De lonen van de Belgacom-top moeten naar omlaag, en wel meteen. We parafraseren een uitspraak van MR-voorzitter Charles Michel uit 2012. Een jaar later is daar weinig aan veranderd, maar de toon is gezet.
De uitspraak van Michel volgde toen op een voorstel van toenmalig minister van overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) die managers van overheidsbedrijven maximaal 290.000 euro wou laten verdienen.
Maar sta ons toe om voor deze ‘een jaar later’ sceptisch te zijn. Verdienen Bellens en de overige toplui bij Belgacom vandaag minder? Ja en neen. Op de meest recente aandeelhoudersvergadering in april verzette de overheid zich als meerderheidsaandeelhouder tegen het verloningsbeleid. Die ‘neen’ van de overheid heeft geen invloed op de vaste vergoeding maar wel op de variabele. Geen goedkeuring betekent geen uitbetaling.
Didier Bellens krijgt als ceo de meeste tegenwind. Is zijn vergoeding gezakt? De Tijd berekende in maart dat de topman het afgelopen jaar in totaal 2,48 miljoen euro verdiende, 96.011 euro minder dan in 2011. Kort: Ja, Bellens verdient minder, maar de kans dat u hem voortaan in de Aldi tegenkomt is even klein gebleven.
Maar hebben we “Het loon van Bellens moet omlaag” al niet eerder gehoord? De uitspraak is intussen gratis media-aandacht voor elke politicus. Zo moest de regering in 2008 beslissen over de verlenging van het mandaat van Bellens waarbij de gouden parachute werd verlaagd van meer dan 8 miljoen naar een miljoen euro. Toen was Inge Vervotte (CD&V) minister van Overheidsbedrijven, vandaag ligt die eer bij Jean-Pascale Labille (PS). In een interview met De Morgen liet hij in april verstaan dat hij tegen de zomer wil dat Belgacom de lonen van zijn topmanagers verlaagt.
Gaat dat echt gebeuren? Bij de politieke partijen lijkt vandaag meer eensgezindheid over het inperken van die vergoedingen dan enkele jaren geleden. Ook Bellens zelf heeft sinds 2008 meermaals onder vuur gelegen. Maar hij weet zichzelf wel telkens te verkopen aan de regering en ook Belgacom zelf blijft niet stilzitten. Zo waarschuwde interimvoorzitter Michel Moll er op de aandeelhoudersvergadering voor dat Belgacom louter de marktprijs betaalt voor zijn mensen en dat een lagere vergoeding impact heeft op de kwaliteit (lees: omzet, klanten en winst/dividend) van het bedrijf. De toon van lagere vergoedingen is dus ingezet, maar of het er effectief van komt blijft koffiedik kijken, net zoals de afgelopen jaren.
[PVL]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier