Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Veelbelovende ideeën en mensen in een hoog tempo coachen tot een valabel businessplan. Dat is wat het iBoot Camp van het IBBT voor het tweede jaar op rij poogt te realiseren.

‘iBoot Camp’ is een – door de overheid gefinancierd – initiatief van het Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie (IBBT) en Vlerick Leuven-Gent Management School. Een nogal militaire ondertoon, met het woord ‘boot camp’, “maar dat is tenslotte ook de bedoeling”, onderstreept Marie Claire Van de Velde, directeur Valorisatie & Business Development bij IBBT. “Het is erg competitief: de deelnemers moeten snel reageren en de beste willen zijn.”

De twee pijlers waarop iBoot Camp steunt, zijn een goed businessidee en de ‘idea owners’ zelf, de bedenkers zeg maar. “De deelnemers moeten ervoor zorgen dat ze het ‘bewijsmateriaal’ dat dit een goed idee is op tafel kunnen leggen”, legt Van de Velde uit. “Dat het niet blijft bij een idee waarover ze erg gepassioneerd zijn, maar dat ze het kunnen toetsen aan reële financiële voorwaarden en de reële markt.” Ze benadrukt echter dat het ‘people’-aspect misschien zelfs nog belangrijker is dan de technologie. “Een idea owner heeft vaak een O&O-profiel. Ze moeten inzicht leren krijgen in hun eigen motieven en in wat ze nodig hebben om een goede start-up te kunnen zijn. Dus ook met welke types mensen, met welk team, ze het best werken. Dat omdat slagen als bedrijf staat of valt met de snelheid waarop het kan inspelen op nieuwe wendingen. Dan is de rolverdeling in je team belangrijk. Dat is iets waar we in de kennisinstellingen in het verleden wat te weinig aandacht voor hadden.”

Filteren

De ‘idea owners’ kunnen afkomstig zijn uit de universitaire onderzoeksgroepen, maar ook uit bedrijven die in projecten samenwerken met het IBBT. De ideeën worden gefilterd door een comité. Voor het huidige en het vorige iBoot Camp waren er aanvankelijk telkens 15 stuks. Die worden uitgedund tot 9 ideeën en moeten op een ‘matchingevent’, een soort ‘jobbeurs’ waar potentiële teamgenoten elkaar kunnen vinden, een rekruteringspresentatie geven. De teams die daaruit voortkomen worden vervolgens gescreend. Daaruit blijven er 5 over die mogen deelnemen aan het feitelijke boot camp.

Hoewel de teams na het iBoot Camp voor een jury moeten verschijnen, heeft het initiatief geen echte concrete doelstellingen meegekregen. “We hebben enkel bepaald hoeveel mensen en ideeën we wilden coachen”, vertelt Van de Velde. “Wat eruit voortvloeit, wordt natuurlijk wel gemonitord.” Volgens Van de Velde is vooral het proces binnen iBoot Camp van belang. “Het is een oefening. Het is niet omdat die oefening niet het bedoelde eindresultaat haalt, dat de weg die de teamleden afleggen niet ongelooflijk louterend kan zijn.”

Vorig jaar bijvoorbeeld trok vooral Tagger.fm aandacht. Na 6 maanden had het team kapitaal gevonden voor het bedrijf. “Dat is zeker te danken aan iBoot Camp, omdat we iemand hadden met een goed idee, die wij dan technologisch geruggensteund hebben. We hebben hem begeleid, met zijn voeten op de grond gezet en de stap naar een bedrijf helpen zetten.”

Harde realiteit

Twee voorbeelden van teams in de uitgave van dit jaar zijn SinYate en L3. Eerstgenoemde is een initiatief van thesisstudenten Zhong Yuan Xu en Thomas Mons. Ze werkten een testtool voor mobiele webapplicaties uit, aanvankelijk als opdracht voor hun promotor en Siruna-oprichter Frank Gielen. Daarmee zou het testproces voor mobiele toepassingen een pak eenvoudiger en minder tijdrovend moeten worden. “We hebben gezien dat er een markt is en willen ermee verdergaan”, zegt Yuan Xu. In hun team zitten ook twee studenten handelsingenieur die een thesis over software-as-a-service uitschrijven. Op het matchingevent werd Philippe Ysebaert, director corporate sales bij Mobistar, de vijfde man. De link met Siruna is volgens Mons en Yuan Xu enkel een voordeel. “We proberen om – als het haalbaar is – als apart bedrijf te starten. Als dat niet zo is, is er nog de optie om verder te gaan binnen Siruna.” Het bootcamp blijkt wel stevige kost te zijn. “Het is enorm interessant”, zegt Mons. “Maar je wordt dan ook af en toe met je neus op de realiteit gedrukt. Dan besef je dat je er nog lang niet bent. Maar dan gaan we er gewoon nog harder tegenaan.”

L3 ontstond dan weer vanuit een totaal andere achtergrond, in casu de bedrijfswereld zelf. Het team is een samenwerking van mensen uit Hooox, een bedrijfje uit het IBBT incubatiecentrum iCubes dat gespecialiseerd is in vastgoedcommunicatie, en Geosparc, een IBBT-spin-off die voortvloeide uit de GIS-specialist DFC Software Engineering. Het team denkt eraan een oplossing te bouwen voor de markt van schattingen. L3 wordt een toolbox, een GIS-platform met een hoop bruikbare data uit verschillende bronnen, voor klanten die de waarde van hun patrimonium willen simuleren. “We zijn zeer kritisch”, vindt Mathieu Van Marcke van Hooox. “Wij zijn ondernemers, we hebben al bedrijven opgestart, in tegenstelling tot andere teams die, met alle respect, wat groener zijn.” De theorie die ze op iBoot Camp te slikken krijgen, is voor hen dan ook niet nieuw. De toegevoegde waarde zit hem in het brainstormen. En daar gaan ze heel ver in. Een Vlerick-student die als teamlid bij L3 was toegewezen, haakte al na 1 weekend af. “We waren zo kritisch dat hij het niet meer zag zitten.” Voor L3 mag het snel gaan. “We willen een proof-of-concept uitwerken tegen eind dit jaar. De echte commercialisatie zou tegen het derde of het vierde kwartaal van volgend jaar kunnen starten.”

Bruggen

Wat er van die 2 ideeën zal worden, of van de andere 3 teams, moet eind juni blijken. Volgend jaar zitten er in elk geval weer 5 nieuwe teams in het programma. De subsidie voorzag in drie bootcamps. Marie Claire Van de Velde: “Ondertussen zijn verschillende andere partijen met bootcamps bezig ( met Alcatel-Lucent is er zelfs een samenwerkingsverband, nvdr). Ik denk dat iedereen samen met ons de sterkte van de methodiek aan het ondervinden is. Ik denk dat wij zeker gaan voortdoen, met of zonder een overheidsinitiatief. Maar misschien gaan we het wel wat ruimer kunnen kaderen.”

Stefan Grommen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content