IT-security buitenshuis

Argenta waakt strikt over de security governance van zijn IT-omgeving, maar rekent voor de operationele uitvoering van zijn IT-beveiliging op een externe partner. Proximus treedt voor de bank- en verzekeringsgroep op als managed security service provider.

“Ik wilde eigenlijk liever een stille referentie zijn”, lacht Brigitte Buyle, de CIO van Argenta, wanneer ze in Mechelen op het podium van Think Things verschijnt. Het jaarlijkse innovatie-event van Proximus vond midden oktober voor het eerst sinds corona weer fysiek plaats. “Argenta is een bedrijf dat liever op zijn klanten focust, maar ik vond het toch belangrijk om hier ons verhaal te vertellen.”

Dat verhaal gaat over Argenta, dat als familiale bank- en verzekeringsgroep sinds 1956 uitgroeide tot een organisatie met 1,7 miljoen klanten. Die groei, dixit Buyle, gebeurde volledig organisch, zonder overnames. Het zegt iets over de manier waarop Argenta naar de markt kijkt. Eenvoudig, eerlijk en dichtbij zijn drie sleutelwoorden in de missie van het bedrijf.

Alles onder één dak

In 2014 lanceerde Argenta een app voor mobiel bankieren. Die app is intussen meer dan een half miljoen keer gedownload op de Google Play Store. Uiteraard bestaat er ook een versie voor iOS. “De verwachtingen van de klant zijn heel hoog”, aldus Buyle. “De app moet altijd werken en moet tegelijk ook heel veilig zijn, want uiteindelijk gaat het om confidentiële informatie.” Dat legt nogal wat druk op de schouders van de CIO. “Zoiets kun je niet alleen”, zegt ze. “Daarom schakelen we partners in.”

Concreet betekent het dat Argenta voor zijn security steunt op Proximus in de rol van managed security service provider. Argenta houdt het governance-luik in eigen regie, maar het is Proximus dat instaat voor het hele operationele luik: van de beveiliging van de internetverbindingen tot de werking van het Security Operations Center. “Alles bevindt zich zo onder één dak. Met de partner hebben we daarbij de nodige SLA’s afgesproken.”

Hogere graad van maturiteit

Brigitte Buyle praat open over de beslissing om met Proximus in zee te gaan. “Het was een complex en uitdagend project”, zegt ze. “De technische complexiteit hebben we zelfs wat onderschat. We hebben er behoorlijk wat tijd en moeite in moeten investeren om alles op orde te krijgen. Maar zo gaat dat nu eenmaal. In IT is alles ingewikkeld en onvoorspelbaar. Je kunt niet anders dan een oplossing zoeken voor de problemen die opduiken en volhouden.”

Intussen bevindt Argenta zich alweer enkele stappen verder. “We zijn de samenwerking met Proximus aan het optimaliseren.” Hoe beter de samenwerking loopt, hoe meer Argenta zich op zijn klanten kan focussen. Dat blijft de drijfveer om voor een traject met een managed security service provider te kiezen. “Met die provider hebben we de maturiteit van onze beveiliging naar een hoger niveau gebracht. Die aanpak vormt nu een deel van onze roadmap.”

Op zoek naar nieuwe modellen

Naast het verhaal van Argenta kwamen op Think Things nog tal van andere cases en innovaties aan bod. Door de snelle opeenvolging van crisissen is innovatie meer dan ooit een noodzaak. Volgens futurist Stefaan Vandist – die Think Things afsloot – volstaat het niet om het oude model te bestrijden. “We moeten compleet nieuwe modellen bedenken, die de oude overbodig maken. Het internet was op zich niet tegen de fax gericht, maar maakte hem wel overbodig. Dat idee kun je op elke industrie toepassen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content