Een jaar geleden ging Geert Reynaerts aan de slag als kersverse it-manager bij EVS. Het is zijn ambitie om van de informatica-afdeling een volwaardige partner van de business te maken, en om de gebruikers flexibele oplossingen aan te bieden, aangepast aan hun behoeften. Dit alvorens de ict-dienst nog verder te structureren en te professionaliseren.
Hoe was de informatica bij EVS geëvolueerd vóór uw komst ?
GEERT REYNAERTS : De informatica was uiteraard met het bedrijf mee geëvolueerd, van een team van enkele personen naar de huidige structuur. In het begin waren de informatici polyvalent, maar met de groei van het bedrijf hebben ze zich gespecialiseerd. Voortaan is ict verdeeld in 3 onderafdelingen : infrastructuur, service desk en lan en veiligheid. Er is ook personeel voor lokale ondersteuning. Dat zijn een twaalftal personen. Ik moet erbij vermelden dat de service desk en imac (install, move, add & change) uitbesteed zijn.
Wat waren de belangrijkste projecten bij uw komst ?
GEERTREYNAERTS : Naast de virtualiseringsinspanningen van de voorbije jaren stonden in 2014 twee grote projecten op de agenda : het nieuwe gebouw en de uitrol van een wereldwijd mpls-netwerk. Bij mijn komst in juli 2014 waren drie grote offerte-aanvragen gelanceerd, voor lan, wifi en opslag. Deze infrastructuur moest in het nieuwe gebouw zijn uitgerold vóór de verhuis die gepland was voor het 1e semester van 2015. Doelstelling was een minimale downtime om het werk van de teams zo weinig mogelijk te hinderen. We moeten in het achterhoofd houden dat de activiteiten van EVS zeer krachtige ict-tools nodig hebben. We hebben de verhuis – voordien waren de teams over 6 gebouwen verdeeld – aangegrepen om de IP-adressen te reorganiseren met specifieke ‘ranges’ per afdeling. Voor de bedrading hebben we gekozen voor microschakelaars op elk bureau in combinatie met glasvezelringen om elke gebruiker een breedbandverbinding te bieden die meer dan snel genoeg is. Voor de opslag verkozen we een tiering om de capaciteit te vergroten door de bestaande opslagruimte te hergebruiken. Ik wens hier trouwens alle personeelsleden te bedanken voor de grote flexibiliteit en het enorme professionalisme dat ze tijdens de verschillende verhuisweekends aan de dag hebben gelegd.
Het andere grote project betrof het mpls-netwerk dat de oude vpn-breedband moest vervangen die weinig efficiënt is gebleken. Nu zijn 16 van onze 20 sites onderling met elkaar verbonden, met een aangepaste bandbreedte. Wij hebben gekozen voor één enkele partner die ons een ’round trip’ kon aanbieden die optimale debieten garandeert.
Ik voeg eraan toe dat onze strategie er voortaan in bestaat om onze ict-partners te consolideren om meer impact te hebben bij problemen en een groter gewicht te hebben bij prijsonderhandelingen. Dat stelt ons in staat om onze kosten te optimaliseren en de relaties gemakkelijker te beheren. Zo hebben we één enkele partner voor hardware, desktop service en mpls.
Wat zijn de grote toekomstprojecten ?
GEERT REYNAERTS : Met de verhuis en de indeling van de teams in een nieuw gebouw blijft beveiliging een prioriteit. We hebben een volledige beveiligingsaudit besteld om na te gaan of onze beveiligingssystemen zijn aangepast aan de behoeften van een bedrijf als het onze. Dat is een project voor 2015 en 2016.
Het disaster recovery plan is een ander punt dat we gaan aanpakken met de centralisering van de infrastructuur in het nieuwe gebouw, terwijl we vroeger over meerdere sites beschikten die we konden gebruiken om na een ramp weer op te starten. Dat project moet in 2016 vorm krijgen.
Wat is uw strategie op het vlak van de cloud ?
GEERT REYNAERTS : We hebben al heel wat ervaring met de cloud omdat een van de oplossingen die EVS commercialiseert, in de cloud wordt gehost. Het gaat hier om ons C-Cast platform, waarmee sportevenementen op een tweede scherm kunnen worden uitgezonden.. Met C-Cast konden abonnees van Sporza tijdens de Wereldbeker in 2014 bijvoorbeeld spelfasen van een voetbalwedstrijd op tablet of smartphone bekijken met 15 tot 20 verschillende camerastandpunten. Deze oplossing wint steeds meer aan populariteit, ook om toeschouwers van een match rechtstreeks in het stadium toegang te geven tot extra informatie.
