Iris ICT gebruikt de overnames van Jeeves (in 2005) en Corismo (in 2009), de jarenlange samenwerking met IBM en de eigen Iris Virtual Desktop om SaaS-diensten aan te bieden. Dat aanbod mikt vooral op de grotere kmo.
Het software-as-a-service principe bestaat eigenlijk al een hele tijd (het gaat terug tot het servicebureau van de jaren ’70), maar heeft nu weer de wind de zeilen. Het concept biedt immers nogal wat voordelen, vooral in crisistijd: weinig startinvesteringen, voorspelbare en vaste kosten, flexibiliteit enz. Maar de kloof tussen theorie en realiteit is, zeker in ons land, nog groot.
Troeven
Toch denkt Iris ICT, de dienstenpoot van het Waals-Brabantse technologiebedrijf IRIS, dat het over de nodige troeven beschikt om met SaaS-diensten uit te pakken. De oprichting van Iris ICT dateert van ’99 en is een voortzetting van IT Vision, dat zicht focuste op servers en opslag. In 2005 volgt de overname van mainframespecialist Jeeves en in januari van dit jaar kwam ook het Antwerpse Corismo, gespecialiseerd in consulting, implementatie en beheer van it-systemen bij grote accounts in België, in handen van Iris ICT. Dankzij een jarenlange samenwerking met IBM is Iris ICT bovendien vertrouwd met een ruime waaier van platformen en integratieoplossingen. Voorts rekent het bedrijf op zijn Iris Virtual Desktop (IVD), een desktopvervangende technologie die gekoppeld wordt aan gevirtualiseerde servers. Vooral het onderhoud, het gebruik van nieuwe toepassingen en het maken van back-ups worden hierdoor eenvoudiger, met daarbovenop een lager energieverbruik.
Kortom, Iris ICT heeft nu expertise in huis voor zowel mainframes, Aix/Linux-systemen en Intel-platformen als kennis van software (Tivoli, VMware, Xen), beveiliging en opslag, vooral van IBM. “Met 80 medewerkers kunnen wij bogen op een totaal van meer dan 2.000 jaar ervaring bij klanten die variëren van grote kmo’s tot grote accounts, in alle sectoren in België en Luxemburg,” zegt algemeen directeur Gamal Khaldi.
SaaS
“Die brede ervaring willen we uitspelen bij de kleinere kmo,” aldus Gamal Khaldi. Er wordt vooral gemikt op bedrijven met ten minste 50 werkstations. “Wij bieden drie soorten diensten aan: monitoring op afstand van de infrastructuur, met desgewenst interventies op elk moment, remote managed services met beheer ter plekke of op afstand, zoals back-up- of it-productiediensten. Voorts de eigenlijke SaaS-diensten waarbij wij de toepassingen van de klant op onze eigen machines laten draaien.” Van volwaardige hosting zal er in principe geen sprake zijn. “Wij beheersen onze infrastructuur perfect en hebben ze gestandaardiseerd en gevirtualiseerd, schaalbesparingen kunnen we dus doorspelen aan de klant.”
Daarnaast kan het SaaS-aanbod gecombineerd worden met de installatie van IVD dat een pc-park vrevangt. Dat vereenvoudigt het beheer en maakt de automatisering mogelijk van de implementatie van toepassingen of updates en back-ups.
Ontwikkelingen
Iris ICT biedt zijn modulaire aanbod aan op mainframes, Unix- en Windows-servers en opslagsystemen in België en Luxemburg, binnenkort ook in Frankrijk en daarna Nederland. “Wij maken SaaS toegankelijk voor de kmo. Wij zijn de eerste speler op deze markt.” Kmo’s kunnen SaaS bovendien geleidelijk aan invoeren, en beginnen met monitoring op afstand en de diensten later uitbreiden met beheer op afstand en de volledige exploitatie.
Gamal Khaldi heeft ook al plannen om zijn aanbod te verruimen, meer bepaald op het vlak van het documentbeheer voor advocaten, na de overname door Iris van het Nederlandse MorningStar. “SaaS is pas echt interessant met een verticaal aanbod,” voegt Khaldi eraan toe. Hij verwacht dat de software zal evalueren naar een facturering volgens het gebruik, een beetje zoals elektriciteit en water. “Wij beperken ons tot systemen, besturingssystemen, netwerken, virtualisering en back-up, zonder aan de toepassingen te raken.” Voor die toepassingen hebben kmo’s immers al een partner of intern personeel. Khaldi besluit: “Uiteindelijk zal het utility computing-model algemeen ingang vinden en dat zal de kmo’s bevrijden van de hele infrastructuurproblematieks waardoor ze op hun kernactiviteit kunnen focussen.”
Marc Husquinet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier