Softwarebedrijf SAP gaat de komende vijf jaar twee miljard euro investeren in toepassingen rond het ‘Internet of Things’. Ook het big-data-aanbod wordt versterkt.
Real-time informatie, dát is wat bedrijven nodig hebben”, vertelde Patrick Van Deven, de Belgische country manager van SAP, onlangs nog in een gesprek met Data News. En wie real-time informatie zegt, denkt ook meteen aan big data en analytics. Het hoeft dus niet te verbazen dat het Duitse softwarebedrijf met Altiscale een overname aankondigt in het big-datadomein. Altiscale wordt een aparte business unit binnen SAP en moet klanten toelaten om bigdatatoepassingen in de cloud te draaien. Altiscale is een aanbieder van Big-Data-as-a-Service gebaseerd op Hadoop en Spark en het kan SAP helpen om meer concrete businesswaarde uit data te halen.
“SAP heeft altijd al veel overnames gedaan en is er ook goed in om daar extra business uit te halen”, zegt Patrick Van Deven, “SuccesFactors doet het bijvoorbeeld erg goed, maar ook Hybris kent veel tractie.” SAP nam Hybris in 2013 over en is daarmee nu een marktleider in e-commerce en customer engagement. Het succes van omni-channel is voor een groot stuk door Hybris gerealiseerd”, aldus Van Deven die aangeeft dat ook in ons land deze productlijn goed draait.
2 MILJARD EURO
Pas kondigde SAP nog aan dat het 2 miljard euro wil investeren in het Internet of Things (IoT). U weet wel : slimme, met elkaar verbonden apparaten en machines. SAP denkt dan vooral aan IoT-oplossingen voor de industrie, waarbij ook de in-memorytechnologie Hana kan gekoppeld worden aan sensoren en allerlei slimme apparatuur. Inbegrepen in die twee miljard euro zit een overname van het Italiaanse IoT- en machine-to-machine (m2m) platform Plat. One.
Net voor de zomer kocht SAP ook al Fedem Technology : een Noors IoT-bedrijf. Die overname moet SAP toelaten om cloudgebaseerde ‘predictive maintenance’ aan te bieden. Dat past perfect in het ‘industry 4.0’ scenario dat SAP voorspiegelt als toekomstbeeld. Met die 2 miljard aan investeringen wil SAP ook het IoT-ecosysteem verder uitbouwen. Onlangs kondigde SAP nog een samenwerking aan met technologieconcern Bosch op dit gebied. Volgens SAP zal de wereldwijde markt voor Internet of Things tegen het einde van dit decennium een waarde hebben van 250 miljard euro.
DIGITALE TRANSFORMATIE
SAP heeft de afgelopen jaren zijn centrale erp-product volledig herschreven om meer real-time data en ‘live’ reporting mogelijk te maken. “Dat is waar de wereld vandaag nood aan heeft, en niet langer aan manuele verwerkings- en batchopdrachten”, aldus Van Deven, “En de toekomst versnelt alleen maar. Kijk maar naar de digitale disruptie die quasi elke sector treft en de digitale transformaties waar grote en kleine bedrijven mee bezig zijn”, aldus Van Deven die graag het misverstand uit de wereld helpt dat SAP alleen de groten der aarde aanbelangt. “3 op de 4 klanten in België is een kleine of middelgrote onderneming, maar het is wel zo dat al die kmo’s samen maar een derde van onze omzet betekenen”, klinkt het.
“Maar zowel groot als klein heeft schrik om een disruptor te ontmoeten die hun hele bestaansreden en businessmodel overhoop gooit. Die vrees om overbodig te worden, stuwt de digitale transformatie vooruit”, zegt Van Deven. Hij ziet alvast voldoende dynamiek in de markt : “We zijn duidelijk uit de crisis, maar de verkoop is geëvolueerd naar twee tempo’s. Enerzijds is er de trend naar meer puntgerichte, snelle, en dan vooral cloudgebaseerde oplossingen. Anderzijds zijn er lange verkoopscycli voor globale transformatiestrategieën bij dan vooral de grote ondernemingen.”
Wat dan de grootste uitdaging voor bedrijven is in die transformatie, willen we nog weten ? “Niet de technologie. Misschien ook niet de durf. Maar eerder de verbeeldingskracht, het proberen te visualiseren van hoe de toekomst er uit kan zien. Dát is waar heel wat Belgische bedrijven het moeilijk mee hebben”, besluit de Belgische SAP-topman.
Kristof Van der Stadt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier