IT’er werkt het liefst van al thuis
53% van de respondenten in onze Salarisenquête zegt het liefst thuis te werken. Voor corona bedroeg dat maar 26%. Meer dan de helft vindt ook dat hij of zij thuis het meest comfortabel werkt.
De meeste resultaten uit onze jaarlijkse Salarisenquête zijn zeer gelijklopend met die van de afgelopen jaren. Er is één grote uitzondering en dat maakt het resultaat extra opvallend. Op de vraag ‘op welke locatie werkt u het liefst?’ antwoordt 53% ‘thuis’. Dat is een verdubbeling tegenover vorig jaar toen maar 26% aangaf het liefst van thuis uit te werken. In 2020 werkte 51% het liefst op kantoor. Dit jaar is dat maar 27%. Het lijkt er dus op dat het verplichte thuiswerk van de afgelopen coronaperiode de doorsnee IT’er lang niet slecht bevallen is.
Een meerderheid (48%) vindt bovendien dat we thuis ook het meest productief zijn. Voor 35% is er qua productiviteit geen verschil tussen de thuisomgeving en het kantoor. Een duidelijke 52% zegt ook thuis het meest comfortabel te werken, waar slechts 20% dat zegt over het kantoor. Blijft over: 28% voor wie het allemaal niet uitmaakt.
Thuiswerk is dealbreaker
En blijft vooral ook over: de vraag waarom u eigenlijk nog naar kantoor komt of wil komen? In eerste instantie duidelijk om sociaal contact met collega’s te zoeken en te onderhouden (68% van de respondenten). Meetings (46%) is een duidelijke nummer twee. En 40% geeft ook aan naar kantoor te komen omdat dat opgelegd wordt door de leidinggevende of de directie.
Nu was thuiswerk voor corona altijd al meer ingeburgerd in de ICT-sector dan in andere sectoren, maar het belang is het afgelopen jaar wel toegenomen. Voor vier op de tien werknemers is het zelfs een dealbreaker: als thuiswerk niet meer mogelijk is, dan zouden ze van job veranderen. Nog eens zowat vier op de tien ziet dat minder dramatisch en houdt het op ‘ik zou daar niet blij mee zijn’.
Hybride werk is realiteit
Hoewel meer en meer bedrijven zoetjesaan hun werknemers weer naar kantoor proberen te krijgen, lijkt het anderzijds ook in de sterren geschreven dat 100% kantoorwerk – als dat nog bestond – niet meer terug komt. Werkt uw bedrijf vandaag al op een hybride manier, waarbij hybride staat voor beurtelings thuis en op kantoor werken? Daarop antwoordt 69% bij zowel IT- als niet-IT-bedrijven bevestigend. En nog eens 11% zegt dat dat nu nog niet het geval is, maar dat hybride werken dit jaar zeker nog ingevoerd wordt. Voor de volledigheid: 5% weet dat er (concrete) plannen toe zijn en de resterende 15% heeft geen weet van plannen in hun bedrijf.
Om hybride te kunnen werken is het ook handig om flexwerkplekken en vergaderruimtes vooraf te boeken. Voor 24% van de ondervraagden in de Salarisenquête van Data News gebeurt dat momenteel via de Outlook-agenda. Bij 16% is dat aan de hand van een aparte tool die ook de bezettingsgraad meet. Maar ook intekenlijst op Sharepoint of gelijkaardige systemen en tools die deel uitmaken van een breder smart office platform worden hiervoor ingezet. Bij 36% van de respondenten is het echt nog niét mogelijk, waarvan zo’n 15% zegt dat men het in het bedrijf wel aan het bekijken is.
Covid Safe Ticket?
De afgelopen weken en maanden ontstond heel wat discussie over het inzetten van het Covid Safe Ticket voor zaken die verder reiken dan evenementen. Sommige werkgevers lieten ballonnetjes op over het idee om werknemers een Covid Safe Ticket te laten voorleggen vooraleer ze op kantoor binnen kunnen of mogen. Iets wat op dit ogenblik voor alle duidelijkheid wettelijk niét mag: een werkgever mag geen persoonlijke gezondheidsgegevens opvragen bij zijn of haar werknemers. Maar hoe staat een werknemer daar eigenlijk tegenover? Zes op de tien Belgische ICT’ers heeft er volgens onze enquête alvast geen enkel probleem mee om het Covid Safe Ticket boven te halen als de werkgever dat zou vragen vooraleer hij of zij binnen mag op kantoor. 21% is dat enkel bereid als dat zou betekenen dat er dan op kantoor nergens nog een mondmasker moet gedragen worden en er geen afstandsregels meer gelden. Voor 11% kan zo’n Covid Safe Ticket op de werkvloer ‘absoluut niet’ en nog eens 8% staat er eerder weigerachtig tegenover.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier