Prestaties en interoperabiliteit optimaliseren, het afdanken van XP en IE6 bespoedigen en ontwikkelaars en gebruikers opnieuw verleiden om de concurrenten te overtroeven: het lastenboek van IE9 is goed gevuld.
Voor het geplande Internet Explorer 9, waarvoor nog geen lanceringsdatum bekend is, verandert Microsoft van methode. Er zal niet langer één enkele bèta meer zijn, maar verschillende ‘preview platforms’; testversies voor ontwikkelaars, kwestie van hen vroeger te betrekken en hen niet meer voor een haast voldongen feit te stellen. De eerste preview – die allesbehalve compleet was – vond midden maart plaats. Er zullen er nog verschillende volgen, met zowat 8 weken tussentijd. Hoeveel? Microsoft belooft niets. “Alles zal afhangen van de feedback van de ontwikkelaars”, verklaarde Giogio Sardo, Web Technical Evangelist, op de Tech Days in Antwerpen.
Preview Platform #1
De twee onderscheidende kenmerken van de eerste preview zijn de ondersteuning van de standaarden (html5, css3, svg, dom, …) en de betere performantie. Die standaarden zijn “essentieel om de taak van de ontwikkelaars te vergemakkelijken, want zij moeten erover waken dat eenzelfde code identiek draait onder verschillende browsers”.
De JavaScript-motor (Chakra) werd herschreven om de multicores te ondersteunen. “IE9 is de eerste die dat potentieel benut”, verklaart Giogio Sardo. “Gemiddeld telt een moderne pc 2,3 cores. Met IE9 compileert de eerste core het script op de achtergrond, terwijl de tweede het uitvoert op het voorplan. Verschillende elementen spelen een rol bij het laden van een webpagina: JavaScript, rendering, lay-out… We hebben alles geoptimaliseerd. Met de Sun Spider test, over een sequentie van 17 seconden, is IE9 maar enkele tientallen milliseconden sneller dan Chrome of Opera. Daarentegen is het verschil manifest op het niveau van de rendering engine omdat wij de grafische processor gebruiken, waardoor we het beheer van de html-bestanden versnellen. De hardwarematige versnelling van video maakt bijvoorbeeld het beheer mogelijk van meerdere hogeresolutievideo’s op één pagina”. Een kwaliteit die hoger wordt ingeschat door ontwikkelaars zoals Cedric Vandewoude van LBi: “Html5 machtigt fabuleuze visuele scenario’s maar de browsersnelheid moet volgen. Een vlotte uitvoering is mogelijk als we opteren voor een hardwarematige versnelling van html5. Nu kunnen we applicaties in html5 creëren zonder gebruik te maken van plug-ins en ze wijzigen met dom, zonder Flash of Silverlight. Ook speciale effecten en animaties kunnen we rechtstreeks in JavaScript genereren. Geen plug-in meer gebruiken is essentieel in een multiplatform-optiek, aangezien gsm’s en andere devices ze niet kunnen installeren”.
De tweede preview (verwacht voor midden mei) zal het accent leggen op audio- en video-elementen, met name ondersteuning voor het H.264-videoformaat en een uitgebreide ondersteuning van het svg-formaat (Scalable Vector Graphics). Daarna volgen nog een bètaversie die de eerste complete versie van IE9 zal zijn, inclusief grafische interface en beveiligingsfuncties; een ‘release candidate’; en tot slot de finale versie.
De “voorlopers” op een zijspoor
IE9 zou het wapen moeten zijn waarmee Microsoft IE6 en Windows XP sneller op een zijspoor hoopt te zetten. IE9 zal die laatste overigens niet ondersteunen. “XP is 10 jaar oud en behoort definitief tot de verleden tijd”, verkondigt Jurgen Van Duvel, business group lead Windows bij Microsoft België. Bij ons zou 60% van de professionele klanten het nog gebruiken, tegenover 15% met Vista en “meer dan 5%” met Windows7. En van de XP-gebruikers blijft 30% trouw aan IE6.
“We zullen IE6 even lang als XP blijven ondersteunen, dat wil zeggen tot in 2014, maar er zal geen nieuwe ontwikkeling meer zijn. Alles zal in het werk worden gesteld opdat klanten en partners overstappen naar een recentere browser, minstens IE8 [die slechts nog kleinere updates zal krijgen]. Hun veiligheid staat op het spel.” Microsoft zal dus “werken” met de webagentschappen om hen aan te sporen om te migreren, de klanten te “bekeren” zodat ze “hun desktop moderniseren”, de ondernemingen te “overtuigen” om de legacy toepassingen uit hun infocenters te verwijderen “die hen, net als ons, onrecht doen doordat ze de kosten voor iedereen verhogen. Migreren van IE6 naar IE9 zal een beginkost impliceren, maar die zal terugverdiend worden door een vlotter onderhoud en een vermindering van het aantal vereiste tests”.
Verlies aan snelheid?
Internet Explorer ziet zijn marktaandeel geleidelijk dalen. Op wereldvlak wordt ze vandaag geraamd op 56%, tegenover 29% voor Firefox (met ruime voorsprong op de andere spelers). In sommige landen, zoals Frankrijk, is IE zelfs onder 50% gezakt. Bij ons kondigt de firma 67% aan. “We zien weliswaar veel downloads van andere browsers, omdat de gebruiker wordt omgeleid en gelooft dat hij iets moet downloaden terwijl hij al een standaardbrowser heeft. Maar het effect op het eigenlijke gebruik is miniem – minder dan 1%”, beweert Jurgen Van Duvel. Hij staaft deze stelling met de analyse van de bezoeken die hij heeft gedaan op zowat 200 Belgische websites. “IE houdt stand”. Zelfsuggestie? Te beperkte of zelfs vertekende peiling? De toekomst zal het uitwijzen.
Brigitte Doucet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier