De naamsverandering van JavaPolis in Devoxx betekende niet dat Java aan de deur werd gezet, maar precies dat de deur werd geopend voor een breed spectrum aan ontwikkelingen in de ontwikkelaarswereld.
Natuurlijk zullen de nostalgici onder de lezers allicht nog terugverlangen naar JavaPolis, dat zich als een waardige tegenhanger van het grote JavaOne op het oude continent aanbood (*). Maar BeJUG’s Stephan Janssen ziet dat toch wat anders. “We moeten Sun eigenlijk dankbaar zijn dat ze ons de naam lieten aanpassen en er nu geen Java meer instaat. Devoxx richt zich vandaag immers op ontwikkelaars met een veelheid aan talen.”
JVM boven alles
Klaarblijkelijk, want vandaag draaien op Java Virtual Machine al meer dan 200 talen, waaronder Scala. Een taal die ondertussen haar sporen verdiend heeft, onder meer voor de ontwikkeling van websites met stevige doorgroeimogelijkheden. Zo werd de Twitter-server ontwikkeld in Ruby on Rails, maar vervolgens herschreven in Scala. Ook Fan, een taal voor functioneel programmeren, met kenmerken ontleend aan C#, Java, Scala, Ruby en Erlang draait op JVM. De rode draad doorheen Devoxx is dus Java Virtual Machine en minder Java zelf. Dat laat een mengeling en kruisbestuiving tussen een hele reeks talen en elementen toe, onderstreept Janssen, evenals een grote vrijheid om personen uit te nodigen. “Zoals een Christophe Herreman, die een ActionScript library heeft voor het Spring framework, zodat je Flex-toepassingen op een ‘Spring’-achtige wijze kan ontwikkelen.” Op Devoxx zal er dan ook ruimte zijn voor zowel Suns JavaFX, Adobe’s Flash en Flex als voor Microsoft Silverlight….
Overigens kan zo’n breed spectrum aan geavanceerde info ook een gevaar inhouden. Zo hoorde Janssen van een Fransman de opmerking dat hij zich na Devoxx voelde als een kind na een weekendje EuroDisney. Je hebt zoveel gezien en zoveel geleerd, dat je hyperactief bent en alles tegelijk wil proberen. Wat bovendien nog het gevaar versterkt dat bedrijven steeds vaker met een jungle aan frame-works, talen en dies meer blijven zitten. Zelfs in de kleine ontwikkelingsgroep van Parleys wordt er al gebruik gemaakt van twee verschillende versies van Flash frameworks (zij het wel om testredenen), geeft Janssen toe. Toch maakt het brede aanbod zo’n conferentie wel leuk, “je voelt je als een kind in een snoepwinkel.” Het nogal ‘psychedelisch’ exuberante logo van de editie 2009 moet die grote verscheidenheid aan keuzes en onderwerpen nog extra in de kijker plaatsen. Overigens kan Devoxx ook helpen bij het afzwakken van dat jungle-gevaar. Vandaag staan hele reeksen sessies van het event (tot en met 2006) online. Dit materiaal kan worden gebruikt om mensen (bij) te scholen over frame-works of talen.
Sun/Oracle
De editie 2009 van Devoxx ontsnapt natuurlijk niet aan de gevolgen van de overname van Sun door Oracle. Normalerwijze had de overname al moeten beklonken zijn, maar daar stak Europa een stokje voor. In combinatie met krappere (reis)budgetten gaf dat problemen wat de beschikbaarheid van sprekers betreft. Het heeft er in ieder geval toe geleid dat de ‘keynote’ op de eerste dag van de conferentie in feite een drietal presentaties werd van respectievelijk Oracle, Sun en Adobe. Wel heeft ‘de vader van Java’ James Gosling toegezegd aanwezig te zijn om deel te nemen aan de ‘Java gebruikersgroep’-BOF (alias Bird Of a Feather sessie, waar de aanwezigen vrijelijk van mening kunnen wisselen). Op de tweede dag zal de keynote worden gedeeld door Robert Martin, met een verhaal over ‘clean code’, en Ivar Jacobson, de vader van de componentenarchitectuur en uitermate onderhoudende verteller. Twee absolute ‘musts’! Naast talen en frameworks ruimt Devoxx ook ruimte in voor cloud computing, bij velen ongetwijfeld een ‘stijger met stip’ op de lijst van te volgen ict-ontwikkelingen. Er komen verschillende aspecten van het cloudgebeuren aan bod en er is daarbij ruimte voor vragen van bezoekers. Als een Goo-gleApps urenlang kan uitvallen, stelt Janssen zich bijvoorbeeld vragen bij een fenomeen als cloud computing. Wat als zelfs de Googles van deze aarde geen rotsvaste garanties inzake beschikbaarheid kunnen hard maken? Voorts prijken dit jaar ook weer ontwikkelingsmethodologieën op het programma, maar het aanbod van security-gerelateerde sessies is zo goed als nihil. Ondertussen blijft Devoxx ondanks de crisis een stevige aantrekkingskracht uitoefenen over de landsgrenzen heen, met vertegenwoordigers uit schier alle Europese landen en verder. Een succes dat Janssen toeschrijft aan de democratische deelnemersprijzen, gekoppeld aan het soliede aanbod van sprekers!
(*) Binnenkort misschien zelfs zonder tegenhanger in de VS, want op het ogenblik van dit schrijven doet het (niet bevestigde) gerucht de ronde dat JavaOne als zelfstandig event wordt afgevoerd. Wel zou een en ander nog aan bod komen tijdens Oracle’s OpenWorld event in het najaar.
Guy Kindermans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier