Ook voor Microsoft Internet Explorer bestaan er mogelijkheden om de functionaliteit uit te breiden met add-ons of plug-ins. In IE8 noemt Microsoft dit invoegtoepassingen. Hierbij is het erg belangrijk dat u zich ervan bewust bent, dat al deze toevoegingen pure Windows-code zijn. Het risico op een malwarebesmetting is dus hoger dan bij Firefox. Nu vraagt Internet Explorer u wel of u zeker weet dat u een bepaalde toevoeging of uitbreiding wil installeren, maar dat is een standaardvraag. U kunt er zeker niet uit afleiden of de plug-in of add-on die u wil installeren koosjer is of niet. In heel de Windows-omgeving en dus specifiek ook voor Internet Explorer helpt maar één ding om malware zoveel mogelijk te elimineren: een goede antimalware- of internet security suite. (Dit geldt overigens ook als u Firefox op Windows draait.) Net als bij Firefox werken niet alle uitbreidingen met alle versies van IE. Veel uitbreidingen vereisen specifiek versie 6, 7 of 8 van IE. Lagere versies dan 6 worden bij ons weten nooit ondersteund, ofschoon versie 5.5 als we ons goed herinneren ook al mogelijkheden voor uitbreidingen van derden aan boord had. Ook iets om in de gaten te houden: verschillende uitbreidingen voor IE zijn betalend, terwijl ze voor Firefox allemaal gratis zijn. Wij maakten de volgende selectie van vijf volgens ons essentiële gratis plug-ins voor IE.

CoolIris

Deze snelle 3D-muur voor afbeeldingen en filmpjes bestaat niet alleen voor Firefox, maar ook voor Internet Explorer (zie hoger).

Product: CoolIris 1.10

Website: www.cooliris.com & https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/5579

Platform: Windows of 64-bit Linux, Firefox 2.0-3.5, IE 6-8; Mac OS X Tiger of Leopard met Safari 3 of 4

GooglePreviewIE

De naam van deze toevoeging lijkt ons zelfverklarend. Ze voorziet Google- (en Yahoo-) zoekresultaten van miniatuurweergaves op basis van de GooglePreview servers. Qua functie lijkt dit erg op de Firefox-uitbreiding CoolPreviews (zie hoger), maar GooglePreviewIE werkt via een eigen zoekbalk en toont de miniaturen alleen dan. Dat is minder handig dan bij de Firefox-versie. Als u zelf naar Google surft en een zoekterm intikt, krijgt u de normale tekstresultaten te zien. Deze plug-in is vooral een must als u vaak zoekt naar afbeeldingen of productinformatie.

Product: GooglePreviewIE 1.5

Website: ackroyd.de/googlepreview-ie

Platform: Windows en IE6/7

IE7Pro

IE7Pro is een bundel toevoegingen voor Internet Explorer 7 en 8. IE7Pro omvat verbeterde tabondersteuning, een advertentiefilter en de uitbreidingsfuncties superklik en -sleep, muisbewegingen, bewaar pagina als afbeelding, en snel tussen proxy’s schakelen. De advertentiefilter is natuurlijk iets dat met gefronste wenkbrauwen bekeken wordt door iedereen die zelf websites publiceert en dan gebruik maakt van advertenties om daarvoor te kunnen betalen. Als iedereen advertentiefilters gebruikte, zouden dergelijke websites geen inkomsten meer krijgen en dus gedoemd zijn te verdwijnen. Dat is de keerzijde van de medaille. Maar website-uitbaters moeten er ook rekening mee houden dat gebruikers het niet op prijs stellen als er teveel advertenties op een webpagina staan.

Dat vertraagt de surfervaring, stoort enorm en zet gebruikers ertoe aan om op zoek te gaan naar advertentiefilters. De functie superklik en -sleep laat u objecten in aparte tabs openen, of ze bewaren in een door u op te geven directory. ‘Mouse gestures’ of muisbewegingen is het starten van voorgeprogrammeerde opdrachten als u de muis in welbepaalde patronen over het werkblad beweegt. Zelf ben ik er nooit een fan van geweest, maar er zijn mensen die het helemaal te gek vinden. Het bewaren van een webpagina als een afbeelding is zelfverklarend. U kunt kiezen voor jpg of png als afbeeldingsformaat. Dit is een zeer handig hulpmiddel om een statische weergave van een webpagina te bewaren. De ‘Quick Proxy Switch’ of het snel tussen proxy’s schakelen houdt verschillende proxy-instellingen bij voor verschillende netwerkomgevingen en laat u dan snel naar de juiste overschakelen. De verbeterde tabondersteuning laat u een tab sluiten door erop te dubbelklikken. Ook kunt u nieuwe tabs openen vanuit de adres-, zoek- of gereedschapsbalk of vanuit de browsergeschiedenis. Het is gratis, dus niets belet u het eens uit te proberen. Wij vonden de meeste functies in elk geval erg handig.

Product IE7Pro 2.4.5

Website: www.ie7pro.com

Platform: Windows en IE7/8

IESessions

Soms en wellicht vaak zou het handig zijn als u een hele browsersessie bestaande uit verschillende vensters en tabbladen zou kunnen bewaren. Dan kunt u die sessie later heropenen, al dan niet op een andere pc. Firefox heeft Session Manager en voor Internet Explorer is er nu IESessions van BaoBau. De tool werkt prima, maar helaas bewaart hij de laatste sessie niet automatisch. Daardoor kunt u de laatste sessie niet herstellen als IE of Windows crasht.

U moet er dus zelf aan denken van tijd tot tijd de sessie te bewaren. Jammer van deze toch wel rare vergetelheid, maar toch is dit volgens ons een must-have plug-in voor IE-gebruikers.

Product: IESessions 1.0.4

Website: www2.baobau.com/iesessions-more.html

Platform: Windows en IE6/7

Live Search Translator

Als u een vertaalhulp nodig hebt bij het struinen door anderstalige websites, dan kan deze Live Search Translator u helpen. In tegenstelling tot QTL voor Firefox die met Google Translation werkt, werkt deze zoals de naam al aangeeft met de computervertalingen van Microsofts Live Search. Het is dan ook een toevoeging van Microsoft zelf. Ze is helaas niet beschikbaar voor IE6 of IE7: u moet IE8 hebben. Dat beperkt de bruikbaarheid natuurlijk fors.

Product: Live Search Translator

Website: translator.live.com

Platform: Windows en IE8

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content