Op het vlak van interne informatica evolueren we naar een hybride model in het kader van ons partnerschap met Microsoft, waarvan we Gold ISV zijn. Momenteel bereiden wij de omgeving voor en gaan we demonstraties geven voor het directiecomité en de stakeholders van het bedrijf om verschillende alternatieven voor te stellen. Na de validering zullen we besluiten welke elementen naar de cloud kunnen migreren, denk maar aan opslag, Office of Exchange. Tegen het einde van het jaar zouden meerdere diensten beschikbaar moeten zijn.
Wat zijn de andere projecten…
GEERT REYNAERTS : Dit jaar gaan we de implementatie voltooien van de bedrijfstelefonie op onze collaboratietool Lync. Bovendien gaan we een itsm-tool uitrollen om ons af te stemmen op de best practices van itil op het vlak van incident en change management. Dat is echter een langetermijnsproject. Momenteel hebben we nog geen product gekozen, maar we willen een oplossing vinden die voor 80 of 90 procent aan onze behoeften voldoet. Te meer omdat onze strategie erin bestaat om zoveel mogelijk producten ‘off the shelf’ te kiezen om de bedrijfskosten te beperken.
Hoe belangrijk is de CIO bij EVS?
GEERT REYNAERTS : Ik moet er aan herinneren dat de functie van ict-manager pas in 2013 werd gecreëerd. Vóór mijn aanstelling stonden verschillende organisaties en meerdere interne en externe personen in voor de opvolging van de teams. Een van de redenen waarom deze functie in het leven werd geroepen, was om te kunnen beschikken over iemand die een ict-visie kon ontwikkelen en een roadmap kon opstellen. Het is mijn ambitie om van de afdeling een dienst te maken die een toegevoegde waarde vormt voor de andere afdelingen. Informatica is nu goed op weg om een volwaardige partner van de business te worden. Ik stel vast dat steeds vaker onze mening wordt gevraagd over zaken als de cloud, virtualisatie of beveiliging. We zijn echter niet van plan om zomaar een oplossing op te dringen. We willen een belangrijke partner zijn die een toegevoegde waarde creëert voor de interne klanten.
De directie is zich trouwens steeds meer bewust van het belang van it. Dat bewijzen de recente investeringen in het nieuwe gebouw en het mpls-netwerk. Hierdoor is het informaticabudget de laatste jaren sterk geëvolueerd. Voor 2015 wordt het ict-budget opnieuw gestabiliseerd, al zal het drp-project uiteraard op de investeringen wegen. We willen alleen de noodzakelijke uitgaven doen en de bedrijfskosten terugdringen zonder de kwaliteit en beschikbaarheid in het gedrang te brengen. Dit gezegd zijnde, in een bedrijf waar 50 procent van de medewerkers deel uitmaakt van de r&d-afdeling en dus specialisten in technologie zijn, moet de informatica flexibele oplossingen aanreiken, aangepast aan de gebruikers.
Ondervindt u problemen op het vlak van aanwerving ?
GEERT REYNAERTS : Beginnersprofielen aanwerven is niet moeilijk, seniors aantrekken is minder eenvoudig. EVS heeft nochtans heel wat troeven in huis : gemakkelijk bereikbaar op 1 uur van Brussel, boeiende en gevarieerde hightechprojecten, een jonge en dynamische cultuur, een hypermoderne technologische omgeving en groeimogelijkheden.
Is groene IT belangrijk ?
GEERT REYNAERTS : Wij zijn een technologisch bedrijf met een groot professioneel serverpark dat warmte genereert. Bij het ontwerp van de nieuwe zetel proberen we hiermee rekening te houden en oplossingen te kiezen die ons in staat stellen om onze koolstofvoetafdruk te verkleinen. We koelen onze systemen met lucht van buitenaf, indien nodig in combinatie met ijswater. In de winter wordt de warmte van de informaticalokalen gerecupereerd via warmtepompen om het gebouw te verwarmen, terwijl de warme lucht van de 1e en 2e verdieping de open parking op -2 verwarmt. Bovendien wordt de opslagruimte verwarmd door pompen die de warmte recupereren die de UPS afgeven. Daarnaast hebben wij 611 fotovoltaïsche modules geïnstalleerd voor een totale capaciteit van 150 Kc.
Marc Husquinet
“Informatica is goed op weg om een volwaardige partner van de business te worden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier