Job Noord: Start-ups bundelen krachten om talent binnen te halen
De ‘war on talent’ raast voluit, en dus halen bedrijven alles uit de kast om toch maar die begeerde werknemers over de streep te trekken. En als je je dan toch op dezelfde plek bevindt, kun je ook maar beter de krachten bundelen. Drie Gentse start-ups organiseerden eind februari zo ‘Job Noord’, één avond waarop geïnteresseerde sollicitanten al eens konden proeven van hun nieuwe werkplek.
Het zijn knelpuntberoepen geworden, de ICT-jobs, en bedrijven moeten vechten voor het personeel op de markt. Zeker als u dan ook nog eens snel groeit, en heel wat vacatures hebt openstaan, is het niet evident om die ingevuld te krijgen. Bij Teamleader weet CEO Jeroen De Wit er alles van. “Het gaat zo hard dat we op dit moment tot veertig profielen tegelijk zoeken, zowel ICT als sales. Dan kan je alle input gebruiken die er is, zeker omdat je merkt dat potentiële werknemers het persoonlijke aspect meer en meer belangrijk vinden.”
“Er moet een match zijn.” Jeroen Lemaire van In The Pocket spreekt het als eerste uit, maar de zin valt verschillende keren. “Ze willen meer dan een salaris”, klinkt het bij Lorenzo Bown van StoryMe. Een beetje millennial wil niet zomaar ergens gaan werken, hij moet het voelen. En omgekeerd geldt dat ook, zegt Bown. “Soms gebeurt het dat iemand op papier niet het juiste profiel heeft voor een vacature, maar voel je dat hij het perfecte DNA heeft om bij je bedrijf te passen. Dan kan het gebeuren dat we zo iemand toch op een andere functie aannemen, waar hij of zij wel geschikt voor is.”
Zelfs als we elke vrouw zouden aannemen die aanklopt, zou het nog niet evenwichtig zijn
En dus? Dus was er Job Noord. Geen jobmarkt – dat mocht het vooral niet zijn – maar een avond waarop een honderdzestigtal geïnteresseerden – voornamelijk laatstejaars of net afgestudeerden – konden kennismaken met de drie start-ups die hun onderdak hebben in het Gentse Dok Noordproject. Het doel? Elkaar eens goed besnuffelen. En soms nog eenvoudiger: zorgen dat die jonge profielen uw naam kennen. “Soms onderschat je dat immers”, aldus Lemaire. “Je denkt dat die afgestudeerden je wel zullen kennen, maar dan blijkt dat velen niet aan je denken en het geijkte pad volgen en voor een groot bedrijf gaan werken. Gewoon omdat ze niet aan andere sectoren hebben gedacht, omdat ze zich er niet van bewust waren.”
Agile tennisballen
Brand awareness, met andere woorden, maar ook zoveel meer. Elk van de drie start-ups organiseerde op Job Noord één workshop waarin bepaalde aspecten van hun bedrijfsvoering aan bod kwamen. Bij StoryMe mochten de sollicitanten al eens grafisch aan de slag – konden ze meteen hun kunnen tonen. TeamLeader zette dan weer een business game op waarmee de kandidaten het reilen en zeilen van een scale-up leerden kennen. En bij In The Pocket draaide alles om agile working. “Dat is wat we doen, en zelfs al ken je de theorie, dan nog leer je het maar al doende”, aldus Lemaire. Dat het klopt, blijkt uit de reactie van Bown. “Is dat de versie met de legoblokken? Zo ben ik het bij jullie pas echt gaan begrijpen.” Het blijkt met tennisballen te zijn vandaag, maar het idee blijft.
Job Noord moet liefst van al ook een andere heikele kwestie voor de bedrijven oplossen: diversiteit. “Bij ons is dat een drama”, zucht Lemaire. “Twaalf vrouwen op 87 werknemers is niets om trots op te zijn, maar het is wat eigen aan de sector, vrees ik. Zelfs als we elke vrouw zouden aannemen die aanklopt, zou het nog niet evenwichtig zijn. We zijn nu eenmaal nogal technisch. Maar het gaat verder. Dok Noord ligt om de hoek van het Rabot en de Muide, twee erg gekleurde wijken, en toch hebben we slechts één iemand met een migratie-achtergrond in het team. Nochtans bewijst zij als uitstekende developer, dat er ook op dat vlak heel wat talent te vinden moet zijn bij nieuwe Belgen.”
Werken dat niet als werken voelt
Het gebrek aan kleur is ook zichtbaar bij de deelnemers die ondertussen mondjesmaat de kantoren binnendruppelen. Aan een tafel staan Lennert Decuypere en Friedolien Quintens te wachten, die elk op hun eigen manier bij Job Noord zijn terechtgekomen. De Taal & Letterkunde-opleiding van Friedolien had de aankondiging van het evenement zelf verspreid “en aangezien ik toch iets in de mediasector wil doen, wilde ik wel eens kennismaken met StoryMe. Ik ben nog niet echt aan het solliciteren, maar eens kennismaken kan geen kwaad.”
Lennert studeerde Business Economics, en vult dat nu aan met een opleiding Innovation & Entrepreneurship. Hij had Teamleader dus al op zijn radar. “Een start-up was sowieso het idee, ik hou wel van die cultuur. Om maar iets te zeggen: ik zie de pintjes voor straks al staan, dat bevalt me”, lacht hij. “Ik heb al enkele sollicitaties achter de rug, dit is duidelijk helemaal iets anders. En ook de jobs lijken me boeiend. Vroeger had ik nooit aan B2B-sales gedacht, maar ik ken iemand die bij Teamleader werkt, en uit zijn verhalen lijkt het me toch boeiend.”
We laten ze gaan, maar niet zonder telefoonnummers op te schrijven. Wanneer we Lennert nadien bellen, heeft hij al een sollicitatie ingediend. “Ja, dat business game beviel me dus wel”, lacht hij. “Ik heb er veel van geleerd, zoals bijvoorbeeld dat het niet per sé een logische beslissing is om als eerste naar Nederland uit te breiden. Blijkt immers dat Italië veel verder staat op het gebruik van cloudtechnologie. Kijk, dat wist ik dus niet, en de sfeer bij Teamleader beviel me wel. Het voelde niet als werken aan. Ik heb dan maar een open sollicitatie ingediend, want de specifieke job die ik wil staat nu niet open, maar gezien hun groei durf ik hopen dat dat tegen september, wanneer ik aan het werk wil, wel zo zal zijn.”
Alvast één succesje dus voor Job Noord? Naar de maatstaven van Lemaire alvast wel. “Voor ons is het al een succes als er één goeie hire uit voortkomt.” De Wit ziet het nog breder: “Als iedereen die hier vandaag was over ons vertelt aan zijn vrienden en kennissen is ons netwerk alweer een pak groter. Voor een bedrijf als ons, dat volop in expansie is, is dat vooral belangrijk.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier