Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De vernieuwingsdrang is nog aarzelend, maar naar Windows 7 en/of naar de cloud kijken veel bedrijven.

Het was voorzichtigheid troef in de software-uitgaven van bedrijven, zo net na de zware economische dreun van 2009. Dat blijkt althans uit een studie van analistenkantoor Forrester. Meer dan de helft van de softwarebudgetten zouden in 2010 gespendeerd worden aan ‘lopende operaties’ en onderhoud van bestaande applicaties. De echt ‘nieuwe’ software-uitgaven zijn veeleer in de minderheid. 41 procent van de grote bedrijven en 21 procent van de kmo’s plannen hun bestaande financiële of boekhoudpakket te upgraden, 48 procent van de grote bedrijven en 19 procent van de kmo’s wil dat doen met hun crm-applicaties en 52 procent van de grote bedrijven en 18 procent van de kmo’s denkt eraan sectorspecifieke software te upgraden.

Voorlopig zitten nog niet al teveel bedrijven met hun hoofd in de cloud, al lijkt iedereen – analisten, softwarebedrijven – een boom op dat vlak te verwachten. Opmerkelijk was dat uit een studie van Heliview van midden 2010 bleek dat hoewel meer dan 50 procent van de Belgische softwareleveranciers een toenemende vraag naar cloud-oplossingen verwacht, het merendeel onder hen daar niet op voorbereid is. De grootste uitdagingen voor softwarevendors worden verwacht op het gebied van kostencontrole, met een veranderende inkomstenstroom en vooroordelen in de markt. Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de ondervraagde bedrijven nog geen duidelijk beeld heeft van de implicaties die SaaS en cloud computing met zich mee kunnen brengen. Eén derde van de ondervraagde bedrijven geeft hierbij aan dat ze extern advies nodig hebben.

Windows 7

Zo mogelijk één van de belangrijkste softwareaankondigingen van 2009 was de lancering van Windows 7, simpelweg wegens de voetafdruk van Microsofts besturingsysteem Windows. Reviews beloofden alvast de zevende hemel, maar de contra was de moeilijke economische situatie. Het was dus afwachten wat 2010 zou brengen voor Microsoft. Uit recente cijfers van Microsoft, een jaar na de officiële lancering, blijkt dat Windows 7 België en Luxemburg al op 17 procent van de professionele pc’s draait. En Microsoft stelt dat dat een succes is, want dat Windows Vista er 3 jaar over deed om 15 procent te halen. Forrester gebruikte voor de cijfers echter het woord ‘underwhelming’, nog best te vertalen als ‘weinig indrukwekkend’.

Microsoft en Forrester zijn het er wel over eens dat er een enorme migratiegolf naar Windows 7 zit aan te komen. Forrester geeft daarvoor drie belangrijke verklaringen: verouderde infrastructuren moeten toch vervangen worden, de ondersteuning voor Windows XP nadert z’n eind en bedrijven zien almaar meer aantrekkelijke businessargumentaties om over te stappen naar een nieuw besturingssysteem. Uit eigen onderzoek bij ruim 2300 it-verantwoordelijken concludeert Forrester dat liefst 90 procent van de bedrijven plant om te migreren naar Windows 7. 46 procent van de bedrijven doet dat al in de komende 12 maanden, de rest op iets langere termijn. Slechts 1 procent overweegt alternatieven, zoals Windows 8, Linux of Mac.

Verwachtingen

Wereldwijd verwacht Gartner dat de uitgaven in bedrijfssoftware dit jaar boven 232 miljard dollar zullen liggen, een stijging van 4,5 procent tegenover 2009. In 2009 kromp de markt nog met 2,6 procent. De uitgaven zouden moeten blijven tot 297 miljard dollar in 2014, of een gemiddelde jaarlijkse groei van 6 procent. In West-Europa zal de groei nog wat bescheidener blijven met gemiddeld jaarlijkse groeicijfers van 2,7 procent. Dat komt door de bizarre, dubbele situatie van aantrekkende groei in Duitsland, Frankrijk, het VK en Scandinavië en de blijvende crisissituatie in landen als Griekenland, Ierland, Spanje en Portugal. Ook de volatiele situatie in Oost-Europa – een gigantische piek in goede tijden en een zware crash in crisisperiodes – helpt niet bij om een stabiel, eenduidig beeld van de markt te genereren.

Stefan Grommen

Wereldwijd verwacht Gartner dat de uitgaven in bedrijfssoftware dit jaar boven 232 miljard dollar zullen liggen, een stijging van 4,5 procent tegenover 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content