Flexos was tot voor kort een erg lokale speler maar het it-dienstenbedrijf uit Verviers wil het voortaan over een andere boeg gooien. Het nieuwe bedrijfsmodel mikt op de internationale markt. Daarvoor is de onderneming een alliantie aangegaan met een wereldwijde topper en partner van Google.
Flexos was oorspronkelijk een erg lokale kmo die het voornamelijk moest hebben van klanten met een soortgelijke omvang (concessiehouders, advocatenkantoren,…) en een handvol grote accounts. Sinds de lancering in 1991 heeft de specialisatie van Flexos – installatie, configuratie en onderhoud van het computerpark – echter aan toegevoegde waarde ingeboet. “Firewalls bvb. maken tegenwoordig deel uit van de standaarduitrusting van bedrijven,” merkt Flexos-baas Jean-Paul Rosette op. “Dat vertaalt zich in krimpende marges.”
De 45-jarige graduaat informaticus zette zijn voorliefde voor it al op heel jonge leeftijd om in de praktijk. Na zijn militaire dienst en een passage bij de gewezen RTT, richtte hij Flexos op (toen nog onder een andere naam).
Scansafe
Vier jaar geleden dacht hij met vanop afstand beheerde it-beveiligingsoplossingen het gat in de markt gevonden te hebben. Het Franse bedrijf Blackspider leek een aantrekkelijke partner te kunnen worden en Rosette trok naar Parijs. De contacten waren goed maar Blackspider werd overgenomen door de Britten. Vervolgens liet de Waalse ondernemer zich inspireren door een artikel in een Amerikaans magazine over toekomstige economische leiders. Sinds zijn Franse uitstap had hij de smaak van transnationale onderhandelingen te pakken. Rosette nam contact op met het bewuste bedrijf, Scansafe. Hij ontmoette de verantwoordelijken van het Amerikaanse bedrijf in Keulen. “We barstten van de energie en de wil om ons te engageren,” zegt hij nu. “We ondertekenden een overeenkomst om de distributie van hun dienst in onze streek te verzekeren.” En daarmee heeft Flexos mogelijk het grote lot gewonnen want Scansafe is ondertussen een partner-ship aangegaan met de Amerikaanse groep Postini (36.000 bedrijfsklanten) en die werd op zijn beurt recent overgenomen door Google. “Het is alsof we in de jaren ’70 een overeenkomst zouden hebben gesloten met Microsoft”, vertelt een geamuseerde Jean-Paul Rosette.
Het kleine Waalse bedrijfje heeft dan ook vleugels gekregen. Flexos rijgt de deelnames aan missies van het Waalse exportagentschap Awex aan elkaar. Na o.a. Saudi-Arabië wordt nu druk geprospecteerd in Bulgarije. Het online beheer van it-beveiligingstoepassingen hoeft dan ook geen rekening te houden met geografische grenzen. Een kleine speler als Flexos kan moeiteloos klanten aanleveren die zich aan de andere kant van het Europese continent bevinden. “We huren momenteel ruimte in een Londens datacenter,” vertelt Rosette. “Als we zoiets zelf zouden moeten bouwen, zou ons dat 10 tot 20 miljoen euro kosten. In Wallonië blijven we er nog te vaak van overtuigd dat het lanceren van een activiteit een zware opstartinvestering vergt. Maar vandaag kunnen we gedeeld gebruikmaken van de technologische middelen waar ze voorhanden zijn.”
Cijfers
Flexos haalde in 2006 een omzet van 1,3 miljoen euro. Voor 2007 wordt een cijfer van 1,5 miljoen euro vooropgesteld Binnen twee jaar moeten de inkomsten oplopen tot 4,2 miljoen euro, rekent Jean-Paul Rosette voor. Middelen om die groei te ondersteunen moeten komen van de (al wel een keer uitgestelde) IPO van Flexos op de Vrije Markt, die gepland is voor de komende weken.
Jean-Yves Huwart
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier