Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Nu de joint venture tussen EMC en Lenovo is afgerond, wordt de toekomst van Iomega stilaan duidelijk. Het merk zelf wordt minder zichtbaar, maar er openen zich wel nieuwe perspectieven.

Iomega, opgericht in de jaren ’80, heeft zijn reputatie opgebouwd op basis van opslagproducten voor het grote publiek, zoals Bernoulli (een technologie die werd ontwikkeld door 3 voormalige medewerkers van IBM), Jaz of Zip. Maar ook op basis van NAS-oplossingen (net-work attached storage) voor kmo’s en dochterondernemingen van grote organisaties. Sinds 2008 is het bedrijf overgenomen door EMC, marktleider voor opslag, die zijn producten had opgenomen in zijn catalogus van opslagplatformen, naast oplossingen voor back-up/archivering en virtualisatie/connectiviteit.

Joint venture

In augustus 2012 besloten Lenovo (wereldwijd nr. 1 op het vlak van pc’s, ontstaan uit de overname van de microcomputeractiviteiten van IBM) en EMC (wereldwijd nr. 1 inzake opslag) om een joint venture op te richten, die de weinig originele naam LenovoEMC kreeg. Ook sloten ze een strategisch partnerschap in de wereld van servers en opslag. In eerste instantie zal de joint venture de NAS-producten van Iomega in zijn gamma opnemen om opslagoplossingen te verkopen in de wereld van de grote ondernemingen en kmo’s. In de praktijk maken de r&d-teams voor software en hardware van Iomega, naast enkele mensen van EMC, deel uit van Lenovo, net als de sales force en marketing. “We blijven nog wel een aparte structuur binnen Lenovo omdat de groep in de Verenigde Staten de entiteit ‘advanced servers’ heeft opgericht, wat binnenkort ook in Europa zal gebeuren. Zo maken we deel uit van een nieuwe familie met EMC, marktleider inzake opslag, als vader, en Lenovo, marktleider op het vlak van pc’s, als moeder, en VMware, marktleider in virtualisatie, als zus”, aldus Filip Joly, country manager van Iomega Benelux, die deze functie behoudt in de nieuwe structuur.

Het NAS-gamma van Iomega omvat producten zoals desktop, tower en rack (met name de series PX, IX en EZ), en biedt capaciteiten gaande van diskless tot 48 TB, dit alles gekoppeld aan het eigen besturingssysteem LifeLine en als aanvulling op de ThinkServer-servers en ThinkStation-werkstations van Lenovo. Iomega verkoopt trouwens opslagoplossingen voor videobewaking en iConnect-stations voor thuisopslag.

Distributie

Iomega heeft zijn producten altijd onrechtstreeks op de markt gebracht, maar gaat voortaan nog meer gebruik maken van de distributiekanalen van Lenovo, vooral voor het grote publiek, maar ook voor kmo’s, grote accounts en de openbare sector. Intussen blijft het bedrijf zijn relaties met EMC optimaliseren en nog meer gebruik maken van value added resellers en distributeurs (nu ook Avnet). De meer specifieke verdeling voor videobewaking (met Azlan, Anixter en andere ADI) en cloudopslag (met isp) zal trouwens nog verder worden uitgebreid.

Maar naast de joint venture zou de strategische samenwerkingsovereenkomst nog nieuwe perspectieven moeten openen, want de synergie heeft ook betrekking op de servertechnologie x86 (in de Verenigde Staten verkoopt EMC al Lenovo servers). Daarnaast is er een oem-overeenkomst waarmee EMC zijn producten kan verkopen in China onder het merk Lenovo.

Op termijn zou deze joint venture trouwens kunnen uitmonden in de uitwerking van een soort VSPEX light, want VSPEX is een aanbod dat server, netwerk, storage, virtualisatie, enterprise applicaties en beheertools combineert in vooraf geteste en gecertificeerde configuraties.

Marc Husquinet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content