “Je komt in contact met zoveel andere vrouwen uit de sector die je inspireren. Het versterkt de relaties.” Na haar tweede nominatie was het tijd voor Verhavert om een nieuwe omgeving op te zoeken. “Ik werkte toen vijftien jaar bij de overheid. Tijdens je loopbaan zet je verschillende petten op, maar op een bepaald moment weet je dat je op een andere plek nieuwe inspiratie kunt vinden en meer kunt groeien.”
Jezelf als bedrijf constant heruitvinden is en blijft een uitdaging
Ze ging aan de slag als practice lead digitalisation bij het consultancybedrijf Tomorrowlab, een spin-off van Living Tomorrow, dat bedrijven en overheden helpt aan hun toekomst te bouwen met innovatieve en digitale oplossingen. “Ik ben enorm geboeid door hoe digitalisatie de wereld verandert. De combinatie van strategisch en operationeel veranderingen in gang zetten, vind ik heel interessant.”
Samenwerken in ecosysteem
Een belangrijke uitdaging voor de IT-sector is de complexiteit van de business te ondersteunen. “Vroeger was digitaal een ondersteunend middel, nu spreken we van een digitale business. ICT zit dus in het hart van de business en zorgt ervoor dat je snel connecteert, snel beslist en je snel aanpast aan veranderingen. ICT moet dan wel die voortdurend veranderende complexiteit aankunnen. En daarvoor heb je verbindende ICT-profielen nodig die niet in niches werken.”
Dat sluit perfect aan bij de andere uitdaging die Verhavert ziet voor de ICT-sector: samenwerken in ecosystemen. “Je kunt meer doen samen dan wanneer je het apart doet. De bedrijven moeten natuurlijk wel in staat zijn om de onderlinge concurrentie uit te schakelen. Als ICT-sector word je daar alleen maar sterker van, jezelf als bedrijf constant heruitvinden is en blijft een uitdaging.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier