Sun Microsystems voegt zijn server- en opslagactiviteiten samen onder de noemer ‘Systems’. Volgens Jon Benson, senior vice-president Storage bij Sun, was het een vaak gehoorde vraag van de klanten om servers, tape en disk als één totaaloplossing aan te bieden. En binnen die oplossing legt Sun nogmaals de klemtoon op tape.
Als we de jongste cijfers van de analisten van Goldman Sachs mogen geloven, dan zullen producten en diensten die te maken hebben met opslag volgend jaar bij de topprioriteiten van cio’s behoren. Goed nieuws dus voor Sun dat bij monde van ceo Jonathan Schwartz heeft laten weten dat het zijn focus op opslag wil versterken door een interne reorganisatie die moet uitmonden in een nieuwe ‘Systems’ business waarin servers en opslag samengebracht worden. “Eigenlijk is deze nieuwe beslissing de bevestiging van een beweging die we vorig jaar al ingezet hebben door tape en disk samen te voegen qua productmanagement”, zegt Alex North, Tape Group Manager. “De klant stond dan niet meer voor het dilemma van tape of disk maar kon van ons gewoon de beste oplossing krijgen voor zijn opslagprobleem, zonder dat hij in de ene of de andere richting geduwd werd. En nu ook de servers daaraan toegevoegd worden kunnen onze ingenieurs samen totaaloplossingen uitdokteren die nog meer aan de wensen van de klant tegemoetkomen”. Jon Benson bevestigt dat. “Een paar maand geleden hebben we al opslagmensen in de serverorganisatie laten opnemen en omgekeerd. En door het samenvoegen van onderzoek en ontwikkeling van beide divisies kunnen we nu niet alleen met één gemeenschappelijk R&D-budget werken voor de hele Systems-groep maar kunnen we ook heel wat dubbel werk uitschakelen en efficiënter werken. Bovendien krijgen onze ingenieurs ook betere jobkansen in een grotere organisatie. Maar de verkoopteams blijven ongewijzigd want we willen absoluut vermijden dat de klantencontacten zouden verstoord worden”. Volgens Jonathan Schwartz is het overigens niet meer dan logisch dat servers, opslag en netwerken samengevoegd worden want “in het gevirtualiseerde datacenter van vandaag zijn de grenzen tussen die drie toch al volledig vervaagd”.
Tape weer op het voorplan
Nog meer dan vorig jaar schuift Sun tape naar voren als een spitsproduct, ook al groeit dit marktsegment volgens IDC maar met 2 procent per jaar meer. “Maar het is en blijft een markt van 4 miljard dollar die nog heel wat groeikansen biedt”, stelt North. “Vooral de nieuwe wetgeving rond SOX en andere compliance-zaken waardoor veel meer gegevens veel langer moeten kunnen bewaard worden, maakt dat tape opnieuw in de lift zit als een goedkoop medium met een lange levensduur, erg draagbaar en ook betrouwbaar”. Sun blijft dan ook zwaar investeren in de tape business, en dat zou volgens Jon Benson weldra ondermeer moeten resulteren in een tapedrive van 1 Terabyte, de hoogste capaciteit op de markt. “Onze ingenieurs werken momenteel zelfs aan speciale nieuwe magneetkoppen die misschien al volgend jaar tapedrives van meerdere Terabytes zouden kunnen opleveren”, zegt hij. “En met de hoeveelheid data die nu gegenereerd wordt, zullen dergelijke capaciteiten voor veel bedrijven uiterst welkom zijn”.
Jason Schaffer, director Primary Storage, geeft toe dat de diskbusiness de jongste jaren aan de verkoop van tape geknabbeld heeft, maar door de vraag naar grote capaciteit kent tape wel een heropleving, zegt hij. “Wat niet betekent dat onze diskmarkt niet zou groeien, integendeel – in de midmarkt bijvoorbeeld groeien wij op jaarbasis met meer dan 40 procent terwijl de markt zelf maar met 6 procent vooruitgaat. Speciaal om de golf van ongestructureerde gegevens op te vangen waar alle bedrijven nu mee te maken krijgen, hebben onze ingenieurs in Solaris een nieuw 128-bit filesysteem ontwikkeld, ZFS. ” Ook Schwartz verwees tijdens de jongste gebruikersconferentie van Sun naar het belang van ZFS. “Je moet ervan uitgaan dat elke harde schijf vroeg of laat het laat afweten. Dus moeten we intelligentie in het filesysteem inbouwen die ervoor zorgt dat de integriteit van de data toch gegarandeerd wordt zodat je in feite de goedkoopste schijven kan gebruiken die er zijn en toch zo goed als mainframe-betrouwbaarheid krijgt. Met ZFS heb je geen nood meer aan volumebeheer en zal je ook heel wat minder administratie moeten voeren die typisch komt kijken bij het beheer van grote datahoeveelheden. Wij hebben ZFS nu naar de open source gemeenschap gebracht zodat het niet alleen met Solaris maar ook met Linux, Mac OS, en noem maar op, gebruikt kan worden. Zelf is het nu een essentieel onderdeel geworden van onze Thumper-machine waarin server en opslag gecombineerd zitten, aangevuld met netwerkeigenschappen. ”
Steeds weer open source
Open source is een thema dat steeds weer terugkomt in alles wat Sun vandaag doet, het besturingssysteem Solaris bijvoorbeeld wordt gratis weggegeven, het wordt volgens Schwartz zelfs gedownload op veel plaatsen waar Sun niet eens verkoopstructuur heeft. “Maar daardoor creëren we een wereldwijde ontwikkelaarsgemeenschap die in allerlei bedrijven een instap vormt voor andere producten van Sun”, stelt hij. “Weet je dat 70 procent van alle systemen waarop Solaris draait, helemaal geen Sun-systemen zijn? Daarom hebben we met IBM en Intel ook een OEM-partnership opgezet rond het draaien van Solaris op hun hardware”. Alex North wijst er hier nog op dat Sun ook voor opslag een model wil dat losstaat van elk besturingssysteem – “waar het niet uitmaakt of we nu koppelen aan een mainframe, Linux of Windows”.
Frans Godden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier