IoT met toegevoegde waarde als uitgangspunt

Lieven Vandamme en Rik Vandemoortele van Savaco : "We bouwen IoT-oplossingen die een antwoord bieden op de concrete vragen van onze klanten."

Het Internet of Things is geen toekomstmuziek. Het is er al. Savaco bouwde een ‘proof of concept’ voor een IoT-platform. Het bedrijf uit Kortrijk stapt met die oplossing – een combinatie van IoT en augmented reality – nu naar de markt.

Vorig jaar vierde Savaco zijn vijfentwintigste verjaardag. Met een omzet van vijfentwintig miljoen euro en 121 medewerkers bleek het meteen ook het meest succesvolle jaar uit de geschiedenis van de Kortrijkse onderneming. Savaco is het bedrijf van Carl Sabbe en Rik Vandemoortele, twee voormalige studiegenoten die in 1991 de sprong waagden naar een eigen onderneming. Savaco begon als aanbieder van cad-oplossingen (computer-aided design) voor productontwikkeling. Het bedrijf leverde echter al snel ook de werkstations en breidde zijn activiteiten zo uit richting infrastructuur en netwerk. Vandaag is Savaco nog altijd actief rond cad en plm (product lifecycle management), maar ook rond cloud- en datacenterinfrastructuur, met onder meer een eigen managed iaas-platform, en rond business productivity, met nadruk op Microsoft. Onder de klanten van Savaco bevinden zich bedrijven als LVD, Van de Wiele, Niko Group en Vandelanotte.

DE THEORIE TOEGEPAST

Daarnaast zet Savaco in op het Internet of Things, met een eigen IoT-platform op basis van Thingworx, het platform van het Amerikaanse PTC. Savaco maakt IoT heel concreet. “Het vertrekpunt zijn data, bijvoorbeeld van een machine”, zegt Lieven Vandamme, customer services manager bij Savaco. “De analyse van de data levert dashboards op, waarna wij data kunnen terugsturen naar de machine. Het laat ons toe nog een stap verder te gaan, namelijk met oplossingen waarin we augmented reality verweven.”

Een onderhoudstechnicus die zich bij een machine bevindt, kan er een 3D-model op projecteren, zodat hij meteen ziet hoe en waar hij moet ingrijpen. Zo’n hologramprojectie is onder meer mogelijk via Microsoft HoloLens. “Technisch kan dat allemaal”, zegt ceo Rik Vandemoortele, “maar toch starten we voor dit soort oplossingen niet vanuit de technologie.” Savaco ging in de eerste plaats op zoek naar cases. Rik Vandemoortele : “We hebben vijfentwintig klanten bevraagd. We wilden weten wat hun ideeën en verwachtingen rond IoT zijn, in welke domeinen ze mogelijke business cases zien.” Uiteindelijk werkten drie bedrijven mee aan een concrete proof of concept. Lieven Vandamme : “We wilden niet zomaar iets uitvinden. We hebben die case echt vanuit de praktijk ontwikkeld.”

VAN OP AFSTAND

Om het project helemaal tastbaar te maken, bouwde Savaco met Legoblokjes een werkend schaalmodel van een graafmachine, inclusief het bijhorende cad-model. De machine bevat sensoren en een controller die de geregistreerde data doorstuurt naar het IoT-platform. Lieven Vandamme : “Het ecosysteem bestaat verder uit een plm-systeem, dat alle informatie over de machine bevat, en een erp-systeem, met informatie over aankopen en voorraden van wisselstukken voor de machine, levertijden enzovoort.” Het resultaat van de oefening is een dashboard waarop af te lezen is of de machine naar behoren werkt. Klik de gebruiker op het cad-model een onderdeel aan, dan ziet hij meteen alle informatie die erover beschikbaar is in het plm-systeem.

De toepassing heeft een duidelijke toegevoegde waarde voor de klanten van Savaco, waaronder diverse machinebouwers. Een machine die een alarm uitstuurt, leidt per definitie tot tijdverlies. Niet alleen omdat de machine stilvalt maar ook omdat het bedrijf de foutcode moet opzoeken, er een papieren machineplan bij moet nemen, een technicus moet sturen enzovoort. “IoT laat troubleshooting van op afstand toe”, zegt Rik Vandemoortele. “Is er toch iemand ter plaatse, dan kan hij de machine inspecteren met de ondersteuning van augmented reality.” In het beste geval helpt IoT het defect voorkomen. De sensoren waarschuwen voor wijzigingen in de meetwaarden, wat preventief ingrijpen mogelijk maakt. “De test heeft aangetoond waar de toegevoegde waarde schuilt”, besluit Rik Vandemoortele. “Het laat ons toe nu met een concrete oplossing naar de markt te stappen.”

Dries Van Damme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content