Innovatie-expert Benoit Gailly windt er geen doekjes om: de uitvinder is niet (noodzakelijk) diegene die voordeel haalt uit zijn uitvinding en een groots idee is geen garantie voor succes. Waarom dan vernieuwen?
Benoit Gailly is professor aan de Louvain School of Management, consultant en expert in innovatie en auteur van het boek “Developing Innovative Organizations”. Onlangs was hij genodigde op de Midis du CIO-Club (*) waar hij de hardnekkige mythes rond technologische en businessvernieuwing wilde ontkrachten, en vertelde hij welke uitdagingen je te wachten staan als je die vernieuwing wilt beheren.
Hij wil eerst in opstand komen tegen enkele ingeburgerde ideeën over vernieuwing. Ten eerste haalt de uitvinder slechts zelden voordeel uit zijn uitvinding. Ten tweede staat een groots idee niet gelijk aan succes. Tot slot kan een ideeënbus negatieve (demotiverende) gevolgen hebben voor vernieuwing. “In feite is innovatie de combinatie van een uitvinding en het vermogen om de wijziging door te voeren en te beheren, zeker als het om mensen gaat.”
En hij ging nog verder: “De uitvinder is diegene die overtuigd is, de innovator diegene die overtuigt.” Met andere woorden, “vernieuwing moet geen einddoel op zich zijn, maar een middel. Al te vaak staan de innovatiestrategie, of het nu gaat om producten of processen, en de globale strategie van de organisatie los van elkaar.” Kortom, “vernieuwing moet beantwoorden aan een strategische vraag. Innoveren is niet noodzakelijk meer uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling”, voegde hij er nog aan toe. “Het is een noodzakelijke voorwaarde, maar er is meer voor nodig”, benadrukte hij nog. Hij betreurt het trouwens dat de Europese Commissie en de overheden te veel de nadruk leggen op r&d als motor van vernieuwing. “Goede ideeën alleen volstaan niet, je moet ook nog kunnen overtuigen.”
Tot slot zei hij nog: “Het is eerder een kwestie van aannemen dan van uitvinden. Het is belangrijk om goede ideeën te identificeren, ze te evalueren, ze dan uit te voeren en je flexibel op te stellen om rekening te houden met de verandering.”
(*) Volgens een maandelijkse formule op basis van een uiteenzetting van een van onze leden of een persoon die uitgenodigd wordt door de Club, gevolgd door een optionele lunch in het Cercle de Wallonie, verlopen les Midis du CIO-Club in twee delen: uiteenzetting en discussie van 11.30 uur tot 12.30 uur; lunch voor wie dit wenst en voortzetting van de discussie.
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier