Benoît Huon, gewezen OS/2-ontwikkelaar bij IBM en gewezen lid van het leidende team van Ezos, heeft al enkele jaren persoonlijke belangstelling voor het milieu en de manier waarop technologie mee het gewicht van de menselijke activiteiten kan beperken. Nadat hij allerlei opleidingen in ‘green it’ volgde, vertrok hij voor een tijdje naar Frankrijk om er voor rekening van Capgemini als consultant bij Bouygues aan de slag te gaan.
Toen hij in 2009 terug in België was, richtte hij Ophiteo op: een adviesbedrijf dat diensten, opleidingen en expertise op het vlak van ontwikkeling aanbiedt aan ondernemingen. Zo kunnen die hun strategie rond ‘green it’ en duurzame ontwikkeling bepalen, aanpassen of doen evolueren. Doelstelling: ervoor zorgen dat bedrijven zich bewust worden van de milieu-impact (broeikaseffect, beheer van hulpbronnen…), en dit al van in het stadium van de studie en de invoering van een oplossing, een product of een project, en tijdens de hele levensduur ervan.
“Momenteel geeft Ophiteo vooral opleidingen”, aldus Benoît Huon. “De grootste behoefte schuilt immers in bewustmaking. We moeten de mensen sensibiliseren voor wat ze allemaal kunnen doen.” Deze eerste stap mondt vervolgens uit in meer specifieke opleidingen, bijvoorbeeld voor ingenieurs en ontwikkelaars. Doelstelling: “hen doen begrijpen dat oplossingen duurzamer zijn als ze op een andere manier ontwikkeld worden, en dat de coderegels efficiënter uitgewerkt kunnen worden. We mogen niet zeggen dat het volstaat om de machine te boosten om de ondoeltreffendheden of de wirwar van de codes te verbergen die we zijn gaan stelen op het net en die we op goed geluk bijeengezet hebben…”
De moeilijkste hindernis die we nu nog moeten overwinnen, is de roi-redenering. “De bedrijven willen weten wat ze erbij gaan winnen, naast een beter imago. Dat is vrij gemakkelijk aan te tonen als het zuiver om it-optimalisatie gaat. Het wordt des te moeilijker zodra men overstapt naar green it 2.0, oftewel het gebruik van it als vector van betere milieuefficiëntie. Zolang de CO2 geen waarde heeft en de energie goedkoop is, blijft het moeilijk om aan te tonen wat ze erbij winnen. Tenzij het belastingrisico wordt ingeroepen…”. Als een van zijn opdrachten maakte Ophiteo koolstofevaluaties voor verschillende organisatoren van sportevenementen, zoals de Ronde van Frankrijk of de rally van Touquet. Het bedrijf is nu van plan om samen met de onderneming Tripy software te ontwikkelen voor emissiebeheer en koolstofcompensaties van grote sportevenementen.
[BD]
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier