Niet alleen de grote multinationals troepen samen in Brussel. Ook op ict-startups blijft de hoofdstad van Vlaanderen, België en Europa een grote aantrekkingskracht uitoefenen.

De omzet van de top twintig van de Brusselse ict-bedrijven bedraagt samen 11,1 miljard euro. De kloof met eerste achtervolgers Vlaams-Brabant (5,9 miljard) en Antwerpen (3,8 miljard) blijft daarmee bijzonder groot. In de totale omzet van de Brusselse top twintig tekenen Belgacom, Proximus en Belgacom International Carrier Services samen voor 5,7 miljard. Dat cijfer houdt geen rekening met het resultaat van Telindus. Met 1,5 miljard blijft de derde plaats in de top twintig voor Mobistar. De afstand tot Belgacom ICS – op de vierde stek – nam in 2008 wel met zowat honderd miljoen af.

Telecom weegt traditiegetrouw zwaar door in de cijfers voor Brussel, met in de top twintig ook bedrijven als KPN, SITA, Alvadis en Ericsson. Uit de lijst blijkt bovendien nog maar eens het strategische belang dat internationale spelers toekennen aan een vestiging in de Europese hoofdstad. Met uitzondering van de bedrijven uit de Belgacom-groep vinden we in de top twintig geen ondernemingen met puur Belgische roots. Met enige goede wil is SITA de enige uitzondering, omdat Sabena destijds mee aan de wieg van het bedrijf stond. Uiteraard blijft Brussel ook een belangrijke ict-werkgever, onder meer door de grote concentratie aan financiële organisaties in de regio. Axa Technology Services – de it-poot van de Axa-groep – ging in 2008 zelfs over de magische grens van honderd miljoen.

Blijvende aantrekkingskracht

Brussel wil echter meer zijn dan de Europese pied à terre van de grote multinationals. Daarom lanceerden het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor Brussel en de VUB het nieuwe incubatiecentrum Incubatiecentrum Arsenaal Brussel (ICAB). Ook verschillende ondernemingen participeren, waaronder IMEC. Het gaat om een investering van twaalf miljoen euro. De incubator richt zich specifiek op jonge bedrijven die rond ict en engineering actief zijn.

Sinds de start van ICAB in januari vonden zeven jonge bedrijven er onderdak. Het gaat onder meer om ETG, actief rond mobiele integratie, en Moriset, dat een tool voor opportunity & performance assessment heeft ontwikkeld. “We hebben de indruk dat er in Brussel weer wat meer beweegt”, zegt Marnix Housen, de ceo van ICAB. “Door de hoge concentratie van bedrijven in Brussel blijft de stad een interessante locatie voor startups. De digitale Zennevallei trekt nog altijd de jonge bedrijven aan.” ICAB wil op termijn dertig tot veertig ondernemingen aantrekken.

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content