IT-budgetten stijgen, maar skills blijven een probleem
Goed nieuws : de it-budgetten én de it-uitgaven stijgen opnieuw. Minder opbeurend : het vinden van de juiste ‘skills’ blijft voor een kwart van de cio’s de grootste hindernis voor succes.
De budgetten voor zakelijke it zitten opnieuw in de lift. Gemiddeld neemt het it-budget waarover een Europese cio beschikt met 1,4 procent toe. Dat blijkt uit een onderzoek van Gartner waarvan de resultaten voorgesteld werden op het Gartner Symposium/ITxpo in Barcelona. Dat groeipercentage is weliswaar het laagste van alle regio’s : wereldwijd is de gemiddelde toename +2,2 procent met +4,3 procent in de Apac-regio als uitschieter. Maar het is toch bemoedigend, zegt Andy Rowsell-Jones, research vice president bij Gartner. “Als je het fenomeen shadow it mee in rekening zou nemen, komt het totale budget nog een kwart hoger uit”, klinkt het.
Sterker nog : die shadow it is volgens de man ook nodig om innovatie te omarmen en een bimodal it-aanpak te stimuleren. “Shadow it ontstaat wanneer werknemers of teams beginnen te experimenteren. Je hebt die experimenten ook nodig wil je weten welke technologie of aanpak echt werkt. Shadow it aan banden leggen, lijkt me dus nefast”, stelt Rowsell-Jones.
WAAR GEEFT DE CIO GELD AAN UIT ?
De budgetten stijgen, maar ook de effectieve uitgaven nemen toe. Voor dit jaar gaat Gartner er nog van uit dat de toename in de Emea-regio beperkt blijft tot een magere 0,6 procent, maar in 2017 verwachten de analisten een groei in de it-uitgaven met 1,9 procent. De vinger gaat dus niet meteen op de knip. De vraag is dan vooral : waaraan geven it-afdelingen het meeste geld uit ?
Alvast niet aan ‘devices’ : het is die daling die voor de zwakke groei dit jaar verantwoordelijk was, en die ook nog licht op de groei van volgend jaar blijft wegen (-0,8 procent). Het zijn vooral software (+6,8 procent) en it-diensten (+4,1 procent) waaraan opnieuw meer geld uitgegeven wordt. Communicatiediensten (+0,7 procent) en datacentersystemen (+1,4 procent) vertonen een lichte groei. In het verleden groeide het datacentersegment in hetzelfde tempo als software, maar de opkomst van Software-as-a-Service (SaaS) en cloud verandert de verhoudingen.
MEER BI, MINDER ERP
Steeds meer bedrijven zetten in op digitalisering en die hap uit het totale it-budget wordt alsmaar groter. Zeker bij het segment van ‘top performers’ dat Gartner definieert, waar nu al 33 procent van het budget naar digitalisering gaat en waar dat tegen 2018 oploopt tot maar liefst 43 procent. Ter vergelijking : bij een gemiddeld Europees bedrijf gaat momenteel 19 procent van het it-budget naar digitalisering.
Als we nog wat dieper duiken in de resultaten, zien we vooral extra investeringen in business intelligence software en analytics-oplossingen. 37 procent van de 749 Europese respondenten geeft aan dat in bi en analytics het meeste extra geld gestopt wordt. Andy Rowsell-Jones ziet ook waarin veel minder dan vroeger geïnvesteerd wordt : in erp-oplossingen. “Heel wat cio’s vinden hun huidige erp-oplossingen good enough en gaan liever voor meer bi en analysetools. Bij de top performers zie je dat nog veel nadrukkelijker. Daar investeert maar liefst 47 procent het meeste extra geld in bi en analytics, en valt het stuk erp terug tot maar 8 procent.”
SKILLS GEZOCHT
Minder goed nieuws is dat ruim 26 procent van alle ondervraagde bedrijven in ‘skills’ de grootste hindernis ziet voor het succesvol uitvoeren van de gekozen it-strategie. Dat is trouwens exact evenveel als bij een soortgelijk onderzoek een jaar geleden : ondanks inspanningen van de industrie en overheden blijft het probleem prangend.
En al helemaal als je ziet aan wélke skills het grootste tekort is : “Information/analytics/data science/business intelligence”, aldus Rowsell-Jones.
Kristof Van der Stadt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier