Ook Red Hat heeft zijn strategie inzake cloud uitgebouwd, zoals cto Brian Stevens uit de doeken doet.
Naast zijn strategie heeft Red Hat overigens ook al heel wat praktijkervaring opgebouwd, want “circa 80 procent van de open cloud doet een beroep op open source software, en een belangrijk deel ervan steunt op Red Hat”, steekt Red Hat cto Brian Stevens van wal. Op korte termijn zal evenwel de markt voor private en hybride clouds nog belangrijker worden, en voor dat alles steunt Red Hat een belangrijk deel van zijn strategie op OpenStack, een project beheerd door de OpenStack Foundation met componenten voor een ‘IaaS’ compute omgeving in de cloud (en api’s die compatibel zijn met de Amazon Web services). Producten op basis hiervan werden eind vorig jaar al aan een 22-tal ‘lighthouse’ klanten ter beschikking gesteld, met binnenkort een tweede groep ‘early adopters’ en rond de zomer van dit jaar een algemene beschikbaarheid. Ondertussen is “Red Hat wel de nummer één leverancier van ontwikkelaars rond OpenStack”, stelt Stevens. De grootste OpenStack-gesteunde clouds worden momenteel door RackSpace, HP en NTT aangeboden.
Voorts kocht Red Hat eind vorig ManageIQ, een bedrijf gespecialiseerd in software voor het beheer van (private en hybride) clouds, gevirtualiseerde omgevingen en virtuele desktops. Het maakt deel uit van Red Hat’s Open Hybrid Cloud beheersysteem, voor het automatisch vinden en beschikbaar maken van beschikbare resources, inclusief het beheer van wie waartoe toegang heeft en een opvolging van het gebruik van de resources. Het vormt een cloud-onafhankelijke laag, die in het bedrijf van de eindgebruikers wordt geïnstalleerd.
Easy operations
Red Hat mikt uiteindelijk op zowel kleinere bedrijven als ondernemingen met duizenden werknemers, met het oog op ‘easy operations’. Dat omvat ook bijkomende diensten als trainingen, onder meer via een geschikt (en onlangs aangekondigd) partnerprogramma, “een ecosysteem van samenwerkende bedrijven”.
De OpenShift Online service moet hierin een belangrijke rol spelen, als een ‘PaaS’ (Platform as a Service) dienst. Het vormt een platform waar ontwikkelaars hun applicaties kunnen testen, ze uitrollen en draaien, en monitoren. Dat is in wezen een DevOps-aanpak (met een nauwe samenwerking tussen ontwikkelaars en ‘operations’ werknemers) – een actueel en ‘hot’ onderwerp. Met OpenShift Enterprise biedt Red Hat nu ook deze faciliteit aan voor gebruik in de eigen datacenters van bedrijven.
Guy Kindermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier